четвртак, 19. фебруар 2015.

Zdravi keksi od bademovog putera


To što su tako jednostavni za pravljenje, i zdravi, ne znači da su neukusni. Sasvim suprotno, čeka vas veoma prijatno iznenađenje. Ono što je veoma posebno u vezi ovog keksa jeste izuzetna aroma pečenog badema, slada od ječma i javorovog sirupa, i tekstura, spolja su hrskavi a unutra kremasti.




Sastojci za 18 komada:
250g putera od badema
2 kašike slada od ječma 
4 kašike javorovog sirupa, čistog ne razblaženog (slad od ječma i javorov sirup možete zameniti nekim drugom dostupnom zdravom slatkoćom kao što je med, ili možete da stavite i običan šećer, oko 150g)

1 jaje
1 kašičica ekstrakta od vanile

Priprema:
Zagrejte rernu na 175C. Pripremite veći pleh, obložite ga papirom za pečenje.
Puter od badema možete sami da napravite tako što ćete da ispečete badem, a onda sameljete u multipraktiku, oko 15 minuta, na isti način na koji se pravi puter od kikirikija.
Puteru od badema dodajte slad od ječma i javorov sirup, umućeno jaje i vanilin ekstrakt.
Ređajte po plehu smesu, jedna velika kašika je dovoljna za jedan keks, ali pravite rastojanje između, oko 2.5cm.
Pecite kekse oko 14 minuta. Izvadite ih iz rerne kad su dovoljno pečeni, a posle 2 minuta prebacite ih na žicu za hlađenje.

6 коментара:

  1. Jako sam zaintrigirana okusom i teksturom, bilježim za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovi keksi tako dobro zvuce! Da li je slad od jecma ovde (mislim u Americi) barley malt syrup? Pitam jer ga nikad nisam upotrebljavala ali sam ga vidjala po prodavnicama.

    -Višnja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to je to. Inače se stavlja i u testo za hleb, vrlo malo, da da korici lepu boju.

      Избриши
    2. E super, hvala! Bas cu da napravim jedan dan. :-)
      -Višnja

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.