Tamna čokolada i urme, to mi je omiljena kombinacija ove zime. Pravila sam razne stvari koristeći ova dva sastojka, počevši od šejka pa do suflea, i sve je bilo veoma ukusno. Sad se spremam da pravim domaći puding od tamne čokolade, to mi je nova opsesija, sa urmama.
Inače, u ovom delu sveta gde živim ovaj kolač takođe zovu puding, što se nikako ne poklapa sa našim poimanjem ove reči. Kolač je pravi zimski, aromatičan i bogat, pogotovo ako mu još dodate i karamel sos. Možete da ga celog natopite karamel sosom, ili sos samo prelijte tokom služenja kolača. Tu je i korica pomorandže kao prijatno iznenađenje.
Ovaj kolač je idealan za svečano-intimne prilike.
Sastojci:
150g sušenih urmi
50ml slatke pavlake
2 kašike vode
50g putera, plus za podmazivanje pleha
50g tamne čokolade
1 kašika strugane kore pomorandže
1 kašika sitno iseckane ušećerene kore pomorandže
5 jaja, na sobnoj temperaturi
2-3 kašike smeđeg šećera
130g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
Sastojci za karamel sos:
50g putera
180g tamnog smeđeg šećera
1/4 kašičice soli
150ml slatke pavlake
Turbinado šećer za posip
Manji pleh cilindričnog oblika
Priprema:
Zagrejte rernu na 175C (350F). Dobro podmažite pleh
puterom.
U maloj šerpici zagrejte slatku pavlaku, dodajte
urme i puter. Neka se kuva sve oko 5-7 minuta na umerenoj vatri dok urme ne
omekšaju. Skinite šerpu sa vatre i viljuškom izgnječite urme. Umešajte u to
iseckanu čokoladu, poklopite šerpu i čekajte da se čokolada potpuno otopi, onda
sve dobro promešajte.
U jednoj posudi promešajte prosejano brašno, so,
soda bikarbonu i prašak za pecivo.
U drugoj većoj posudi mikserom umutiti jaja sa
šećerom sve dok se količina ne utrostruči. Dodajte struganu koricu i ušećerenu
koricu pomorandže, i onda u više navrata brašno i smesu sa urmama, ali mešajući
drvenom varjačom. Kad ste dobili ujednačenu smesu stavite je u pleh. Pecite
kolač u reni na srednjoj pregradi oko 25-30 minuta. Kada je kuglof gotov
ostavite ga u plehu oko 10 minuta a onda prevrnite na tanjir za služenje.
Za to vreme napravite sos. U šerpici
zagrejte smeđi šećer, puter, 60ml slatke pavlake i so. Promešajte i kad
dobijete ujednačenu smesu ostavite je na vatri da se krčka 3 minuta. Sklonite
sa vatre sos, dodajte mu preostalu slatku pavlaku.
Unutrašnjost pleha u kojoj se kolač pekao dobro obrišite,
sipajte u njega trećinu sosa, pažljivo vratite kolač u kalup, izbockajte ga
čačkalicama, i onda prelijte ostatkom sosa. Neka kolač odstoji tako 20 minuta
da upije sos. Ukoliko je ostalo još sosa služite ga uz kolač.
Na kraju prevrnite kolač ponovo na tanjir za služenje, malo
doderajte sos po njemu četkicom, i pospite ga krupnim turbinado šećerom.
Ovo su zaista divni okusi. Svaki od njih volim sam za sebe, ali zajedno su neodoljivi. Sigurno je jedna šnita 1000 kalorija, ali koga briga dok je nešto tako divno!
ОдговориИзбришиNisam brojala, ali mislim da nije baš previše kaloričan, ima mnogo "težih" slatkiša.
ИзбришиOdlično izgleda. Super mi je ovo za svečano-intimne prilike :)
ОдговориИзбришиSkoro sam počela da razmišljam u tom pravcu, mislim da nije loša ideja da se pored recepta doda i idealna prilika tj. način konzumacije te hrane.
ИзбришиBas kad sam se spremala da napravim tortu od urmi za rodjendan jace polovine, pojavi se tvoj recept! Ovo cemo da probamo prvom prilikom! Izgleda super!
ОдговориИзбришиTo je baš specifičan izbor sastojaka za rođendansku tortu. Mom mužu se ovaj kolač svideo, valjda će i tvom.
ИзбришиDa, ja imam recept za neku brzinsku tortu od urmi, koju sam napravila danas izmedju svih obaveza. A on je obozava! Za ovu treba malo vise vremena, ali sigurno cu je praviti...
ИзбришиVolim kolače s datuljama i ovaj kuglof mi se sviđa!
ОдговориИзбриши