Kad je u pitanju čili ubeđena sam da ne postoji muškarac koji ga ne voli. Da vidite kako im se momentalno popravi raspoloženje kad ga ugledaju na trpezi. Ne znam u čemu je fora, možda je samo do puno mesa, svejedno muškarci ga obožavaju, zato im se često čili pravi za rođendan.
Ima ih raznih, u našoj kući se vrlo često pravi onaj sa mlevenim goveđim mesom, crvenim pasuljem i paradajzom, svi ga volimo, a najviše moj muž. Vrlo je hranljivo jelo, može da traje nekoliko dana, zapravo sve je bolji kako vreme odmiče, može da se zamrzne, super su i prilozi koji idu uz njega, i jede se sa tortiljama.
Čili verde je meksički specijalitet sa svinjskim mesom i
zelenim sastojcima zbog čega je i dobio ime. Možete da stavite druge zelene
ljute paprike umesto halapinjo. Za tomatiljo ne znam šta bi bila dobra zamena, ono jeste da podseća dosta na zeleni paradajz, ali ne znam da li bi to bila adekvatna zamena.
Jelo ima divan ukus zbog zelenih sastojaka, nekako daju dobar balans mesu u njemu. Sigurno je jedno od jela u mom kulinarskom repertoru koje je najbliže autentičnoj meksičkoj kuhinji. Odlična ideja za rođendane ili neka manja okupljanja prijatelja.
Sastojci:
1 kg svinjskog mesa (pečenica ili bilo koji deo
koji nije puno masan), isečenog na kocke, veličine 2-3cm, odbacite masne delove
So i biber
2-3 kašike ulja
2-3 kašike brašna
1 kašika ulja
750g tomatilja (popularno meksičko povrće koje izgledom i ukusom dosta podseća na zeleni paradajz, više o njemu pogledajte ovde)
3-4 halapinjo paprika (male paprike, obično ne previše ljute, vidi na slici)
1 veliki crni luk, sitno iseckan
2 ½ kašičice istucanog kumina
1 kašika istucanog korijandera
2 kašičice sušenog origana
3 lovorova lista
3 velika čena belog luka, sitno iseckana
2 velike zelene babure paprike, iseckane
750ml supe ili vode
So i biber
Za služenje:
Lišće korijandera (cilantro)
Mladi luk
Pavlaka
Limeta
Tortilje
Priprema:
U rerni ispecite halapinjo papričice i tomatiljo.
Kad im koža potamni i kad odmeknu
izvadite ih iz rerne. Oljuštite ih i iseckajte, paprikama otklonite semenke.
Komade mesa prosušite tapakanjem papirnatim
ubrusom. Meso posolite, pobiberite, nauljite i pospite brašnom. Zagrejte ulje u tučanom tiganju, i u njemu
propržite meso iz tri puta. Kad meso pobraoni prebacite ga u veću šerpu u kojoj
ćete kuvati čili.
U istom tučanom tiganju nastavite da dinstate
luk, predhodno dodajte 1 kašiku ulja. Luku dodajte kumin, korijander, origano,
lovorov list, biber. Kad luk omekša dodajte mu beli luk. Posle 1 minuta dodajte
seckanu papriku. Dinstajte sve još oko 5 minuta. Na kraju dodajte supu. Dobro
sve promešajte i sipajte u šerpu gde ste stavili meso, i to sve nastavite da
kuvate. Dodajte i iseckan tomatiljo i
halapinjo paprike. Ukoliko ne volite ljuto paprike ostavite sa strane i služite
je kao prilog onima koji vole ljuto.
Kad čili počne da ključa, smanjite vatru i neka
se tako krčka još 2 sata uz povremeno mešanje.
Dodajte soli i bibera ukoliko je neophodno.
Čili služite uz iseckano lišće korijandera i mladog
luka, pavlaku, sok od limete i zagrejane tortilje.
Нема коментара:
Постави коментар
Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.