Špargle su u mojoj kuhinji jedno vrlo posebno povrće, počevši od svog neobičnog izgleda pa do toga da sam počela da ih koristim prilično kasno. Nemaju posebno izražen ukus zato mogu da se kombinuju sa raznim stvarima, i imaju divnu teksturu, ukoliko su sveže. Kad ih vidim na tanjiru nekako osetim svežinu i zdravlje.
Sigurna sam da mnogi od vas imaju kućnu biljku koja je rođak špargli, i ja je imam, njeni izdanci jako podsećaju na špargle, ali mnogo su tanji. Rekla bih da je to neko prilično primitivno bilje, raste iz rizoma.
Postoje dve stvari od špargli koje najviše volim, jedna je Kremasta čorba od špargli, a druge se obične obarene špargle, sa malo limunovog soka i dosta crnog bibera. Možete takođe da ih pečete u rerni, služite sa poširanim jajima i izrendanim Parmezanom. Često se koriste kao dodatak jelima sa pastom, vidi Pasta sa alfredo sosem i šparglama i Pasta Primavera, i u pravljenju malih party zalogajčića, padaju mi na pamet špargle uvijene u šunku i krem sir, takođe mi se sviđa ideja špargle uvijene u kore za pite zajedno sa puterom a onda ispečene. Špargle mogu i da se mariniraju, a mogu i sveže da se jedu, u salatama.
Ipak, najvažnije je da ih kupite sveže. Čim vidite da su pri dnu onako "drvenaste", ili nisu zategnute, nemojte da ih kupujete. Ranije sam verovala da su one deblje starije, ali vremenom sam ukapirala da to nije bitno. Bele špargle vrlo retko kupujem zato što ih nije lako naći, a i delom zato što više volim zelene. One se uzgajaju pod zemljom otuda nedostatak zelene boje. Postoje i one divlje špargle, mislim da ih ima po Dalmaciji. U Nemačkoj ih najviše proizvode.
Špargla je izuzetno zdrava biljka, dok čitate na internetu sve njene blagodeti zavrti vam se u glavi. Obavezno joj dajte šansu. Ako ne možete da je nađete na pijaci, a vi onda počnite da je gajite, ukoliko imate neki komad zemlje.
Kako da dobro skuvate špargle
Odsecite krajeve špargli, oko 2.5cm. Džulija Čajld nije odsecala krajeve ali zato ih je pilerom ljuštila. Nikad nisam probala njen metod jer mi se čini da traži dosta vremena. Obarite
špargle, celu vezu, u pun lonac vrele vode, u koju ste dodali 2 kašike
soli, oko 3-5 minuta, zavisi od debljine. Dovoljno je da samo malo odmaknu. Ocedite ih u đevđiru, i na njih pustite
jak mlaz hladne vode, na kraju na njih stavite kockice leda. Na taj
način špargle će zadržati lepu zelenu boju kao i teksturu.
Klasično francusko jelo, idealno kao predjelo za posebne prilike.
Veza obarenih špargli. Recept vidite gore.
Sastojci za Holandez sos:
5 žumanceta, na sobnoj temperaturi
2 kašike limunovog soka
180g otopljenog putera
1/4 kašičica soli
Crni biber krupno samleven
Par grančica estragona, ovaj na slici je meksički.
Priprema:
U blender stavite žumanca, limunov sok, so, i to sve mutite oko 15 sekundi. Kroz gornji otvor blendara postepeno dodavajte otopljeni puter. Mutite sve dok se smesa ne zgusne, ne duže od 30 sekundi. Još dok je sos topao prelijte ga preko blanširanih špargli, pospite biberom i listićima estragona.
Pored ovog lakšeg metoda postoji i onaj klasičan gde se žumanca mute žicom na pari, a onda se postepeno dodaje otopljeni puter.
Kiš sa šparglama i spanaćem
Hrskava,
puterasta kora i fil sa povrćem, jajima
i sirom je idealna kombinacija za bogat doručak ili užinu.
Sastojci
za koru:
225g
brašna
1
kašičica soli
170g
putera, najbolje da malo odstoji u zamrzivaču
80-110ml
ledeno hladne vode
Sastojci
za fil:
300g
zamrznutog spanaća, otopljenog
Pola
veze špargli, oko 12 komada, odsecite im krajeve, oko 2.5cm
70g
narendanog Gruyere, švajcarskog sira,
ili običnog kačkavalja
4
jaja
300ml
slatke pavlake
½-1
kašičica soli
Malo
crnog bibera
Keramički
kalup za kiš ili pleh za tart prečnika 25cm, dubine 4cm.
3
šake pasulja, aluminijumska folija
Priprema:
Stavite
brašno u multipraktik i dodajte mu so. Pulsirajte sve par sekundi. Brašnu
dodajte hladan puter, koji ste predhodno iseckali na manje kocke. Miksujte to
oko 10, 15 sekundi najduže. Zatim kroz gornji otvor dodajte hladnu vodu. Posle
ne duže od 30 sekundi, iako testo još nije glatko već grmuljasto, prestaniti sa miksanjem.
Testo prebacite na površinu koju ste posuli sa malo brašna. Rukama brzo formirajte loptu od njega i na kraju disk prečnika oko 15cm. Pokrijte testo plastičnom folijom i stavite u frižider da odleži najmanje 2 sata.
Testo prebacite na površinu koju ste posuli sa malo brašna. Rukama brzo formirajte loptu od njega i na kraju disk prečnika oko 15cm. Pokrijte testo plastičnom folijom i stavite u frižider da odleži najmanje 2 sata.
U
međuvremenu zagrejte vodu u velikom loncu do ključanja. Dodajte mu pola šake
soli. Najpre stavite špargle u lonac da se skuvaju, dovoljno je par minuta,
nemojte da čekate da postanu meke. Izvadite ih iz lonca hvataljkama i stavite u
đevđir, i isperite ih hladnom vodom, tako će zadržati lepu boju i čvrstinu. Ostavite par celih špargli za dekoraciju, kao
na slici, a ostale iseckaje na komadiće veličine oko 2 cm.
Odmah
u lonac dodajte spanać da se takođe kuva par minuta a onda ga sitnom cediljkom procedite
i stavite pod hladnu vodu. Dobro ga ocedite.
Zagrejte
rernu na 230C. Izvadite testo, stavite ga na radnu površinu koju ste posuli sa
malo brašna, i oklagijom ga razvijte na veličinu koja će stati u pleh. Prebacite razvijeno testo u pleh, lepo ga
smestite uz ivice pleha. Preko testa stavite aluminijumsku foliju i na nju
pasulj, tako se testo neće nadići tokom prvobitnog pečenja. Stavite sve to u
rernu, na pregradu koja je bliže dnu, i pecite oko 8 minuta. Izvadite pleh iz
rerne, izbacite foliju sa pasuljem,
izbodite testo viljuškom, i
vratite pleh u rernu. Pecite još oko 3 minuta dok testo ne počne blago da rumeni.
Izvadite pleh iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi.
Zatim
brzo spremite fil tako što ćete umutiti jaja, dodati soli i bibera, spanać i špargle,
izrendan sir i slatku pavlaku.
Zagrejte
rernu na 190C.
Sipajte
fil u koru i stavite sve u rernu da se peče oko 45 minuta, na gornjoj pregradi,
pri kraju izvadite kiš i po njemu pažljivo rasporedite cele špargle. Kiš je
gotov kad i u samom centru postane dovoljno čvrst , dobije tamniju koricu, i
nadigne se, tako da to može da potraje i zavisi od jačine rerne. Kada je
dovoljno pečen sačekajte da se malko prohladi i služite ga dok je još topao.
Volim ih... i sad mi je krenula voda na usta ;)... jako lepo...
ОдговориИзбришиKo ne voli špargle? Čak i moja deca ih jedu.
ИзбришиSpargle su u Holandiji vrlo cenjene (po cenama precenjene) i smatraju ih jednim od nacionalnih jela (kao i u flamanskom delu Belgijie). Uglavnom se koriste bele, dok zelenih ima, ali redje. Ljubicaste sam par puta videla, ali ih do sad nisam probala. A holandez je mnogo popularniji u Nemackoj i Francuskoj, ovde ga retko ko sprema. Dobar ti je kis, bas lepo izgleda.
ОдговориИзбришиA propos tvog prethodnog kometara: ne znas ti mog sina ;-) Moracu da mu procitam ovaj tvoj tekst pred spavanje.
I ironije, Holandez sos nije tako popularan u Holandiji.
ИзбришиDa, koliko ja znam, sos je poreklom iz Francuske, valjda su mu dali ime holandez zbog velike kolicine putera (koji ih je asocirao na Holandiju). Ovde se vrlo, vrlo retko sluzi.
Избриши