четвртак, 21. јул 2011.

Brauni sa suvim trešnjama u rakiji (Brandy - dried cherry Brownie)





Brauni su sigurno jedan od najpopularnijih kolača u Americi. Ne znam sa kojim našim kolačem bih ga uporedila, možda takav i ne postoji. Kod pravljenja braunija trebalo bi da znate par stvari:

  • Brauni se teško seku, pogotovu kad su sveži i tvrdi. Ovde ima da se kupi rešetka sa kojom se brauni peku, pa posle nema muke oko sečenja.
  • Brauni su mekši kako su stariji.
  • Zaista idu lepo uz sladoled od vanile, valjda zato što su malo suvlji.
  • I nisu nešto za oko. Zato se često ukrašavaju sa ko zna čime. Kada sam ja svojevremno radila u nekom restoranu služili su se sladoledom, šlagom, pa onda se poprskaju čokoladnim sirupom i pospu orasima. Zvali su se Brownie Delux i bili su prava kalorijska bomba. Zato ovaj moj izgleda prilično asketski.
  • I često se služe zagrejani.

Skoro sam našla u nekom prilično uspelom časopisu o hrani Food Everyday, specijalno izdanje (još jedno čedo Marthe Stewart), jedan vrlo zanimljiv recept Brauni sa suvim trešnjama. U tom receptu trešnje su natopljene burbonom, ali ja mislim da je naša rakija sasvim pristojna zamena, a i obično je uvek na dohvat ruke za razliku od burbona. Recept vam prenosim u originalu, jedino što bih ja sledeći put stavila više suvih trešanja.

Sastojci:
  • 1 šolja (225g) putera
  • 1 šolja (oko 150g) suvih višanja ili trešanja
  • 1/3 šolje rakije
  • 1/4 šolje vode
  • 2 velike kašike braon šećera
  • 1 i 1/4 šolje belog šećera
  • 1 i 1/4 šolje (225g) poluslatke čokolade ili chocolate chips
  • 1 šolja brašna 
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 3 velika jaja
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Priprema:
  1. U kvadratni ili pravugaoni pleh stavite masni papir za pečenje(parchment paper) ali tako da mu ivice prelaze preko pleha. Kasnije će vam te ivice pomoći da prenesete pečen kolač na rešetku za hlađenje.
  2. Zagrejte rernu na 175C (350F).
  3. U šerpici zagrejte rakiju i vodu, sipajte braon šećer i suve trešnje. Kuvajte oko 10 minuta, na srednjoj temperaturi, ili sve dok se trešnje ne natope rakijom. U originalnom receptu stoji da kada se trešnje ohlade onda ih procediti, ali u mom slučaju rakija je prilično isparila tako da i nisam mogla da ih cedim. U svakom slučaju mislim da nije loše ostavite malo tečnosti u njima.
  4. U drugoj šerpici zagrejte puter i šećer, dodajte čokoladu i kuvajte na umerenoj vatri dok se sve ne otopi i pretvori u glatku smesu. Zatim ostaviti na stranu da se malo prohladi.
  5. U veći sud prosejte brašno i kakao, dodajte prašak za pecivo i malo soli.
  6. Umutite jaja i umešajte ih u čokoladnu smesu.
  7. Onda sve umutite u suvu smesu sa brašnom.
  8. Dodajte na kraju trešnje.
  9. Pošto ste sve dobro promešali sipajte smesu u pleh za pečenje i pecite 55 minuta, tj. sve dok nije gotovo. Ukoliko čačkalica izađe čista pošto ste njome probili testo znači da je kolač pečen.
  10. Odmah prebacite kolač na rešetku da se ohladi, oko 1 sat. Zatim ih isecite.
  11. Služite kolač uz sladoled od vanile.

Još da napomenem da je moj muž bio oduševljen ovim kolačem, a on stvarno retko preteruje sa pohvalama. Čak mi je rekao da ga uvrstim u knjigu recepata, a tu nam se nalaze oni stvarno probrani. Takođe,  moj sin ga je slatko pojeo, a on je veoma probirljivo dete.

Brauni na Lego tornju
I na kraju slike mog sina koji me uvek treba baš onda kada sam u kuhinji i kada nešto kuvam, koji redovono ljulja stativ kad fotografišem svoje kreacije (uspeo je da ga uništi), ili upire prst u sočivo na aparatu, ili mi ruši stajling. Pošto sam na drugom blogu imala post posvećen novoj bebi, evo nešto i o njemu. Ionako ga ljubomora baš muči ovih dana.

7 коментара:

  1. Анониман21. јул 2011. 17:09

    Aha.Sad cemo jeti pijani brauni.Ma sto da ne.Vidi ga kako je socan:)Sin ti je sladak:)
    Hihi .Zamalo da napisem prijo(gora sam od moje mame):)

    ОдговориИзбриши
  2. Ma sta ima veze neka ti je sincic ziv i zdrav a fotografija ce biti.. ionako se svakog dana nesto kuva :))

    Meden je sav i ne dozvoli da pati i bude ljubomoran.. samo se svi zajedno druzite sto vise i sve ce to doci na svoje mesto :)

    Svako dobro vam zelim!

    ОдговориИзбриши
  3. super su ti fotke, a kolač je isto odličan :) Volim brownies i to najviše dok su još topli :)

    ОдговориИзбриши
  4. sve pohvale, blog ti je odlican a sin jako, jako sladak!

    ОдговориИзбриши
  5. Boze, potpuno sam zaboravila da je brauni "pijan" kada sam ga davala sinu... Izgleda nije delovao na njega... mislim, nije ga primirio...

    ОдговориИзбриши
  6. cini mi se da su pijane visnje a ne tresnje, svaka je ukusno
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tresnje su u pitanju, jer u Americi gotovo da nema visanja da se kupe. Kako god, tresnje ili visnje, dobra su obe. Moguce da su suve visnje ukusnije.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.