понедељак, 25. јул 2011.

Gaspačo, osvežavajuća i zdrava čorba (Gazpacho)


Prolazim kroz pakao najtoplijeg dana ovog leta. Jutros u šetnji sa decom jedva sam udisala sparan i vruć vazduh. Pored vode sa mnogo leda, sokova, sladoleda, jedino što čovek može da jede po ovakvom vremenu jeste Gaspačo čorba. Nema "kuvanja" u kuhinji, očas posla se sve napravi a bogami nema ni podgrejavanja.

Inače za one neupućene ovo čorba dolazi iz Španije. I popularna je svuda gde se koristi španski jezik, a i šire.

Treba vam nekih dvadesetak minuta da je napravite. Količine sastojaka su dovoljne za čorbu koju ćete jesti 2 do 3 dana. I da, služite je uz tortilja čips, mada može i uz pečeni hleb.



Sastojci:
  • 4 šolje paradajz soka
  • 1 velika zelena paprika babura
  • 1 srednji krastavac
  • 5 komada mladok luka
  • 1/2 luka, iseckanog
  • 1 čen belog luk, sitno seckanog
  • 4 srednja paradajza (možete da koristite i onaj iz konzerve)
  • Puna šaka peršuna, iseckanog
  • Nekoliko listova svežeg bosiljka, iseckanih
  • 2 kašike balzamik sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • Sok od pola limuna
  • So i biber

    Priprema:

    Iseckajte sastojke i stavite ih u blender. Stavite jednu šolju soka od paradajza u blender a preostalu količinu dodajte kasnije. Blenderu je potrebno par obrta, ali pazite da smesa ne bude skroz ispasirana. Lepše je kad ostanu sitni komadići povrća. Dodajte preostali sok od paradajza, balzamiko, limunov sok, šećer i začinite svežim biberom i solju.

    I to je sva mudrost.

    Ukoliko želite da probate Zeleni gaspačo, neodoljivu i maštovitu kombinaciju sastojaka, pronaćićete recept ovde.



    4 коментара:

    1. ovo mi je odlično. A kod nas ovih dana baš obrnuto, jako je zahladilo temperature 10-15 stupnejva i kuhaju se juhe, ali one tople, da ugriju :) Jedva čekam da nam se pravo ljeto vrati, ne znam što je sad ovo...

      ОдговориИзбриши
    2. Dobro mi je poznato vreme u Vašingtonu a Baltimor se sigurno ne razlikuje. Za nas je to bio šok kada smo stigli, ali evo i kod nas se polako leta pretvaraju u ona sparna leta koja pamtim iz Amerike. Tenutno smo od 40 pali na 18 stepeni, pa smo i jorgane izvadili. Gaspačo je sjajna varijanta za tople dane a i za ostale. Svi vitamini na jednom mestu. Ovde čak ima i torilja čipsa i to u raznim ukusima.

      ОдговориИзбриши
    3. Preukusna corbica. A te sparine su stvarno smorne, kod nas kao sto vidis po drugim komentarima sada mala pauza...

      ОдговориИзбриши
    4. Da, nista se ne moze meriti sa vlagom na istocnoj obali. To ko nije doziveo ne zna sta je propustio:) Jos kad udari vrucina... Cini mi se da je ovde temperatura ujednacenija nego u Srbiji. Tamo izgleda nema sredine.

      ОдговориИзбриши

    Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.