понедељак, 07. јул 2014.

Jagnjeći ražnjići u marinadi sa jogurtom



Ivana, nismo imali odavno ovako dobar roštilj, reče moj muž, a ja pomislih u sebi, super, onda recept mora da ide na blog.


Imam jednu dobru vest za vas, puno sam toga spremala ovih dana, hoću da kažem da imam puno novog materijala za blog. Loša vest je da nikako ne mogu da ispratim proizvodnju, vremena za pisanje bloga imam jako malo, nažalost.


Za one koji vole slatkost, moram da vas razočaram, nastupila je mrtva sezona, čitaj radim na vitkoj liniji. Ali, za one koje vole zdravu hranu, sa posebnim osvrtom na bliskoistočnu kuhinju, očekujte puno recepata na tu temu.




Obećala sam sebi da ću ovog leta napraviti par novih članaka o roštilju, jer ne vidim ništa uzbudljivije od dobrog starog roštilja. Osim toga, moj muž je toliko srećan kad ga pravimo. Zaista postoji neka nevoravatna veza između muškog roda i roštilja, i piva naravno.





Ko prati moj blog zna da volim jagnjetinu, pa neće biti iznenađen ovim izborom. Ipak da znate istu marinadu možete da koristite i za druga mesa, piletinu ili junetinu.


Sastojci za 6 osoba:

2kg jagnjećeg buta bez kostiju, iseckanog na manje komade, oko 3-4 cm veličine


Za marinadu:

3 grančice sveže nane, sitno iseckane
Par listića matičnjaka, sitno iseckanog
3 grančice svežeg ruzmarina, sitno iseckanog
1 kašilice svežeg origana, iseckanog
3 veća čena belog luka, sitno iseckanog
Sok od jednog limuna
1/2 kašike iseckane korice od limuna
1/4 šolje maslinovog ulja
1 1/2 šolja običnog ili grčkog jogurta
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera


Sastojci za sos:

1 šolja grčkog jogurta ili kiselog mleka
1/2 šolje pavlake
3 kašike iseckanog svežeg začinskog bilja (vlašac, mirođija, nana)
1 kašika tušta, iseckanog (više o ovoj zdravoj biljci pogledajte ovde)
1 manji čen belog luka, sitno iseckan
1/2 kašike sirćeta
So i biber



Priprema:

Dan pre pripreme ražnjića spremite marinadu tako što ćete da pomešate sve navedene sastojke. U marinadu ubacite komade jagnjetine, promešajte sve rukama, pokrijte i ostavite u frižideru da prenoći.

Sutradan nanižite komade mesa, oko 6-7 komada po štapiću, ponovo ih malčice posolite, i ostavite  malo na sobnoj temperaturi.

Za to vreme napravite sos od jogurta. Pomešajte sve navedene sastojke.

Pecite ražnjiće na roštilju tako što ćete ih okretati više puta.

Služite ražnjiće uz sos od jogurta i prepečeni hleb. I uz pivo.


Više o roštiljanju pogledajte ovde.




6 коментара:

  1. Jako mi se sviđa i bilježim za svojeg muža - on je roštilj majstor u našoj kući. Kako ja nisam ljubiteljica janjetina, možda će to biti svinjetina, ali ne mora biti - janjetinu s ražnja inače volim. baš divno.

    ОдговориИзбриши
  2. jao, kakav recept, divota! marinada mi se jako sviđa. moj muž isto voli roštiljati i često znamo organizirati neka druženja vikendom, tako da ovaj recept neće ostati neisproban :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šteta što se jagnjetina tako retko sprema kod nas... uglavnom je to pečenje. Primetila sam da je naše žene posebno izbegavaju, ne znam zašto.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...