среда, 24. децембар 2014.

Kako da napravite čokoladu sa raznim ukusima





Nastavljam sa predlozima za nastupajuće praznike. Sledi predlog # 2.


Ovo je nešto što me oduševljava, nešto što već danima "krckam" uz jutarnju kafu. Ideja nije moja, moža lako da se nađe na Pinterestu, ali odabir sastojaka jeste, mada svi već znamo šta super ide uz čokoladu.


Jako se jednostavno pravi, međutim ono što mene puno privlači jeste osećaj da mogu sama sebi da napravim čokoladu. Mada nisam bukvalno pravila čokoladu, samo sam je spojila sa mojim omoljenim sastojcima, i stvarno je super isaplo. Takođe, javile su mi se nove ideje, recimo da sledeći put dodama rum ili ukus peperminta, možda ljutu tucanu papriku ili čak slaninicu. Viđala sam te kombinacije, u boljim prodavnicama ima da se nađu te hipsterske čokoladice, onako kreativno upakovane.


Recept je vrlo jednostavan. Otopite čokoladu na pari, ja sam koristila uglavnom gorku. Za ovu tablu na slici trebalo mi je oko 400g čokolade. Izručite je na papir za pečenje u tankom sloju, a zatim pospite sastojcima (bademi, lešnici, suve šljive i ostalo voće, istucane pepermint bombone, itd.). Moram da kažem da je meni omiljena kombinacija sa ušećerenom korom pomorandže, a počela sam opasno da se ložim i na pepermint bombone.


Možete otopljenu čokoladu da stavite u manje provougaone kalupe, dobićete čokoladu u lepim pravilnim oblicima.


Čokoladu ohladite u zamrzivaču. Posle je polomite na manje komade i čuvajte u frižideru.


Ovo može da bude i sjajan homemade praznični poklon. To mi je i bila ideja kada sam pravila ovu čokoladu, ali pošto smo danima svi bolesni u kući bolje da to ne delim sa drugima.



Srećan Božić svima koji ga sutra slave!

4 коментара:

  1. Da, bas dobra terpija ovo sa cokoladom. Dok sam zivela u Briselu probla sam sve moguce kombincije, licno meni se jako svidja cokolada sa cilijem, kao i sa earl grey cajem. Te oranzete vise ne smem ni da gledam, koliko sam se n njih navukla. Probaj da eksperimentises sa bosiljkom ili nekim drugim zacinima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bosiljak? Nikad mi ne bi palo na pamet. Polako, tek sam počela da eksperimentišem.

      Избриши
  2. vidjala sam vec ovu ideju po netu.. tebi super ispalo!! sad kad sam kupila blok cokse od 5kg trebala bi isprobati i ovo.. imam ove peprmint bonbonice.. kako si ih ti smrvila?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavi ih u kesicu za zamrzivač, pa raspali čekićem za mesom. To su oni candy canes. Ja sam se opasno navukla na njih ove zime. Probala sam ih i u toploj čokoladi i odlični su.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.