субота, 17. јануар 2015.

Ćufte u Marinara sosu



Pravljenje ćufti mi nikada nije išlo od ruke. Uvek su nekako jadno ispadale. Zato sam ih i retko pravila. To je zato što sam uvek koristila jedan te isti recept iz porodične sveske recepata. Sad vidite kako loši recepti mogu da utiču na samopouzdanje u kuhinji, mislila sam da je do mene problem. Onda sam pronašla jedan super recept i otada ga stalno koristim.


Zaista nije lako napraviti dobre ćufte. Moraju da budu lepog oblika, govorim o savršenim lopticama, ne o faširanim šniclama. Ne bi trebalo ni da su suve, već onako sočne. Takođe, preferiram da se peku u rerni, a ne da se prže. I volim da se kuvaju u dobrom Marinara sosu.


Evo par stvari koje bi trebalo da znate u vezi pravljenja ćufti:


Sastojci

Što se tiče vrsta mesa ja najviše volim da koristim junetinu. Po pravilu se koristi mešano, svinjsko i juneće i teleće. Meni svinjsko meso već odavno nešto ne prija, jedino sa junećim mlevenim mesom dobijam ćufte po mom ukusu. Samo da znate da ćufte možete praviti od mlevenog ćurećeg ili jagnjećeg mesa. Da znate da je važno i koliko masti ima u mesu, ona utiče na sočnost ćufti.

Ranije sam koristila zemičku hleba potpoljenu u mleko, čak i rendani krompir, ali sam onda počela da stavljam u ćufte rendani Parmezan i prezle, i otada su moje ćufte jako puno napredovale. Parmezan dosta utiče na ukus. Luk, jaja i peršun su takođe neizostavni sastojci kada se prave ćufte.


Kako da dobijete loptice savršenog oblika

Ima jedno pravilo, bar se kod mene više puta pokazalo kao tako, ako imate problema da napravite lepu loptu od smese za ćufte onda je sigurno da vam neće dobro ispasti na kraju, ili je smesa previše suva ili retka. Ako je retka ćufte će vam splasti u rerni, ako je suva onda će da vam se lako raspadnu. Ja uvek stavim tu smesu da se ohladi u frižideru, pre nego što počnem da pravim loptice.

Što se tiče veličine najbolje je da bude veličine ovećeg oraha, ili loptice za golf.


Pečene ili pržene

Pečene naravno. I nema nikakvog valjanja u brašno. Go healthy!



Domaći Marinara sos

Moj Marinara sos iliti sos od paradajza je baš jednostavan, i pravo da vam kažem nije mi bilo lako da se setim mera, jer ja to pravim odokativno, to je ono kao kad vas pitaju kako praviš supu. Gušći je od onog kojeg pravim samo za pastu, a i ima tajni sastojak, mislim na ove zimske dane, a to je zamrznuti bosiljak u maslinovom ulju.

Ukoliko se dobro sećam u onaj naš klasičan paradajz sos ide i brašno tako da je Marinara sos definitivno zdravija varijanta.


Inače, kad se potope u domaći Marinara sos verujte mi nema ništa ukusnije. To je eksplozija divno uklopljenih ukusa. Ma ja se svaki put toliko uflekam dok ih jedem, od mirisa i ukusa potpuno izgubim samokontrolu:) Da, Merlo po pravilu najbolje ide uz ćufte u paradajz sosu.






Sastojci za ćufte (oko 20-25 komada):

1350g mlevenog mesa (koristite mešano, svinjsko, teletinu ili junetinu, ili samo ovo poslednje)
2 kašike ulja
1 veliki crni luk, sitno iseckan
3 čena belog luka, sitno iseckanog
So i biber
1 šolja (90g) prezli
1 šolja (100g) izrendanog Parmezan sira
2 jajeta, umućena
3 kašike, iseckanog svežeg peršuna
1/2 šolje veoma hladne vode


Sastojci za Marinara sos:

2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, iseckan (ukoliko imate ljutiku, shellot, još bolje)
3 čena belog luka, sitno iseckanog
1 velika konzerva (800g) pirea od paradajza ili 1l kuvanog soka od paradajza (u tom slučaju nemojte da dodajete vodu)
1 šolja vode
So i biber
1-2 kocke zamrznutog bosiljka u maslinovom ulju ili 2 kašike iseckanog svežeg bosiljka




Priprema:

U zagrejanom ulju propržite iseckan luk, oko 5 minuta, zatim mu dodajte iseckan beli, i posle pola minuta dodajte mleveno meso. Varjačom mešajte meso i probajte da razbijate sve veće grudvice. Dodajte mesu so i biber prema ukusu. Kuvajte meso dok skroz ne pobraoni, sklonite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.

Skuvanom mesu dodajte prezle, umućena jaja, Parmezan i iseckan peršun. Mešajte rukama, na kraju dodajte hladnu vodu, ali taman toliko da smesa ne bude ni previše gusta a ni retka. Zatim stavite smesu u frižider oko pola sata da se ohladi.

Za to vreme napravite Marinara sos. Na maslinovom ulju propržite crni luk oko, 5-6 minuta, zatim mu dodajte beli luk. Na kraju sipajte pire od paradajza, vodu, so i biber. Kad sos proključa, smanjite vatru i polupoklopljenog ga kuvajte, oko 45 minuta sve dok se ne zgusne. Povremeno ga mešajte, na kraju stavite bosiljak.

Na veliki pleh staviti papir za pečenje i zagrejte rernu na 200C (400F).

Izvadite smesu sa mesom iz frižidera i rukama pravite ćufte, veličine većeg oraha, i ređajte ih na pleh. Pecite ih oko 15 minuta, dok ne porumene. Kada su gotove stavite ih u marinara sos, nek se tu kuvaju par minuta, a zatim služite uz pastu.


Špagete skuvajte na ovaj način. Tajming kuvanja sve tri stvari mora da bude dobar kako bi sve bilo toplo i spremno da se odmah servira.


7 коментара:

  1. Mislim da Vam se u receptu za sos pokrala greska. Pise "3 cena maslinovog ulja" Pretpostavljam da ste mislili na beli luk...

    ОдговориИзбриши
  2. Dokaz da su jednostavni recepti uvak sjajni. Dobro si me podsetila, sjajan rucak za kisne i hladne dane.

    ОдговориИзбриши
  3. Divne su ti. Ja se baš i ne slažem s tobom, bitno da su fino a to jesu li savršeno okrugle ili ne , ma kao da je bitno.

    ОдговориИзбриши
  4. Meni je to super obrok za dva dana, tako ga rijetko poslužujem sa špagetima, zadnji put jesam i bilo je super

    ОдговориИзбриши
  5. Apssolutno se slažem sa tobom.Dobre ćufte nije lako napraviti a ništa gore kad ispadnu onako suve ,jadne nikakve.Tu ne bi pomogo ni ovaj divan sos koji eto ovde krasi tvoje dobre ćuftice

    ОдговориИзбриши
  6. Nije greska prvo ste przilo meso,pa onda nakon hladjenja ih oblikovali, zanimljiv nacin pripreme, isprobacu sto pre, ranije sam oblikovala od sirovog mesa pa ih przila.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.