Ovo je Amerikancima definitivno omiljeni dezert. Prave ih za razne prilike, naročito su popularne među decom i to zbog maštovite dekoracije. Iskreno, kad sam došla u Ameriku, nikako mi se nisu dopadali, zbog frostinga, krema koji dolazi na vrh tortice... mnogo, ali mnogo je sladak. Osim toga, nekad preteruju sa dekoracijom punom vrištećih boja. Ja ipak nekako više cenim jednostavnu i sofisticiranu dekoraciju kada su u pitanju torte i kolači.
Ipak, ukoliko ne preterujete sa šećerom u frostingu i sa dekoracijom to može da bude zaista ukusan i neodoljiv dezert. U Americi postoje radnje koje su isključivo specijalizovane za pravljenje kapkejksa. Evo jedne veoma popularne u Džordžtaunu, nedaleko od Vašingtona. Sestre koje su osnovale tu radnju imaju čak i svoj šou na nekoj od televizija. Možete da naručite njihove kapkejks i putem interneta, a cena je stvarno sitnica, komad košta oko $3.
Inače, od istih sastojaka možete napraviti i regularnu tortu (Layer cake), samo duplirajte mere.
Sastojci:
Za testo:
- 1 ½ šolja brašna
- 1/3 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja šećera
- ½ šolje ulja
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašike sirćeta
Za frosting (krem):
- 3 kašike putera
- 120g (4 oz) gorke čokolade za kuvanje
- 5 kašika toplog mleka
- 2 šolje šećera u prahu
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice ekstrakta vanile
*Konverziju američkih šolja u naše mere pogledajte ovde.
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite pleh za kapkejks. Takođe, stavite korpice u rupe na plehu za mafine.
- Prosejte brašno, i u njega dodajte prosejan kakao, zatim so, prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte.
- U drugoj posudi pomešajte šećer, mleko, ulje, ekstrakt vanile i sirće.
- Izmiksujte suve i vlažne sastojke dok testo ne postane glatko.
- Sipajte smesu u kapice na plehu i stavite da se peče u rerni oko 20-25 minuta, zavisi od rerne. Kad mislite da su kapkejksi gotovi probodite ih čačkalicom sve do dna, izvadite je, i ukoliko se na njoj zadržalo testo znači da se još nisu ispekli.
- Kada su gotovi izvadite kapkejke iz pleha i ostavite da se ohlade. Na slici dole se vidi kako kolač izgleda bez krema.
- Dok se kapkejksi hlade napravite krem. U staklenom sudu, na pari, otopite čokoladu i puter, uz mešanje.
- U posebnoj posudi pomešajte prosejani šećer u prahu i so. Sipajte toplo mleko i mešajte dok se šećer ne istopi. Umešajte vanilin ekstrakt.
- Dodajte šećeru rastopljenu čokoladu i puter i mešajte mikserom na najačoj brzini dok smesa ne postane dovoljno gusta.
- Stavite krem u frižider da se dodatno stvrdne ukoliko želite da dekorišete špricom, kao na slici. Umesto toga možete samo da nanesete krem nožem na vrh kapkejka.
Ovaj krem je za moj ukus slađi nego što bih ja to htela, ali bez dosta šećera nema oblikovanja špricem. Zato vam preporučujem da ukoliko ne volite previše slatke kremove, koristite običan ganaš krem, napravljen od čokolade i putera ili slatke pavlake. Ukoliko umočite vrh kapkejka u topao krem i dalje će izgledati vrlo atraktivno. Recept za odličan krem od marskapone sira i slatke pavlake možete videti ovde.
Što se tiče preostale dekoracije (koštunjavo i bobičasto voće, perlice, zvezdice i ostalo) tu možete zaista da, što bi Amerikanci rekli, "go wild"...
Ove muffins redovno pravim i toliko su uobicajene ovde(sve trazim sa kojim nasim kolacem da to uporedim)..mozda kao ..krofne?
ОдговориИзбришиZnas sta su nase krofne za ovo... salim se... Cupcakes se ipak razlikuju od muffins. Testo je drugacije... za muffins ono je teze i gusce. I muffins nemaju frosting.
ОдговориИзбришиBtw. Hristos Vaskrse!
Napravila danas cup cakes, ali nisam stigla da napravim frosting (sincic se probudio!). Bez obzira na to, moj muz je odusevljen!
ОдговориИзбришиNikada nisam napravila Cupcakes jer mi nikada nije delovalo toliko zanimljivo da bih probala.
ОдговориИзбришиPosle ovoga odoh samo da kupim korpice. Delujem mi i vise nego ukusno :)
Jos kada bi ovde bilo da se kupi ulja u spreju mojoj sreci kraja ne bi bilo..
Cupcakes su super jer su jednostavne za pravljenje a mozes vala svasta da stavis u njih i skoro uvek izgledju dobro. Sto se tice ulja u spreju nije neophodan... mozes da koristis cetkicu umocenu u ulje... iskreno, kapice bi trebalo da zamene ulje, ali meni se uvek capcakes lepe za njih.
ОдговориИзбришиSolja mislite na casu od jogurta (obicno je to mera:)) ili prava solja?? :)
ОдговориИзбришиAnonimam, dobro je sto ste me to pitali... u pitanju je americka mera za solju a to je oko 230ml, a ne 250ml, kao kod nas. Dakle, ne puna casa od jogurta.
ОдговориИзбришиPredobri su!!! Otako sam pronašla ovaj recept na tvom blogu redovno ih pravim, evo i sad ću, pa sam svratila da proverim recept i reko hajde da ti ostavim i komentar i pohvalim ih, jer od ovog zaistane može lakše i lepše :)
ОдговориИзбришиjoš sa onim belim filom i višnjom na vrhu, divota!
pozdrav!
http://lovestylemagic.blogspot.com/
Postovana Ivana, film je ispao potpuno tecan....pojma nemam gde sam pogresila...:(( Anna
ОдговориИзбришиAna, ako imaj jos fore, brzo dodaj jos secera dok ne dobijes dovoljno gustu masu za dekoraciju. Predhodno stavi u frizider. U nekoj od namernica, puteru, mleku, ima previse vode... nemam drugo objasnjenje, plus ima toliko secera... Javi ako treba jos neka pomoc. Pozdrav, Ivana
ИзбришиHvala Vam na brzom odgovoru! :) Nazalost nisam uspela da ispravim gresku ali posto sam potpuno neiskusna domacica i slepo se drzim recepta postavicu Vam par pitanja. Ako Vas dobo razumem smesa secera i mleka verovatno treba da bude gusta tj treba da bude mleka taman toliko da se seCer rastopi,meni je ta smesa bila tecnija...i rastopila sam puter jer ste napisali tri kasike pa sam pretpostavila da treba da bude rastopljen....Inace testo je ispalo bas super!
ОдговориИзбришиPre par dana sam provalila Vas blog i spremala sam vec mafine sa borovnicama koji su bili preukusni. Takodje sam pokusala i hleb da umesim po Vasem upustvu i skoro da je uspeo ...zapravo bio je malo tvrdji jer sam se na kraju nesto spetljala oko formiranja bageta.
Hvala Vam, ja nastavljam sa spermanjem dok sve ne isprobam! ;))
Pozdrav, Anna
Anna, ne znam zaista zašto fil nije uspeo, jer kao što sam rekla to je baš puno šećera u filu a on daje čvrstinu. Onaj moj na slici nije imao toliko šećera pa se opet držao i to usred leta. Sledeći put stavi manje mleka, ono nije tu da se šećer istopi, on je već u prahu. Na kraju možeš da probaš neki drugi frosting. Imaš ih par na mom blogu. Pozdravljam tvoj entuzijazam za kuvanjem.
ИзбришиIvana, pravila sam ih jos dok smo istrazivali tvoj blog i od tada pekla mnogo puta i stvarno su odlicni. Ne znam samo da li je greska u kucanju (ili je kod vas so manje slana) ali meni su, prvi puta, sa kasicicom soli bili bas slankasti pa sam kolicinu smanjila na prstohvat :)
ОдговориИзбришиKad smo istrazivali tvoj blog radila sam ih sa onim frostingom od maskarpone sira i arome badema i ta kombinacija je vrh. Neki dan sam ih iskoristila za Kuvarijacije i dobila Snickers cupcakes... uglavnom, setim ih se kad god mi zatreba cupcakes pa rekoh da ih pohvalim :)
P.S. Radila sam i keksice, konacno su debeljuskasti :)))
Taj recept za kapkejks od čokolade je neprevaziđen... uvek se vraćam njemu. I taj frosting je super, nije tako slab kao kad samo kad staviš šlag, ali ni tako užasno sladak kao oni na bazi šećera u prahu.
ИзбришиDa, debeljuškasti su zato što u njih stavljam više brašna, konačno sam ukapirala.
Zasto se meni nije zdrzao oblik? Izgleda da je testo retko za moje korpice :(
ОдговориИзбришиMisliš nisu nadošle? Nije do retkog testa, proveri da li je prašak za pecivo sveže. Ako su nadosle pa splasle moram da razmislim. Nema jaja, pa mi je to jako čudno.
ИзбришиMa ne, super su ukusne i lepo su narasle :) Nego nisu mi bile okruglog oblika, korpice su se deformisale :/ ali nema veze, za drugu turu sam stavila korpice u silikonsku modlu za mafine i onda su zadrzale oblik :D Recept je stvarno odlican, i tek sad sam shvatila koja je razlika izmedju mafina i kapkejksa- testo je "it's so fluffy I am gonna die" :)
ИзбришиA to je u pitanju... mora ili u slikonske modle ili u pleh sa udubljenjima, korpice same nisu dovoljne. Drago mi je da si utvrdila razliku:)
ИзбришиE samo da pitam da li bih ih mogla praviti noc prije , ako da gdje ih drzati u frizideru ili na sobnoj temperaturi?
ОдговориИзбришиSeki sutra rodjendan pa zelim da ih spremim, a nisam bash s vremenom sutra.
Nemoj nikako da ih stavljas u frizider, jer onda pokupi vlagu iz frizidera I budu nekako otuzani, Najbolje je da ih necim poklopis I tako cuvas na sobnoj temperaturi. Srecan seki rodjendan!
Избришиveceras sam pravila mafin zurku i ovo je bio izbor za slatki deo, odlicni su !!!
ОдговориИзбришиOdlično!
Избришиsuper recept , samo me zanima koliko je solja brasna grama.?
ОдговориИзбришиAmerička šolja brašna je 128g... ovde sam napravila konverziju američkih mera u naše http://soibiber.blogspot.com/p/konverzija-mera.html
Избриши