уторак, 5. јул 2011.

Parfe sa maskarpone sirom i Grand Marnier likerom





Odkako sam  probala kombinaciju maskarpone sira i slatke pavlake praveći Tiramisu, moja opsesija ovim kremom ne prestaje. U frostingu za kapkejs dodatak ekstrakta badema je savršeno ulepšao ukus krema, pa sam rešila da se malo igram i sa drugim aromama. Imam u kući Grand Marnier, veoma kvalitetan liker od pomorandže, koji nikako da otvorim pošto sam ga kupila da bih napravila Palačinke a la Susette, ali nikako da se to desi. Rekoh sebi da napravim parfe sa jagodama i borovnicama i da dodam ovaj čuveni liker pa da vidim šta će od toga da ispadne. Mislim, ne može ništa loše da bude od tako ukusnih sastojaka. 


I ispade na kraju sasvim dobar dezert, kako to neki vole da kažu, za vrele letnje dane.





Sa maskarpone kremom možete da kombinujete razno voće, pravite nekoliko redova filova, dodate izmrvljeni biskvit, itd.


Sastojci za 8 čaša:
  • 300g maskarpone sira
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 4 kašike likera Grand Marnier
  • 400g jagoda
  • 1 šolja borovnica, svežih ili zamrznutih
  • 1/4 šolje šećera
  • 4 kašike soka od brusnice
  • Nekoliko komada biskvita za dekoraciju

Priprema:
  1. Operite i iseckajte jagode. 
  2. Četvrtinu jagoda sačuvajte, a ostalo izmešajte u blenderu sa borovnicama, pola šolje šećera, četiri kašike soka od brusnice i dve kašike Grand Marniera. 
  3. Izmešajte maskarpone sir sa šećerom u prahu i dve kašike Grand Marniera.
  4. U rahlađenoj posudi mikserom napravite šlag od slatke pavlake i šećera u prahu. Vodite računa da ne preterate sa mućenjem šlaga.
  5. Pomešajte smesu sa maskarpone sirom i pavlakom.
  6. U visokim čašama ređajte sloj sa izmućenim voćem, pa krem, pa komadi voća, i na kraju biskvit.
  7. Staviti čaše sa parfeom da se ohlade u frižideru.
  8. Biskivit služite tek prilikom serviranja da ne bi pokupio vlagu.

Recept za štampu




8 коментара:

  1. prekrasno izgleda. Ovakvi su mi deserti najdraži-mascarpone i voće, divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман5. јул 2011. 21:03

    Jeste mascarpone jedivan sa vocem ali i u nekim slanim poslasticama.Ovde je samo nenormalno skup:(Odlicna ideja za serviranje;)

    ОдговориИзбриши
  3. jako su mi primamljive ove čaše,rado bi degustirala.
    i da, fotke su prekrasne!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam čak pravila Maskarpone u kućnoj izradi od slatke pavlake i limuna i sasvim je bio ok. Ove čaše ovako pomalo zamagljene mame da se uzmu u ruke. Liker nisam probala, ali ne sumnjam da bi mi se dopao. Prelepo.

    ОдговориИзбриши
  5. Bas me interesuje kako se pravi maskarpone sir, imas neki recept... ovde nije bas preskup, a ni jeftin:)

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo lepo izgleda, a ukus bolje da ne zamisljam, jer bih sama tukla sladolede i hladne mlecne slatkise...
    I ja sam pravila mascarpone, tj nesto sto verovatno jako lici, po receptu sa Minjinog bloga, i super je bio.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.