четвртак, 26. мај 2011.

Zahvati, prihvati: Gvakamole, Mango i Paradajz salsa




Iz nekog razloga u kuhinji su mi se nakupile kese tortilje čipsa, koje inače vrlo retko kupujemo. Pošto mi zauzimaju dosta prostora reših da ih pojedemo što pre i to uz šta drugo nego salsu. Tako da smo imali malu gozbu večeras, i nekako je sve lepo leglo - toplo letnje veče, fina muzika, pivo i vino, skoro otkriven odličan italijanski sir, tortilja čips i čak tri vrste salse. Baš smo uživali.



Sve tri salse su vrlo jednostavne za pravljenje. Ja više volim da sastojke sitno iseckam nego da ih stavljam u blender. Ne morate striktno da se držite mera u receptima, jer ih se i ja retko držim kada pravim ovakvu vrstu jela, sve zavisi od inspiracije i količine sastojaka koje imam. Tako isto i sa sastojcima, na primer, nekad koristim šelot nekad crveni luk, nekad sok od limete nekad od limuna, nekad ih kombinujem, itd.


  

Inače ove salse možete koristite i kad pripremate nachos, tacos ili fajitas




Gvakamole (Guacamole) salsa

Jedna od najpoznatijih salsi u centralnoj i južnoj Americi, kao i u SAD. Asteci su počeli prvi da je prave, a od njih recept preuzeli Španci, i raširili po čitavom kontinentu. Osnova je avakodo, a mogu se dodavati razni sastojci i začini. Ako želite ljutu varijantu dodajte malo ljute paprike.

Sastojci:
  • 1 avokado
  • ½  srednje veličine paradajz, bez dela sa semenkama, sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan, opciono
  • ¼  srednjeg crvenog luka ili 1 mladi luk, sitno iseckan
  • sok od ½  limete
  • So i svež biber
  • Pola šake lišća od korijandera (cilantro), iseckanog
  • Halapinjo paprika, sitno iseckana, opciono

Priprema:
  1. Očistite i izgnječite avokado.
  2. Iseckajte ostale sastojke.
  3. Dodajte začine i sok od limete i sve dobro promešajte.


Mango salsa

Ovo je za mene jedan od najboljih meksičkih salsi. Volim kad se meša slatko i slano, tj. voće i povrće.

Sastojci:
  • 1 veći mango, ne prezreo
  • ½  srednjeg crvenog luka, sitno iseckanog
  • 3 velike kašike iseckanog silantra
  • sok od ½  limete

Priprema:
  1. Očistite i iseckajte mango.
  2. Iseckajte luk.
  3. Dodajte sok od limete, iseckani silantro i sve dobro promešajte.

Salsa od paradajza i paprike

Takođe jedan od popularnih soseva koje u Meksiku zovu salsa bandera iliti zastava sos pošto boje sastojaka crvena (paradajz), bela (luk) i zelena (paprika) asociraju na boje meksičke zastave. Opet, puno ljudi ovu salsu naziva Pico de gallo.

Sastojci:
  • 3 manja paradajza, iseckana
  • 1 velika zelena paprika babura, iseckana
  • 1 manji crni luk, sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 2 velike kašike peršuna sitno iseckanog
  • ½ kašičice kumina (cumin), istucanog u avanu
  • So i svež biber
Priprema:
  1. Sve sastojke sitno iseckati. Dodati začine i dobro promešati.

8 коментара:

  1. Анониман26. мај 2011. 23:36

    Salse pravim redovno i ja volim ovakve slatkoslane kombinacije;)
    Odlicno

    ОдговориИзбриши
  2. Baš volim meksičku kuhinju, sve tri varijante su odlične.

    ОдговориИзбриши
  3. gvakamole baš volim a moj muž je na njega opasno navučen. Mango salsa zvuči kao nešto što će se meni jako jako dopasti, jedva čekam da isprobam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mango salsa je neverovatno dobra. Moja prijateljica, Indijka, tvrdi da je ta salsa poreklom iz Indije. Svejedno, meni se mnogo dopada. Gvakamole i mango salsu pravim skoro uvek kad su velika okupljanja.

      Избриши
    2. imam jednu muku: šta je silantar?

      Избриши
    3. Silantro je stablo i lisce korijandera. Veoma podseca ma persun. Mozes da pravis i bez toga, ali probaj da nabavis silantro, to je jako bitan zacin.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.