U Francuskoj je takođe popularan, zovu ga Baba ou rhum. Legenda kaže da je ovaj kolač dobio naziv po Alibabi, negde u 17. veku, od strane jednog poljskog kralja odbeglog u Francusku. Može da se pravi u obliku cilindra (Bundt kalup) ili kao manji individualni komadi, nešto kao izduženi mafini. Mađutim, oblik tu i nije toliko bitan koliko da kolač bude natopljen rumom. Sad, neki ljudi nisu baš ludi za ovim pićem, ali ja jesam, mislim, jako ga volim u čaju i u dezertima.
Višnje i rum, što da ne. Obično se stavlja u testo suvo grožđe ili ribizle, ali moja ideja je bila da učestvujem u kuvarskom takmičenju gde su glavni sastojak višnje, pa sam rešila da probam babà al rum sa njima. Mislim, višnje i alkohol uvek dobro idu. Onda sam dodala i glazuru od džema od višanja čisto da se potvrdi prisustvo ovog voća.
Inače, naći ovde sveže višnje je nemoguća misija. Jednostavno ne postoje. Jednom sam našla neke bugarske smrznute višnje u ruskoj radnji i to je sve. Moja pametna drugarica Anna ima ideju da kad sledeći put budem išla za Srbiju prošvercujem neko malo drvo višnje pa da ga zasadimo ovde i onda se istim sladimo kad se oplodi. Kad bolje razmislim možda i nije tako loša ideja. Za sada moram da budem srećna što postoje bar one sušene.
Meni se ukus kolača izuzetno sviđa, vrlo je neobičan i aromatičan, mada sam sigurna da će nekima biti suviše jak. I još nešto, na slici kolač izgleda tamnije nego što bi trebalo, a to je sve zahvaljujući mojoj ludoj novoj rerni. Ja sam pekla testo 30 minuta, ali mislim da je trebalo par minuta manje, tako da imajte to na umu. Takođe, ranije sam pravila ovaj kolač u obliku izduženih mafina sa suvim grožđem i takav je bio odličan.
3/4 šolje suvih višanja
1/3 šolje tamnog kvalitetnog ruma (postoji i svetli koji se koristi za koktele)
200g brašna
2 kašičice običnog suvog ili 1 kašičica instant suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kašičica soli
3 jajeta
100g otopljenog maslaca
1/2 šolje toplog mleka
1 i 1/2 šolje vode
3/4 šolje šećera
2/3 šolje tamnog ruma
3 kašike džema od višanja
1 kašika vode
- Staviti suve višnje u rum da malo nabubre, oko pola sata.
- Prosejati brašno, dodati šećer, so i kvasac.
- U drugoj posudi izmutiti jaja, dodati otopljen puter i mleko. Ove vlažne sastojke dodati suvim i drvenom kašikom mešati testo dok ne postane ujednačeno.
- Pokriti ga plastičnom folijom i ostaviti da naraste duplo, oko 2 sata.
- Kada je testo naraslo dodajte mu oceđene višnje. Pre nego što stavite testo u cilindrični kalup dobro ga podmažite puterom. Stavite testo u kalup, pokrijte plastičnom folijom, i čekajte oko 1 sat da ponovo naraste.
- Za to vreme zagrejte rernu na 190C (375F). Pecite oko 25-30 minuta.
- Kada je kolač gotov ostavite ga desetak minuta u kalupu da se ohladi. Proverite da se nije kojim slučajem testo zalepilo za modlu.
- Sirup ćete napraviti tako što ćete zagrejati vodu i dodati šećer da se rastopi. A na kraju dodati rum. Sipajte vruć sirup u kalup u kome se nalazi ispečeno testo. Ostavite tako kolač dok ne upije svu tečnost.
- Kolač prevrnite na tanjir. Napravite glazuru tako što ćete zagrejati džem od višnje sa vodom. Glazura mora da bude tečna. Pospite kolač glazurom ili četkicom namažite površinu kolača. Pospite ga bademom seckanim na listiće.
- Kolač može da se služi uz šlag i super ide uz kafu.
Sve što je sa rumom pozdravljam i volim. Samo se ne razumem u pića,pa ne znam koji bi bilo najbolje koristiti. Odličan ti je ovaj kuglofčić.
ОдговориИзбришиI ja obožavam rum u kolačima, kada radim torte, redovito biskvite natapam rumom i mlijekom :) Odlična kombinacija ruma i suhog voća, a čula sam već jednom da je višnje teško pronaći u SAD, pa i u zamrznutom obliku. Dobra ideja sa drvcem :) Hvala ti puno na sudjelovanju!
ОдговориИзбришиVrlo lep kolač, sastojci su koji ne mogu da omanu. Nego, pusti ti šverc drveta višnje, daj da pravimo biznis - uvoz/izvoz smrznute višnje za Merilend ;-). Da ih prosvetimo da na svetu ima još nešto osim kraba :-)
ОдговориИзбришиOtvorena sam za sve kombinacije, just let me know...
ИзбришиSuper lijep kolac. Volim aromu ruma. Slike krasne. Pozdrav
ОдговориИзбришиOvo je kolač kao osmišljen za mene. Obožavam kolače pijane od ruma.
ОдговориИзбришиkombinacija ruma i visanja mi je fantasticna! Kolac izgleda prelepo! Sve pohvale za blog :)
ОдговориИзбришиHvala svim sto ste odvojili vreme za komentare. Imam samo nesto da dodam u vezi recepta... to sto mi je ispao taman je sasvim ok, posto sam na nekom videu, na kojem je neka stara gospodja iz Napulja pravila ovaj kolac, videla da je i njoj isto tako ispao. A ona je kao neki veliki kulinarski autoritet.
ОдговориИзбришиSuper kombinacija i odlicno testo sa kojim mogu da se prave razne kombinacije.Jedino sto nisam uspela da ga celog natopim sirupom. Vrh kolaca je bio potpuno natopljen dok je kraj ostao suv.Planiram ponovo da ga pravim pa eto ako imate savet kako da ceo bude socan i natopljen,dobro bi mi dosao! Hvala! :))
ОдговориИзбришиAnna
Anna, ovaj kolac mozes da napravis u obliku mafina, tako se cesce pravi... samo povecaj kolicinu sirupa, ali nemoj da preterujes:) I prelij kolac dok je jos topao,
ИзбришиHvala! Super ideja!
ИзбришиBas sam juce naletela na Rudolph Van Veen-ovu varijantu ...zapravo on je ovo testo koristio kao deo torte i natopio ga je mohitom....eto predloga za eksperimentisanje!
Pozdrav! :)
Anna
Obožavam da koristim kalup za kuglof.Osetim dečiju radost kad kolač ispadne iz kalupa,pa još svi oni fini prelivi koji se slivaju preko i okolo i unutra....Recept je odličan,prvom prilikom biće isproban..
ОдговориИзбришиPS.tako bih zagrizla ovaj Baba al rum...što duže gledam u njega sve mi je teže :)))))
Sunčica
Baba je prelep,socni mali kolac i imaju ga sve poslasticarnice u Italiji....a ova ideja,kao kuglof,mi se jako svidja...
ОдговориИзбришиA sto se tice smrznutih visanja, i moja sestra koja zivi u Italiji kaze da ih nema...Moram ovo probati sto pre...hvala na receptu i ideji za visnje!