понедељак, 29. јул 2013.

Pesto od bosiljka (Pesto Genovese)


Kad sam prvi put pravila pesto od bosiljka, a bilo je to pre mnogo godina, desilo se da sam ga iz sebe izbacila pravo u klozetsku šolju. Naravno da je za sve bio kriv glupi recept, tražio je toliko belog luka da od njega nisam mogla da dišem, mada ga veoma volim.


Mrzim knjige sa lošim i neproverenim receptima. Ukradu ti vreme, novac, i onda si tako nesrećan zbog kuhinjskog debakla. Posle mi je dugo, dugo trebalo da se upustim u pravljenje pesta. Eto kakve sve posledice mogu da izazovu loši recepti.


Kasnije sam ukapirala da se pesto može praviti i od rukole, čak i od peršuna, a umesto skupih pinjola mogu da se stave orasi, bademi, pikani, semenke od suncokreta ili bundeve. Takođe, umesto parmezana može da se koristi pekorino. Dakle, sa pestom možete da budete veoma kreativni, ali morate da zapamtite da namernice koje koristite moraju da budu veoma kvalitetne i sveže.




Zašto uopšte da pravite pesto? Pošto napravite pesto, nekih par puta, ubrzo ćete shvatiti da je to jedna sjajna namirnica sa kojom možete da napravite ručak očas posla, zdrav je i pored paste možete da ga kombinujete sa  raznim stvarima, recimo krompirom, da ga dodajete čorbama, pa i mesu.


Ove godine bosiljak dominira mojom bašticom. Tako je mirisan, i bujan, puna sam ideja šta da pravim sa njime... jedna sangrija sa belim vinom i bosiljkom uskoro će se pojaviti na ovom blogu, kao i priča o ovom začinskom bilju (evo je). Imam i jedan ljubičast, ali tek jednu saksiju, što nije dovoljno da se napravi ljubičasti pesto, a stvarno bi bio cool.




Sastojci za količinu koja je dovoljna za dva ručka četvoročlane porodice:

100g svežeg bosiljka
80g parmezana (Parmiđano Riđano je najbolji izbor), sveže izrendanog
50g pečenih pinjola
2 mala čena belog luka, sitno iseckana
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
1 kašika limunovog soka (originalno u pesto ne ide limunovo sok, ali ja ga volim, i mislim da pravi razliku, pored činjenica da ja trpam limunov sok u sve što je zeleno)
2/3 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja



Priprema:

Operite bosiljak, a zatim ga spinerom iliti sušilicom, ili papirnatim ubrusom osušite... voda nije dobrodošla u pestu.

Ispecite pinjole na tiganju ili u rerni. Izrendajte sir. Iseckajte sitno beli luk. Limunov sok i maslinovo ulje pomešajte.

U multipraktiku stavite bosiljak, belik luk, pinjole, sir, so i biber. Napravite par obrtaja multipranktikom, a onda kroz njegov gornji, uski deo, postepeno dodavajte maslinovo ulje i limunov sok. Ja ne volim da pesto bude previše gladak pa ga stoga kratko miksujem. Probajte pesto i dodajte još začina ukoliko mislite da je to neophodno.

Zapamtite, ovo isto možete da radite i na tradicionalan način, ukoliko nemate multipraktik, koristeći avan. Meni je to puno posla, ali ako imate viška vremena, što da ne.

Čuvajte pesto u staklenoj teglici u frižideru, oko nedelju dana.


15 коментара:

  1. Obožavam pesto genovese, a vjerujem da je ovaj tvoj domaći još bolji od kupljenog :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam, recept mi se dopao narocito zbog limuna (i ja trpam limun uz zeleniše)... Kad spomenem pesto odmah mi bude malo hladnije:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je limunov sok dobar zbog toga što omogućava da zeleniš zadrži lepu zelenu boju.

      Избриши
  3. Bas mi znaci ovaj tvoj proveren recept. Ja sam nesto slicno pravila sa persunom, a na redu mi stoji i recept sa rukolom. I bas te razumem za te neproverene recepte - obicno sam iskustva imala sa previse belog ili crnog luka, ili premalo brasna, pa mi se razlivalo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto ja nikada nisam pravila pesto sa peršunom, dok se ja smislim, peršun se osušio u bašti... sledeće godine.

      Избриши
  4. Super mi je ovaj recept i mislim da ću se napokon odvažiti raditi pesto :)

    ОдговориИзбриши
  5. Krasno izgleda i imaš pravo, super ga je imati u hladnjaku za brzinski ručak.

    ОдговориИзбриши
  6. Evo mene ponovo... Ukoliko želiš i imaš vremena za malo drugačije upoznavanje i druženje u okviru jedne nove blogoigrice, molila bih te da dođeš do mene. Hvala i pozdravljam te.
    http://coolinarija.blogspot.com/2013/08/nove-igre-blogera.html

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam pesto sos jednom sam se odvažila da ga napravim (sa orasima) i ispalo je genijalno, hiljadu puta bolje od kupljenog (ukus je mnogo 'puniji'). Probaću i ovaj tvoj recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I orasi i punjoli su prilično masni, jedino je do ukusa. Dobri su i jedni i drugi.

      Избриши
  8. Radim kao kuvar vec vise od 20 godina i slazem se sa vasim objavama.....veliki pozdrav....

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.