Jedna od uspešnijih večera koje sam pravila za prijatelje. Dok sam ih čekala, uspela sam da napravim par fotki hrane na stolu, obično se to vrlo retko dešava.
Evo ovako izgleda, po mom mišljenju, idealna meksička gozba. Možda još neka čorbica, ali to je to.
Enčilada
sa piletinom
Sastojci:
750g pilećeg mesa, belog ili tamnog
So i crni biber
1 kašika ulja
1 crni luk, iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckan
1 kašičica ljute paprike u prahu, čili prah
2 kašičice kumina u prahu
1 šaka čeri paradajza, prepolovljenih
1 crvena paprika babura, iseckana
500ml kuvanog paradajza
½ šolje pileće supe ili vode
2 velike šolje krupno izrendanog sira, najbolji
je meksički miks (Cheddar, Monterey Jack, Colby)
Pola šake iseckanog lišća od korijandera
12 manjih tortilja od kukuruza
Sud za pečenje, dimenzija 20x30cm
Priprema:
Ispržite na ulju pileće meso koje ste predhodno
posolili i pobiberili. Ostavite ga sa strane da se prohladi. Zatim viljuškom
ili prstima izvlačite manje trake pilećeg mesa.
U posudi u kojoj ste pržili meso stavite iseckan
luk da se dinsta. Posle par minuta, kad postane staklast, dodajte mu ostale
začine, beli luk, čili i kumin. Pržite sve oko 1 minut pa tome dodajte iseckan
čeri paradajz i papriku. Posle par minuta
dodajte piletinu, pomešajte je sa
začinima, pa zatim kuvani paradajz i supu.
Kuvajte sve oko 15 minuta.
Dodajte so i biber ukoliko je to potrebno. Zatim procedite sos. U jednu
posudu stavite piletinu, a u drugu preostali sos. Piletinu sa povrćem pomešajte
sa 1 šoljom izrendanog sira i iseckanim
lišćem korijandera.
Zagrejte
rernu na 175C.
Pre nego što počnete da filujete tortilje morate
najpre da ih na kratko zagrejete u mikrotalasnoj rerni, tako one omekašju pa
mogu da se lakše rolaju. Smesu sa mesom rasporedite na 12 tortilja, po
sredini, a zatim tortilje uvijajte,
onako tesno, i stavite u sud u kome će se peći. Najpre ih ređajte horizontalno
po sredini suda, a onda dodavajte urolane tortilje sa strane suda.
Kad ste urolali i poređali sve tortilje u sud za
pečeje prelijte ih ravnomerno preostalim sosem. Na kraju dodajte 1 šolju
izrendanog sira preko. Stavite da se
peče jelo u rerni oko 20 minuta, pokriveno folijom, a zatim još 10 minuta
otkriveno.
Jelo služite toplo, najbolje sa salsom od tomatilja.
Pečeni kukuruz uvaljan u sir (Elote)
Popularna ulična hrana u Meksiku, u Americi se već služi u restoranima. Može i skuvani kukuruz.
Sastojci za 4 osobe:
4 kukuruza
50g belog meksičkog sira, Cotija, zamena za to može da bude Ricotta salata ili Feta sir, izrendanog
2 kašike putera na sobnoj temperatur ili 2 kašike majoneza
Limeta za serviranje
Priprema:
Ispecite kukuruz. Još dok je topao uvaljajte ga u puter ili majonez, a onda u izrendani sir. Pospite kukuruz sokom od limete i uživajte.
Salsa od
tomatilja (Salsa verde)
Tomatiljo izgledom jako podseća na zeleni
paradajz, jedino što ima šašu oko ploda. Ukus
je već nešto drugačiji, oporiji je i kiseliji.
Sastojci:
4 komada tomatilja srednje veličine, isečenog na
manje komade
3 kašike iseckanog lišća od korijandera
1 čen belog luka
1 manji crni luk
1 halapinjo paprika, ili neka druga blago ili
opasno ljuta zelena papričica, to zavisi od vaše tolerancije prema ljutom
½ kašičice soli
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte ih dok ne dobijete ujdnačenu smesu.
Ovaj sos može da se služi uz razne čorbe kao i uz enčiladu.
Salsa
od paradajza i paprike (Pico de Gallo)
Sastojci:
1 manja zelena paprika
1 ljuta zelena papričica, halapinjo
2 srednja paradajza, ili još bolje šaka čeri
paradajza
1 manji crni luk
So i crni biber
Priprema:
Sve sastojke sitno iseckajte, začinite i
pomešajte. Ostavite salsu pola sata u
frižideru da se sastojci prožmu. Ova salsa super ide uz tortilja čips, takose i
fahitas.
Tortilja
čips
Zagrejte rernu na 175C. Isecite svaku tortilju na
četiri jednaka komada. Poređajte ih na pleh. Pospite ih maslinovim uljem i
limetinim sokom. Promešajte sve rukama i lepo poređajte po plehu. Pospite ih
začinima, kuminom i ljutom paprikom u prahu, solju i crnim biberom. Ovi na
slici su posuti specijalnom mešavinom iz Meksika. Možete da budete vrlo
maštoviti kad su začini u pitanju. Pecite tortilje oko 10-15 minuta. Služite ga uz salse, kao što je gvakamole.
Vjerujem da je ovo bilo više nego odlično! Jako volimo meksičku kuhinju i neka jela su postala onako domaća - kuhamo ih redovito, kao recimo chilli.
ОдговориИзбришиI kod nas se čili potpuno odomaćio. Moj muž ga obožava... pasulj i meso, koji to muškarac ne voli:)
ИзбришиI ja bih voljela biti pozvana na ovakvu gozbu :)
ОдговориИзбришиRado bih te pozvala, da si mi bliže...
Избриши