Jedna od onih fatalnih kombinacija u kuhinji - dimljene kobasice i brokoli rab. Došla iz Italije. Pre recepta slede dve priče, jedna o brokoli rabu, verujem da dosta ljudi nikad nije čulo o ovom zelenom povrću, i druga o mestu, nedaleko od moje kuće, gde se prave i prodaju kobasice koje su završile u ovom jelu.
Brokoli rab (Broccoli rabe)
Brokoli rab, ili Rapini, je moje omiljeno zeleno
povrće. Najpre blanširan, pa dinstan na maslinovom ulju, zajedno sa belim lukom, pa posut limunovim
sokom i krpuno mlevenim crnim biberom, to je praznik za moje nepce. Otkrila sam ga
u nekom italijanskom restoranu, tu su ga služili kao prilog, i otada ga redovno
pravim na taj način. Ne znam u čemu je tajna njegove privlačnosti, čak ima malo
gorak ukus, i ume da bude žilav, mislim na drške, svejedno, ja ga obožavam.
Ima male cvetne glavice koje podsećaju na
brokoli, ali to je dosta različita biljka. Gajila sam ga jedne godine, podseća
malo na kupus, i nije posebno zahtevan. Kažu da je popularan u
južnoitalijanskoj, portugalskoj i španskoj kuhinji.
Razmišljala sam šta bi bila dobra zamena, možda eskarol, listovi maslačaka ili rukola. Možete da stavite i brokoli, ali to onda neće biti isto jelo.
Ostrowski of Bank Street
Da mi je neko skoro pričao da samo jedan blok niz
moju ulicu postoji mesto gde se proizvode domaće svinjske kobasice, i da čak
postoji sušara, ne bih mu verovala. Da, i to je Amerika!
Znala sam ja da se tu prodaju kobasice, čak sam
ih ponekad i kupovala, ali da postoji čitava proizvodnja to nisam znala. To je
jedna od najneuglednijih kuća u kraju, izlog radnje više tera mušterije nego
što ih privlači, bukvalno je prekriven nekakvim kutijama. Kod naziva firme
stoji neka Koka-kola reklama, izbledela i oštećena, sigurno je tu decenijama,
na vratima piše otvoreno od 6 do 13h, ko još ima takvo radno vreme, ujutru se
mogu videti kamioni načičkani uz
ivičnjak, neki krupni muškarci nešto uteruju pa isteruju. Naravno da sam svašta
isprojektovala u glavi o tom mestu,
sumnjala sam da se tu dešava neki tajni biznis, već sam počela da ih držim za Sopranose iz Baltimora, i onda
jednog dana ugledam kroz prozorčić radnje radionicu gde se meša meso i izvlače
kobasice. Mom oduševljenju nije bilo kraja, videti tako nešto, bar ovde kod
mene, prava je retkost. Male zanatske radnje, kojima je nekada ovaj deo
Baltimora bio prepun, su potpuno nestale, samo su ostali izlozi. Sve je to sad
u rukama krupnog biznisa.
U Baltimoru, i uopšte u Americi, postoji velika
populacija Poljaka, otuda veliki broj prodavnica sa poljskom robom, u
koje rado zalazim. Sve do jedne mirišu na sušene kobasice. Ovde se svuda mogu naći poljske dimljene
kobasice, zovu ih kielbasa. Mene
podsećaju na naše, ako se dobro sećam, srpske kobasice.
Postoji još jedna Ostrowski radnja sa kobasicama nedaleko od nas, kažu dva brata su se davno podelila i svako je nastavio svojim
putem. Ovaj Ostrowski u mojoj ulici više proizvodi za velikoprodaju nego
maloprodaju, zato im i nije bitno kako izgleda radnja. To je porodičan biznis,
svi u njemu učestvuju, i tata Viktor, vlasnik, i njegova deca. Rano ujutru
stiže meso i ambalaža, oni ga melju i mešaju sa začinima, najviše koriste so i crni
biber, žalfiju i celer, zatim stavljaju meso u crevo, i onda pakuju. One
dugačke kobasice idu u sušaru na sušenje.
Isključivo prave svinjske kobasice, i moram da priznam da su odlične.
Na zidu vise sušene kobasice, u vitrini se čuvaju sveže, a tu su još i kupus ribanac i teglice rena, ah, kakvo istočnoevropsko iskustvo. Kad bolje razmislim kobasice su popularne svugde u Evropi, nekako su neizostavni deo evropske kulinarske kulture. Sasvim je normalno što me toliko privlače, kao i sve one koji su došli iz old world, što bi rekli Amerikanci. Kao što vidite umetnost pravljenja kobasica se nije zadržala samo u Evropi, već se proširila i na druge kontinente.
Integralni
makaroni sa dimljenim kobasicama i brokoli rabom
Sastojci za 6 osoba:
1/2kg integralnih makarona, rotini ili slični
(mogu i obični, ali mislim da se integralni najbolje slažu sa ostalim
sastojcima)
1 veza brokoli raba, odstranite 2-3 cm od kraja
stabala, isecite ga na manje komade.
1 kašika maslinovog ulja
1/2kg kvalitetne dimnjene svinjske kobasice,
isečene na tanke kolutove
3 veća čena belog luka, iseckana na tanke listiće
1 šaka sveže izrendanog parmezana
So i biber, prema ukusu, mada sam sigurna da vam
neće trebati zbog kobasica koje su dobro začinjene
Priprema:
Skuvajte makarone prema upustvu na pakovanju.
Sačuvajte pola šolje vode u kojoj se testenina kuvala.
U isto vreme, u drugoj šerpi, zagrejte vodu do
kjučanja, i dodajte 2 kašike soli. U njoj ćete blanširati brokoli rab, oko 5
minuta.
Za to vreme u većoj šerpi zagrejte maslinovo
ulje, na jačoj vatri propžite iseckanu kobasicu, oko 5 minuta, dodajte iseckan
beli luk, i posle jednog minuta dodajte oceđeni blanširani brokoli rab, kuvajte
sve oko 3 minuta, i na kraju isključite vatru, i dodajte skuvane makarone.
Umešajte renadni parmezan i ½ šolje preostale
vode od kuvanja makarona.
Proverite da li je jelo dovoljno začinjeno.
Služite ga odmah.
Blago tebi, ja još muku mučim sa finim kobasicama. Kod nas sve nešto standanarzirina i jednako okusom, čak i kod lokalnog mesara.
ОдговориИзбришиNema nista lepse od dobre kobasice. Ja volim kad dodaju razne zacine. Nije ih lako naci nigde.
Избришиsviđa mi se
ОдговориИзбриши