To što su tako jednostavni za pravljenje, i zdravi, ne
znači da su neukusni. Sasvim suprotno, čeka vas veoma prijatno iznenađenje. Ono što je veoma
posebno u vezi ovog keksa jeste izuzetna
aroma pečenog badema, slada od ječma i javorovog sirupa, i tekstura, spolja su
hrskavi a unutra kremasti.
Sastojci za 18
komada:
250g putera od badema
2 kašike slada od
ječma
4 kašike javorovog sirupa, čistog
ne razblaženog (slad od ječma i javorov sirup
možete zameniti nekim drugom dostupnom zdravom slatkoćom kao što je med, ili možete da stavite i običan
šećer, oko 150g)
1 jaje
1 kašičica ekstrakta od
vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 175C.
Pripremite veći pleh, obložite ga papirom za pečenje.
Puter od badema možete sami da
napravite tako što ćete da ispečete badem, a onda sameljete u multipraktiku,
oko 15 minuta, na isti način na koji se pravi puter od
kikirikija.
Puteru od badema dodajte slad od
ječma i javorov sirup, umućeno jaje i vanilin ekstrakt.
Ređajte po plehu smesu, jedna
velika kašika je dovoljna za jedan keks, ali pravite rastojanje između, oko
2.5cm.
Pecite kekse oko 14 minuta.
Izvadite ih iz rerne kad su dovoljno pečeni, a posle 2 minuta prebacite ih na
žicu za hlađenje.
Jako sam zaintrigirana okusom i teksturom, bilježim za isprobavanje.
ОдговориИзбришиVidećeš, super su!
ИзбришиOvi keksi tako dobro zvuce! Da li je slad od jecma ovde (mislim u Americi) barley malt syrup? Pitam jer ga nikad nisam upotrebljavala ali sam ga vidjala po prodavnicama.
ОдговориИзбриши-Višnja
Da, to je to. Inače se stavlja i u testo za hleb, vrlo malo, da da korici lepu boju.
ИзбришиE super, hvala! Bas cu da napravim jedan dan. :-)
Избриши-Višnja
savršeno!
ОдговориИзбриши