Upravo završavam jednu mnogo dobru knjigu Kitchen Confidential popularnog kuvara Entoni Bordena (Anthony Bourdain) i baš me drži. Početak uopšte nije obećavao, ali negde oko pedesete stranice sve je postalo jako interesantno i uzbudljivo. Dakle, ko još nije čuo za njega, Entoni je kuvar koji putuje svuda po svetu, degustira raznu hranu, malo filozofira, puno pije i puši, i baš psuje, ali mene to posebno ne impresionira s obzirom odakle dolazim. Možda nije loš frajer za neku stariju generaciju, recimo nešto malo mlađu od moje mame, za žene koje vole taj njegov, ja bih ga nazvala, mačo-pank fazon. Ima popularnu emisiju No reservation na Travel kanalu i sasvim sam sigurna da se ona emituje na našim prostorima. Uglavnom taj čovek zna zašto živi.
Čitajući tu knjigu možete da uđete u svet profesinalnih kuhinja, što je za nas laike dosta zanimljivo, i to manje ni više nego u NYC-u, jednom od najglamuroznijih gradova na svetu, mada se dešavalo da mesta na kojima je radio i nisu baš bila previše glamurozna. Iskreno, mene Entoni malo nervira kada piše o sebi, mnogo je ufuran, ali kada piše o drugima tu je zaista neodoljiv. Ima tu i nekih praktičnih saveta šta da zaobiđete u restoranu, kada je hrana najsvežija, u koja jela se stavljaju već bajate stvari, itd.
Pošto sam i sama na kratko bila u tom restoranskom biznisu moram da potvrdim da su mnoge stvari istinite. Ima jedno poglavlje gde on opisuje kako izgleda jedan običan dan u njegom životu, glavnog kuvara renomiranog francuskog restorana u NYC-u, i za sve nas koji maštamo da jednog dana posedujemo restoran, apsolutno je fascinanto.
Kao i ja i on slabo ceni piletinu, tu se potpuno slažemo da je to meso bez ikakvog ukusa, prezire vegeterijance, i food personalities, mada iskreno i on je u tom fazonu... voli šelot luk i francusku kuhinju, iako poslednjih godina malo više forsira azijsku hranu.
Sve u svemu dosta dobra knjiga. Pošto sam je pročitala palo mi na pamet šta bih ja kuvala kuvaru Entoniju, i nema sumnje on bi pao na Provansalsku jagnjetinu; konkreto, a opet nekako delikatno jelo, pa uz to još i francusko. Pravila sam je za Novu godinu i ko voli jagnjetinu kao ja uživaće u njoj.
Recept je preuzet od Ine Garten, i u originalu su duple mere.
Sastoci:
- 2kg jagnjećeg buta sa koskom, uvezan kanapom
- 1/4 šolje dižonskog senfa
- 5 čena iseckanog belog luka
- 1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- Soli i sveže mlevenog bibera (pošto je nama jagnjetina ispala slanija nego što bi trebalo vama ostavljam da odredite željenu količinu, Ina voli uvek da presoli)
- 1.5kg paradajza, isečen na kocke
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje meda
- 1 veliki crni luk, sečen na rebra
- 2 grančice sveže majčine dušice (timijana)
- 1 grančica svežeg ruzmarina
Priprema:
- Zagrejte rernu na 235C (450F) stepeni.
- Stavite meso u pleh i osušite ga papirnatim ubrusom.
- Umutite senf, 3 čena iseckanog belog luka, ruzmarin, balzamiko sirće, so i biber u multipraktiku. Dobijenu smesu stavite na meso.
- U većoj posudi promešajte iseckan paradajz, maslinovo ulje, polovinu meda, crni luk, preostali beli luk, so i biber. Sipajte ovu mešavinu oko jagnjetine i položite na nju grančice majčine dušice i ruzmarina. Prelite jagnjetinu sa preostalom količinom meda.
- Kada je rerna zagrejane stavite meso da se peče oko 20 minuta na 235C (450F). Zatim smanjite temperaturu na 175C (350F) i pecite još jedan sat do jedan sat i 15 minuta, termometar treba da pokazuje oko 55C ukoliko želite srednje pečeno meso.
- Kad je jagnjetina pečena stavite je na veliku dasku za seckanje i pokrijte je aluminijuskom folijom. Neka tako odleži 15 minuta. Pleh sa paradajzom i začinima vratite u rernu da se ne ohladi. Kada je meso gotovo služite ga uz povrće u kome se peklo. Mi smo ga jeli uz pečeni krompir.
Ako ste ljubitelji jagnjetine vidite recept za orijentalnu i grčku (Kleftiko) jagnjetinu.
Uh, recept je vrhunski, jako dobro.
ОдговориИзбришиNisam još pročitala ovu knjigu. Ljetos je bio kod nas u Hrvatskoj i snimao epizodu, ne znam kada ćemo to moći pogledati
Ne mogu da se setim da li sam ga gledala epizodu o Hrvatskoj, toliko često prikazuju vašu zemlju ovde da mi se sve pomešalo... ponajviše Hvar i Dubrovnik, i Split.
Избришиhttps://www.youtube.com/watch?v=oUTTtUu9xlE
ИзбришиYou made my day! Sinoć sam pogledala prvih 15 minuta i to je bilo takva radost za moje oči.
ИзбришиDobar recept. Ja obožavam Anthony-a baš mi je fora lik. Pročitala sam sve njegove knjige i totalno sam oduševljena.
ОдговориИзбришиSta bi mi preporučila... ima li nešto bolje od ove knjige?
Избришиiako vegetarijanac, volim i njega i njegov program. jednom prilikom sam gledala dio snimanja, epizode no reservations, kad mu je jedan klinac otprilike rekao: ti samo putujes, jedes i opijas se....bas ti je tezak posao! genijalno!
ОдговориИзбришиMislim da se posle knjige nešto izvinjavao vegeterijancima...
ИзбришиSajt Vam je odlican. I fotografije :) Izgleda bas profesionalno i posveceno na prvi pogled, a sada cu se posvetiti citanju ostatka, jer sam videla dosta zanimljivih tekstova pored takodje dobrih recepata :)
ОдговориИзбришиKatarina, hvala puno na komentaru... dobro je što je ovako online, inače bi se po pravilu blago zacrvenela...
ИзбришиDa,vrlo sam bila uznenađena kada sam juče na blic ugledala blog a danas otkrivam sve čari tekstova i recepata koji se ovde nalaze uz odlične fotografije i objašnjenja.Hranim se pretežno vegetarijanski ali na mom meniju se nađu riba i piletina ali pre svega jedem mnogo salata, semenki,orašastih plodova,rekla bih raw food što je postala moderna odrednica za tu vrstu namirnica u skorije vreme.Ali naravno da imam kandidata(e)koji se pretežno hrane mesom pa sam ovde pronašla sjajne recepte kao što je ova jagnjetina sa povrćem i začinima.Rado gledam i emisije no reservation gore pomenutog kuvara jer su intersantne mada to što kuvar konzumira uglavnom zaobilazim u širokom luku.Samo ovako nastavite,pozdrav
ОдговориИзбришиHvala, Tamara. Imate na mom blogu puno recepeta za ribu, to je i moje omiljeno meso, mada volim i ostala.
ОдговориИзбришиEntoni je cool lik, obavezno pročitajte njegovu knjigu Kitchen confidential. Knjiga nije samo o njegom životu već o profesiji kuvara i meni je bilo mnogo zanimljivo da naučim kako stvari funkcionišu sa one druge strane, u kuhinji restorana.
Još jednom hvala na lepim rečima.