понедељак, 21. март 2011.

Pasta Alfredo sa šparglama

Alfredo sos je nastao pre nekih sto godina u Italiji. Izmislio ga je kuvar po imenu, gle čuda, Alfredo, koji je zapravo obogatio već postojeći puter sos koji je stavljan u pastu fetućini. Posle se recept proširio po Americi i sada je Fettuccini Alfredo jedno od najčešćih jela na meniju ovdašnjih italijanskih restorana.




Jeste da je Alfredo sos voma kaloričan, ali bez ikakve sumnje savršeno se slaže uz većinu pasta, a može i da se kombinuje sa raznim povrćem i plodovima mora. Moja omiljena kombinacija je pasta sa Alfredo sosom i šparglama. Izbor paste zavisi od raspoloženja, a i od toga šta se ima tog trenutka u kuhinji. Iako se fetućini podrazumevaju ja sam izabrala multigrain ronini. 

Sastojci: 

Za Alfredo sos
  • 85g putera
  • 2 šelot luka, vrlo sitno iseckanih
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 čaša sveže izrendanog Parmezan sira
  • So i biber
  • 1 pakovanje paste, roninin, fetućini, fusili... šta god
  • 300g špargli

Priprema:
  1. Skuvajte pastu prema upustvu sa pakovanja.
  2. Špargle isecite na komade 3cm duge i kuvajte ih u kipućoj vodi oko 5 minuta. Kada su gotove iscedite ih i pospite ih limunovim sokom, ili im dodajte kocke leda da ne bi izgubile lepu zelenu boju.
  3. U manjoj šerpi zagrejte puter.
  4. Dodajte iseckani šelot luki pržite ga oko 3 minuta dok ne postane staklast.
  5. Sipajte slatku pavlaku i čekajte da proključa. Na srednje jakoj temperaturi kuvajte sos dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Naravno, sos morate sve vreme da mešate.
  6. Na kraju stavite svežeg bibera i soli.
  7. U veću šerpu, koju ste stavili da se greje, pomešajte pastu, špargle, sos i pola šolje sveže izrendanog parmezana. Promešajte sve i pustite da se zagreje oko 2-3 minuta. Proverite da li treba da dodajte još soli i bibera.
Služite pastu uz preostli Parmezan sir.



3 коментара:

  1. Nikako slatka vec neutralna pavlaka :SSSSS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad čula za taj izraz - neutralna pavlaka. Možda se neki prozvođač dosetio tog imena, ja već neko vreme ne živim u Srbiji, ali oduvek je bilo slatka pavlaka. To nije zaslađena pavlaka, iako se tako zove, isto važi i za slatko mleko.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...