Znam, zvuči neobično, ali ovo jelo se često služi i rado jede po ovdašnjim italijanskim restoranima. Vrlo je ukusno i jednostavno za pravljenje. Ono se po pravilu pravi od penne makarona i paradajz sosa u koji ide votka i slatka pavlaka. Smatra se da votka dobro sjedinjuje slatku pavlaku i paradajz, iskreno slabo se razumem u hemiju pa ne znam da li je to glavni razlog njene upotrebe. Moguće da postoje i neki drugi motivi:)
Sastojci za 6 osoba:
1/2kg penne makarona
½ šake soli
100g pančete, iseckane
1 kašika maslinovog ulja
3 čena belog luka, sitno iseckana
800g celih komada paradajza u konzervi ili 10
manjih komada paradajza (ako su iz konzerve rukama ih izgnječite, ako su sveži
iseckajte ih, najbolje bez kožice)
So i biber
80ml votke
150ml slatke pavlake
¼ kašičice izrendanog oraščića
Puna šaka sveže izrendanog parmezana
Priprema:
Zagrejte pun lonac vode, u koji ste stavili pola
šake soli, do ključanja.
Za to vreme napravite sos. U većoj šerpi, na
srednje jakoj vatri, propržite iseckanu pančeru zajedno sa maslinovim uljem dok
ne postane hrskava. Dodajte iseckani beli luk i pržite ga oko pola minuta.
Zatim dodajte izgnječen paradajz, so i mlevni biber, malo smanjite vatru, i
kuvajte sve oko 15 minuta uz povremeno mešanje.
U međuvremenu sipajte pastu u ključalu vodu i
kuvajte je prema upustvu na pakovanju, obično oko 12 minuta. Ostavite pola šolje vode u kojoj se kuvala
pasta sa strane.
U sos umešajte votku i slatku pavlaku, i kuvajte
uz mešanje oko 2 minuta. Na kraju dodajte izrendan oraščić.
Oceđene makarone stavite u šerpu u kojoj se kuvao
sos, isključite vatru, sve dobro promešajte i na kraju dodajte izrendan
parmezan. Proverite da li je jelo dovoljno slano, i ukoliko vam se čini da je
previše gusto dodajte vodu koju ste sačuvali.
Služite odmah, najbolje uz zelenu salatu.
Zaista neobicna kombinacija, ali veoma interesantna :)
ОдговориИзбриши