четвртак, 8. август 2013.

Kolslo, američka salata od kupusa (Coleslaw)




Kad smo pre par godina pravili neko slavlje u Srbiji rešili smo da spremimo ovu salatu, nešto tipično američko, i prilično neočekivano ljudima se ona najviše svidela, čitaj sve su pojeli. Nije neki uzorak, 60-tak ljudi, ali ipak dovoljan da zaključimo da bi ova salata lepo prošla kod nas.


Ako se dublje unesemo u ovu tematiku shvatićemo da je privlačnost vrlo očekivana s obzirom da i mi imamo sličnu salatu, samo bez preliva sa majenezom i pavlakom, i bez crvenog kupusa i šargarepe. Zapravo teško je zamisliti da neki narod nema kupus salatu, jer šta drugo jesti uz čorbu od pasulja ili sočiva recimo.


Trenutno je idealna sezona za ovakvu salatu. Okupljanja na raštilju leti u ovom delu sveta gde trenuto živim skoro su nezamisliva bez ove salate. Ja obožavam da je jedem u zemičci sa pulled pork, i sa pohovanom piletinom na američki način, ko je jeo u KFC zna o čemu pričam.


Nema nekog striktnog recepta za ovu salatu. Slobodni ste da eksperimentišete sa sastojcima, neka vam moj recept bude početni, ako do sada niste pravili ovu salatu. Inače Amerikanci često stavljaju u preliv i buttermilk koji daje salati kremastu struktura ali pošto ga nema kod nas onda ga nisam pominjala u receptu. Takođe, ja često volim da u kupus salatu dodam malo prepečenog susama, mnogo je dobro.




Sastojci za 6-8 osoba:

1/2 srednje glavice belog ili običnog kupusa
1/2 omanje glavice crvenog kupusa
2-3 srednje šargarepe
2 mlada luka (opciono)
1 paprika (opciono)
So

za preliv:
5 kašika kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašičica dižonskog senfa
Samleven crni biber


Postupak:

Najpre iseckajte kupus, šargarepu i ostalo povrće, ukoliko ga koristite, i to na sledeći način. Ja volim da kupus izgleda vrlo tanko iseckan i zato koristim rendaljku (slajser), vidite fotografiju ispod, mada možete u tu svrhu da sečete kupus vrlo oštrim nožem. Ako vam je to naporno onda iseckajte kupus uz pomoć multipraktika. Šargarepu izrendajte, a luk i papriku iseckajte fino nožem.
 
Posolite iseckano povrće i ostavite oko jedan sat da odlegne. Meni je svejedno ali smatra se da je salata bolja ako malo omekša. Čak je posle toga i operu vodom i osuše sušilicom ili salvetom... meni je taj rad malo preteran.

Onda napravite preliv od kisele pavlake, majoneza i senfa. Date mere modifikujte prema svom ukusu. Izmešajte povrće sa prelivom. Na kraju dodajte biber i još malo soli ukoliko je to potrebno.

Salatu čuvajte u frižideru jedan dan.


10 коментара:

  1. Salate su dobrodošle u ovo vreme...ceo obrok, ništa mi više ne treba...sem malo hleba..Odlična je.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je ova salata baš bila otkriće kad sam bila u Engleskoj, tako se dobro slaže uz roštilj, ali i običan će sendvič "podići iz mrtvih". U verziji koju sam tamo jela i otada uvijek pravila i sama nije bilo paprike, ali je bila zelena jabuka i orasi. Po meni savršen dodatak

    ОдговориИзбриши
  3. Ne gnječi se kupus kao kod nas? Ja bih ipak izbacila papriku, zamislila sam da ide samo uz paradajiz ili patlidžan a niko da me razuvjeri.
    Preložola sam tee za igricu, pitanja su intimno-gastronomske prirode http://kradljivacrecepataiideja.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html.

    ОдговориИзбриши
  4. Evo i mene sa igricom :)

    http://gopiandspice.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam znala da ovakva salata vec postoji, takoreci kao gotov proizvod. Pravila sam ovakvu kombinaciju, jedino sto taj majonez nikako ne varim. Zato sam pravila dressing od kuvanog zumanceta, grckog jogurta, senfa, malo limunovog soka (moze i malo maslinovog ulja, ali u tom slucaju se dobija domaci majonez).

    Slazem se za susam. Narocito je lep kontrast ako se doda crni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim ovu salatu, pogotovu sa pulled pork, ali i dalje mi je naša obična kupus salata najbolja, i uvek se pitam zašto je ne pravim češće.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.