Ovaj recept je preuzet iz knjige američke kulinarske zvezde Altona Browna I'm Just Here for More Food. Ko je gledao njegove emisije o kuvanju zna koliko je interesantan i kulinarski obrazovan, i drugačiji od većine njegovih kolega. Ima taj naučnički pristup u kuvanju gde često voli da ubaci objašnjenja hemijskih procesa prilikom obrade hrane, koji mogu ponekad i da zbune, ali ta njegova sistematičnost meni uliva veliko poverenje kada pravim nešto po njegovom instrukcijama. Njegov recept u originalu se zove Čokoladni mafini #7, valjda zato što je iz sedmog pokušaja uspeo da dobije po njegovom mišljenju idealane mafine.
Ovde možete naći njegovu emisiju Good Eats.
Altonovi mafini su zaista pravi čokoladni mafini, čokoladnije od toga ne može. Malo podsećaju na čokolodne kapkejks, ali postoji znatna razlika u testu, mafini su suvlji, manje slatki i jednostavno drugačije se prave. Ukoliko više volite čokoladne kapkejs prebacite se na ovaj post.
Ova količina je dovoljna za 12 većih mafina. Ja sam pravila sitnije, pa mi je više ispalo.
Sastojci:
- 250g (2 šolje) brašna
- 100g kakaa
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 ½ šolje šećera
- 2 velika jaja
- 120g otopljenog putera
- 1 šolja jogurta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 250g izlomljene čokolade ili čokoladnog čipsa (Chocolate chips)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190C (375F).
- Stavite papirnate kape u pleh za mafine.
- Uzmite dva suda u kojima ćete pomešati posebno suve (brašno, kakao, prašak za pecivo i so) i vlažne sastojke (šećer, puter, jaja, jogurt i vanilin ekstrakt).
- Prosejati brašno i kakao u prahu, dodati prašak za pecivo i so. Umešajte komadiće čokolade u suve sastojke jer ćete tako sprečiti čokoladu da se zadrži na dnu mafina.
- Umutiti zajedno šećer (iako je suv sastojak uvek ide sa vlažnim jer se tako bolje rastvara), puter, jaja, jogurt i vanilin ekstrakt.
- Umešati vlažne u suve sastojke. To je prvo pravilo za pravljenje mafina.
- Promešajte sve sastojke, ali ne previše. Nema veze ukoliko ostanu grudvice brašna ili kakaa. Svi sastojci će se lepo sjediniti tokom pečenja. To je drugo važno pravilo za pravljenje mafina.
- Sipajte smesu u korpice i stavite u rernu da se peče.
- Povisite temperaturu rerne na 205C (400F) i pecite 20 minuta.
- Proverite ubodom čačkalice da li su mafini gotovi. Ako čačkalica izađe čista to znači da su mafini pečeni.
Recept za štampu
Cidi kako su fino izasli.Mafini..a tek cokoaldni uvek dobrodosli u nasoj kuci;)
ОдговориИзбришиmuffini odlično izgledaju! fotke su ti jako lijepe :)
ОдговориИзбришиFantastično izgledaju a i fotke su mi super :)
ОдговориИзбришиZnaci recept je skroz konfuzan..... Te vlazni te suvi.....
ОдговориИзбришиZnaci morate malo da se udubite u tekst... naglasavanje suvih i vlaznih sastojaka u receptu je vazno, jer je to ključna stvar u pravljenju mafina. Jeste da to nije u duhu naših recepata, ali ovaj recept je preuzet od americkog autora pa stoga je tako napisan.
ИзбришиSve je lepo..i sajt, i blog, i fotke, ali najlepsi su muffini in vivo, i miris cokolade u kuci.Hvala ti i veliki pozdrav :).
ОдговориИзбришиSlazem se.
ИзбришиUpravo sam probala recept - mafini su sjajni! Hvala Ivana :)
ОдговориИзбришиSuper.
ИзбришиMafini isprobani - najbolji kompliment je slika mog sincica (koji jos nema dve godine i nije bas nesto jesan) koji trpa mafin u usta kao da ce mu ga neko uzeti!
ОдговориИзбришиSmanjila sam kolicinu secera i koristila crnu belgijsku cokoladu, rezultat fantastican!
Ovo su najlepsi mafini koje sam jela... Recept je odlican. Inace, ja sam koristila milka mlecnu cokoladu i perfektno je. Jedinu stvar koju sam se presla jeste to sto sam mnogo napunila korpice, pa su mi malo iskipeli.. ali cu za sledeci put da znam... :)
ОдговориИзбришиHvala! Ja sam samo odabrala dobar recept i prevela ga:)
ИзбришиSavršeno! Isprobala sam bezbroj varijanti ovi su neprevaziđeni :)
ОдговориИзбриши