Kad pomislim na bliskoistočnu kuhinju u mislima su mi sledeće stvari: humus, lebneh (vrsta sira), baba ganuš, jagnjetina, tahini (pasta od susama), kebabi, šavarma (giros), nar, plavi patlidžan, susam, pita hleb, bulgar, cimet, meze, sumak, zatar, tabuli salata, kibeh, turska kafa sa kardamonom, razne pitice sa korama, falafel, kus-kus, maslinovo ulje, dolma, leblebije, smokve, pistaći... leto i omiljeni libanski restoran Lebanese taverna u Baltimoru.
Svi znaju da je bliskoistočna kuhinja veoma zdrava, bogata je povrćem i začinima, i u njenom spravljanju se dosta koristi maslinovo ulje. Nastala je na Levantu, istočnom Mediteranu, i prožeta je raznim uticajima, kako i ne bi zbog duge i burne istorije. Na kraju, i naša kuhinja, posebno ona sa juga, ima elemente bliskoistočne kuhinje. Iskreno, ne znam da li se više obradujem kad ugledam prodavnicu bliskoistočne ili istočnoevropske hrane. I shvatam da je glavni razlog tome miks obe kuhinje u našoj ishrani. Dok neki ljudi mere kvalitet nečije kuhinje po originalnosti, To je naše jelo, mi smo ga izmislili, ili kad krene ono Pravi recept je iz moga sela, od čega se u trenutku smorim, ja, baš suprotno, veoma cenim našu kuhinju zbog toliko različitih uticajua, u kojem pomenute dve dominiraju. Da ne budemo sitničavi ta južnjačka hrana je miks i turskih, i grčkih i bliskoistočnih uticaja, a sve tri kuhinje se međusobno prožimaju.
Jagnjeći kebabi, ražnjići. Recept pogledajte ovde. |
Prvi bliskoistočni restoran u kojem sam bila je čuveni libanski restoran Biblos na Vračaru, ne znam da li još uvek postoji. Bio je super u početku jer su služili bogato meze po veoma pristupačnoj ceni. Ukoliko sam dobro procenila, moj muž misli da nisam, libanski restorani su najpopularniji nosioci te bliskoistočne hrane, mada ima ih raznih, ali oni su najprepoznatljiviji, bar ovde u Americi.
I evo ga moj izbor iz bliskoistočne kuhinje, koji sam sastavila prema tome šta najviše volim da pravim:
Pečeni jagnjeći kotleti
Jagnjeći kotleti sa baba ganušem i bulgarom |
Ko prati moj blog zna da mi je jagnjetina omiljeno meso. Pored ražnjića jagnjetinu volim da pravim i na ovaj način. Način pečenja, koji je opisan u receptu, možete da koristite i za druga mesa. Meni je to najbolji metod za
pravljenje jagnjećih kotleta kao i bifteka.
Sastojci
za pečenu jagnjetinu za 2 osobe:
4
jagnjeća kotleta srednje veličine
2
kašičice krupne soli
½
kašičice krupno mlevenog crnog bibera
2
kašike maslinovog ulja
3
čena belog luka, sitno iseckana
1
grančica svežeg ruzmarina, iseckanog
1
kašika timijana (aromatičnija vrsta majčine dušice)
Priprema:
Izvadite
kotlete iz frižidera i papirnatim ubrusom ih prosušite. Zatim utrljajte u meso
so i biber.
Napravite
marinadu od maslinovog ulja, ruzmarina, timijana i belog luka. U veću Ziploc
plastičnu kesu stavite marinadu i meso, zatvorite je, i promućkajte. Stavite
kesu u frižider i tamo neka odstoji 1
sat.
Zagrejte
rernu na 205C (400F). Takođe zagrejte najbolje tučani tiganj na jakoj vatri. Zatim
stavite kotlete na njih da se prže, na svakoj strani po 3-4 minuta, da
pobraone. Onda ih prebacite u zagrejanu rernu da se peku 10-15 minuta, zavisi
kakvo meso volite. Najbolje je da nekim
oštrim i tankim predmetom ubodete meso i ako počne da izlazi crvena tečnost
znači da još nije dobro pečeno. Kad je pečenje gotovo, pokrijte tiganj u kome
se meso peklo alumijumskom folijom, i ostavite da se sokovi u njemu lepo
rasporede, oko 6-7 minuta. Meso služite odmah uz predhodno napravljen baba
ganuš, bulgur (ja ga zovem bulgar) ili kus kus.
Baba ganuš
Baba ganuš je veoma popularan bliskoistočni namaz i odlično ide uz jagnjetinu, ili sa pita hlebom. Iskreno, malo mi je čudno što se nikada nije našao na ovom blogu jer ga veoma često spremam.
Baba ganuš sa paprikom |
Sledi recept za neku osnovnu varijantu baba ganuša, ali ja stalno eksperimentišem sa njim, nekada stavim u njega ajvar ili pečenu slatku papriku, skoro sam počela da mu dodajem jogurt, ali prvom prilikom ću da mu dodam obično sirće jer uvek osećam da mu fali kiselina koju tahini pasta neutrališe.
Sastojci
za baba ganuš za 4-6 osoba:
1
veliki plavi patlidžan
1-2
manja čena belog luka, sitno iseckana
3-4
kašike tahinija, paste od susama
1-2 kašike limunovog soka
So
i biber po ukusu
1 kašika iseckane sveže nane
1 kašika sveže iseckanog peršuna
Malo maslinovog ulja
*Verzija persijskog baba ganuša (dodati):
1 kašika iseckane sveže nane
1 kašika sveže iseckanog peršuna
Malo maslinovog ulja
*Verzija persijskog baba ganuša (dodati):
3
kašike seckanih oraha
3-4 kašike grčkog jogurta
3-4 kašike grčkog jogurta
Malo
svežeg francuskog ili običnog peršuna za dekoraciju
*To je moje tumačenje nečeg što sam probala u jednom iranskom restoranu.
*To je moje tumačenje nečeg što sam probala u jednom iranskom restoranu.
Priprema:
Zagrejte
rernu na 200C (400F). Stavite patlidžan na pleh. na gornju pregradu rerne i pecite ga
sve dok skroz ne omekša, oko 45 minuta.
Izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Ja obično izbockam viljuškom
patlidžan da bi tečnost izašla iz njega.
Skinite
koru sa ohlađenog patlidžana kao i seme, i onda ga iseckajte. Stavite ga u neku
posudu, zajedno sa belim lukom, tahinijem, sokom od limuna i štapnim blederom
ga ispasirajte. Dodajte so i biber prema ukusu, i ukoliko ima potrebe dodajte
još soka od limuna. Umešajte malo maslinovog ulja i pospite iseckanim peršunom i nanom.
Ukoliko želite persijsku verziju ručno umešajte grčki jogurt i orahe i pospite baba ganuš iseckanim peršunom.
Ukoliko želite persijsku verziju ručno umešajte grčki jogurt i orahe i pospite baba ganuš iseckanim peršunom.
Sos od jogurta sa belim lukom i začinskim biljem
Ovo je moja verzija Tzatziki sosa. U jedan izrendan i oceđen krastavac dadajte grčkog ili običnog jogurta (u tom slučaju dodajte i malo pavlake), limunov sok, iseckan čen belog luka, iseckano začinsko bilje (to mogu biti vlašac, nana, matičnjak, origano, mirođija), so i biber. Sve dobro promešajte i služite uz falafel ili jagnjetinu.
Tahini dip sa belim lukom i paradajzom
Tahini pastu pomešajte sa sitno iseckanim belim lukom, možete da dodate i malo crnog luka, zatim mu dodajte dosta limunovog soka, i jogurt, dodajte mu so i biber. Odozgo stavite sitno iseckan paradajz i iseckan vlašac ili origano, svež ili suv.
Dip je najbolje da služite uz falafel, pita hleb ili sveže iseckano povrće.
I za kraj evo par slika iz mog omiljenog, već pomenutog restorana. Na prvoj je tanjir sa mezetom, to i najviše volim, a na drugoj su predivni hlebčići koje prave u restoranu.
Ovako izgleda tradicionalni tanjir mezetluka |
U prvom redu s leva je Fatayer (pitice punjene mlevenom jagnjetinom, ili sirom i spanaćem), zatim tabuli (Tabullah), salata sa peršunom, paradajzom i bulgarom, i skroz desno je humus.
U srednjem redu su: falafel, dolma, sarmica od vinove loze, i baba ganuš.
U poslednjem redu je Kibbeh, pržene ćuftice od mlevene jagnjetine i pinjola, M'saka, sjajno varivo sa plavim patlidžanom, paradajzom i leblebijama, danas sam ga pravila, možda ga stavim na blog, i poslednji je moj omiljeni bliskoistočni sir Lebneh, nešto kao krem sir ali mnogo lakši i ukusniji.
Sa ovim se započinje ručak: hlebčići i maslinovo ulje sa mešavinom začina. |
Kad donesu ove hlebčiće, naduvene i još vruće, ja se sva razgalim od lepote. Lepši su od klasičnog pita hleba, mislim da se prave od semolina brašna, tako su vazdušasti i divnog ukusa. Inače se obavezno služe uz meze.
Sve super izgleda, pogotovo ovaj bezmesni dio.
ОдговориИзбришиNemoj to shvatiti kao kritiku janjećih kotlete, ja jednostavno nisam neki pretjerano mesni tip.
Hvala, Petra! Znam, kod nas ženski deo populacije slabo voli jagnjetiju.
ИзбришиSve to i volim i pravim.Divno je baš pred večeru bilo gledati fozke!
ОдговориИзбришиNajgore je gladanje slika posle rane večere, u vreme kad se spremaš za krevet:)
ИзбришиPrelepo si sve napravila i prezentovala. I ja volim da probam nove ukuse i najveci smor su mi ljudi koji kazu ''ja to ne bih probao/probala' ili 'moji bi me oterali od kuce da tako nesto napravim'. Nekad davno sam boravila duze u Izraelu i probala sve ove bezmesne djakonije, naravno i falafel (njega sam i pre jela u Holandiji), ja sam se odusevila. Delim tvoj misljenje da je libanska kuhinja najbolja bliskoistocna, Mada, marokanska je tu negde, samo ne znam da li oni bas spadaju pod Bliski istok. Jos jednom, komplimenti od mene!
ОдговориИзбришиDa, Marokanska ima dosta elemenata bliskoistočne, ali imaju i svoju autentičnu kuhinju. Baš sam razmišljala kako se u Izraelu jede ta bliskoistočna kuhinja, imaju čak i bureka, oni to tako zovu, ali ja kad pomislim na jevrejsku kuhinju to su kiseli krastavci, bejgli, istočnoevropska kuhinja, dovoljno je da pogledaš sekciju sa njihovom hranom u supermarketu i da shvatiš to.
ИзбришиIzraelska i (americka) jevrejska kuhinja su dva potpuno razlicita pojma. Americki jevreji su mahom Askenazi poreklom iz istocne Evrope - sadasnja Poljska, Belorusija, Litvanija i Rusija - i naravno jedu uglavnom ono na sta su navikli u svojoj prapostojbini. Jevrejski restorani u Varsavi gde sam tri godine zivela, su upravo kao i jevrejske sekcije u americkim supermarketima, Medjutim, u Izraelu je drugacije. Prvo, mnogo je jaci uticaj Sefarda, tj. jevreja sa Bliskog Istoka. Tesko da ce neko u Izrelu da kupi kisele krastavce, pored velikog izbora svezeg povrca. Tamo sam pre 15 godina prvi put probala lebane (lebneh) sir i mnoge druge specijalitete koji istocnoevropski jevreji i ne poznaju. U stvari jedino sto je isto je da je hrana kosher pripremljena, sve ostalo je nebo i zemlja. Ja sam misljenja da je 'nacionalna' kuhinja geografski a ne etnicki pojam. Uostalom kuhinja Srba sa juga i severa se prilicno razlikuje, a da ne pricamo o kuhinjama jedne nacije koja vekovima zivi na razlicitim delovima sveta.
ИзбришиSefardi su i Jevreji sa Balkana, iz Bosne, pa i iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Turske, Grcke. Sefardi su zapravo Jevreji ciji su predci nekada davno zivjeli u Spaniji pa su 1492 protjerani iz Spanije i naselili se u Otomansku imperiju. Oni govore Ladino, stari spanski.
ИзбришиJeste Askenaska kuhinja je vise dominantna u Americi, ali humus, thina ( tahini) i falafel su takodje popularne.
Odlican izbor jela. Moram da ga ispratim na nekom skorasnjem rucku. I nezaobilazna sarma od vinovog lista kao meze. Secam se jednom u jednoj premultinacionalnoj grupi u skoli jezika kako su se posvadjale rumunka i madjarica cija je zapravo sarma. Ja ipak mislim turska :-)
ОдговориИзбришиTe svađe su mi tako poznate:) Ja sam jela i ukrajinsku sarmu!
ИзбришиSarma je arapska, a Turci su je preuzeli od Arapa. Pravi se od vinovog lisca, slatkog kupusa, punjene tikvice, a moze i punjeni mali patlidzani (zastupljenije u Iranu), posna, ili sa mesom.
ИзбришиSve mi je poznato, zivjela sam u Izraelu u dva navrata 1992-1993 i 2001-2003. Neka od jela nisam probala i sada si mi probudila znatizelju pa cu da istrazim.
ОдговориИзбришиSjecam se lebane sira svuda po supermarketima. Baba ganus je i moja baka pravila koja je iz Srbije. Odkud je prababa znala taj recept ne znam. Oh kako bih voljela da zivim na Istocnoj obali ili u nekom vecem gradu gdje ima izbor restorana bliskoistocne kuhinje.
Bila sam u Marokanskom i Jemenskom restoranu u Izraelu. Poseban svijet za istrazivanje i uzivanje.
Nikad nisam bila tamo. Jedna moja prijateljica koja živi u Americi je iz Palestine, pa sam i kod nje mogla da probam nešto od te kuhinje. Ne znam šta da ti kažem, preseli se ovamo. Pa možeš i sama da praviš njihove recepte!
Избриши