уторак, 13. децембар 2011.

Kapkejks od pikana (Pecan Pie Cupcakes)



Ovih dana na Facebooku se moglo videti mnogo postova i komentara na video o srpskoj kuhinji sa nazivom Soul food. Ljudi koji su marketirali čitavu stvar uzeli su ovaj naslov ne znajući da on već odavno postoji a odnosi se na američku južnjačku hranu (Southern Cuisine). 

Ta južnjačka kuhinja je veoma popularna ovde, i kao krajevi odakle je poreklom (jug SAD)  puna je osobenosti i nekog šarma. Nastala je pod raznim uticajima a ono što je najviše karakteriše je da je jaka, tj. veoma kalorična, puno začina i dezerti su veoma slatki.

Pikan je jedan od nezabilaznih sastojaka kada je ova kuhinja u pitanju. Sličan je našim orasima, jedino što je masniji i gorči, a i ljuska mu je dosta drugačija. Za razliku od naših krajeva pikani su u Americi dosta popularniji od oraha. Postoji čuvena Pita od pikana, koju sam nameravala da napravim, ali to je toliko puno šećera, bukvalno zubi trnu od slatkosti, da sam odustala i na kraju napravih nešto što je sličnog ukusa i zove se Kapkejks od pikana.










Nameravam da u sledećih par postova obradim ovu interesantnu kuhinju, a ako ste željni da se bolje upoznate sa istom pogledajte kako kuva Pola Din (Paula Dean) koja je njen najpoznatiji predstavnik. Postoji šala da je dovoljno da pogledate njenu emisiju i već ćete dobiti nekoliko kilograma. Dok nisam ukapirala taj južnjački fazon meni  je Pola bila bezveze, međutim sad mi je baš simpatična, pogotovo ono njeno isprobavanje hrane i mljackanje, vidi se da žena stvarno uživa u njoj.

Ovo je recept za 12 komada srednjih kapkejksa. Ono što je važno jeste da se  kolač služi topao, ako se ohladi onda se zagreju u mikrotalasnoj, i obavezno se konzumiraju uz sladoled. Ne znam u čemu je fora ali ovde se tako služi skoro svaki dezert.

Sastojci:
1 šolja (110g) iseckanih pikana
60g brašna
150g otopljenog putera
2 jajeta
200g smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanile


Priprema:

Uključite rernu na 175C (350F). Pripremite pleh za mafine. Stavite korpice u rupe. 

Iseckajte pikane. Umešajte ih u brašno koje je predhodno prosejano.

U drugoj posudi izlupajte jaja, dodajte šećer i istopljeni puter, i ekstrakt vanile. Izmešajte sve.

Dodajte tečnu smesu u brašno i pikane i promešajte, ne previše.

Sipajte smesu u kapice, ali ne do vrha.

Potrebno je 18 minuta pečenja da bi kapkejksi bili gotovi.

Služite ih uz sladoled od vanile.



3 коментара:

  1. Videla sam reklamu za Soul food Serbia i sjajna je. Da, pozajmili su naziv, ali mislim da ovde niko nezna, tj. ne povezuje to sa jugom Amerike. meni taj jug dođe nešto slično kao i naš jug. Što južnije ideš to više zaprške, to više pohovanja i pečenja, zalivanja... Žao mi je što pekana nema kod nas. Da se posade sigurno bi uspeli, ali treba neko da se seti.

    ОдговориИзбриши
  2. i ja sam vidjela taj video, divan je. Kao i ovi tvoji cupcakes

    ОдговориИзбриши
  3. Videla sam na jednom sajtu da prodaju pikan orah kao seme tj. da se posadi. Planirala sam ga kupiti, ali nemam dovoljno veliko dvoriste, a i treba godina i godina da ga docekam... :)
    Volim tvoje postove! :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.