Odkako sam probala kombinaciju maskarpone sira i slatke pavlake praveći Tiramisu, moja opsesija ovim kremom ne prestaje. U frostingu za kapkejs dodatak ekstrakta badema je savršeno ulepšao ukus krema, pa sam rešila da se malo igram i sa drugim aromama. Imam u kući Grand Marnier, veoma kvalitetan liker od pomorandže, koji nikako da otvorim pošto sam ga kupila da bih napravila Palačinke a la Susette, ali nikako da se to desi. Rekoh sebi da napravim parfe sa jagodama i borovnicama i da dodam ovaj čuveni liker pa da vidim šta će od toga da ispadne. Mislim, ne može ništa loše da bude od tako ukusnih sastojaka.
I ispade na kraju sasvim dobar dezert, kako to neki vole da kažu, za vrele letnje dane.
Sastojci za 8 čaša:
- 300g maskarpone sira
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 4 kašike likera Grand Marnier
- 400g jagoda
- 1 šolja borovnica, svežih ili zamrznutih
- 1/4 šolje šećera
- 4 kašike soka od brusnice
- Nekoliko komada biskvita za dekoraciju
Priprema:
- Operite i iseckajte jagode.
- Četvrtinu jagoda sačuvajte, a ostalo izmešajte u blenderu sa borovnicama, pola šolje šećera, četiri kašike soka od brusnice i dve kašike Grand Marniera.
- Izmešajte maskarpone sir sa šećerom u prahu i dve kašike Grand Marniera.
- U rahlađenoj posudi mikserom napravite šlag od slatke pavlake i šećera u prahu. Vodite računa da ne preterate sa mućenjem šlaga.
- Pomešajte smesu sa maskarpone sirom i pavlakom.
- U visokim čašama ređajte sloj sa izmućenim voćem, pa krem, pa komadi voća, i na kraju biskvit.
- Staviti čaše sa parfeom da se ohlade u frižideru.
- Biskivit služite tek prilikom serviranja da ne bi pokupio vlagu.
Recept za štampu
Fantastično izgleda.
ОдговориИзбришиprekrasno izgleda. Ovakvi su mi deserti najdraži-mascarpone i voće, divno!
ОдговориИзбришиJeste mascarpone jedivan sa vocem ali i u nekim slanim poslasticama.Ovde je samo nenormalno skup:(Odlicna ideja za serviranje;)
ОдговориИзбришиLepe foke i poslastica lepo iygleda :)
ОдговориИзбришиjako su mi primamljive ove čaše,rado bi degustirala.
ОдговориИзбришиi da, fotke su prekrasne!!
Ja sam čak pravila Maskarpone u kućnoj izradi od slatke pavlake i limuna i sasvim je bio ok. Ove čaše ovako pomalo zamagljene mame da se uzmu u ruke. Liker nisam probala, ali ne sumnjam da bi mi se dopao. Prelepo.
ОдговориИзбришиBas me interesuje kako se pravi maskarpone sir, imas neki recept... ovde nije bas preskup, a ni jeftin:)
ОдговориИзбришиMnogo lepo izgleda, a ukus bolje da ne zamisljam, jer bih sama tukla sladolede i hladne mlecne slatkise...
ОдговориИзбришиI ja sam pravila mascarpone, tj nesto sto verovatno jako lici, po receptu sa Minjinog bloga, i super je bio.
Pozdrav!