Mogla bih da kažem da je čorba od boranije sa teletinom iliti kuvana boranija bilo moje signuture jelo, u fazi kada sam bila friška domaćica, i do pre neku godinu rado sam ga pravila i jela. Međutim, jednog dana mi je dosadilo, tek tako.
Ima nešto što me često odvraća da pravim boraniju a to su dve stvari, jedna je da ovde ne mogu da nađem ništa osim zelene tanke boranije koju zovu French ili Green Beans, a ja mnogo volim onu svetlu, žućkastu sa ljubičastim pegama, inače vrlo mesnatu, i drugo, teško je u prodavnicama naći svežu boraniju, ko je probao staru zna koliko je grozna, sve sa onim vlaknima koje ne možete da sažvaćete.
Kad je sveža možete skoro da je sirovu jedete, toliko je dobra. Zato je i blanširam, a posle joj dodajem razne sastojke tj. prelive. Naravno, samo kad nađem svežiju boraniju.
Što se tiče pripreme boranije postoji par važnih stvari u pripremi koje nije na odmet da znate:
1. Kad sečete krajeve, ne secite oba, već samo onaj sa
kojeg boranija visi. Kažu da je onaj patrljak, na kraju, nešto najzdravije od
boranije.
2. Kada kuvate boraniju zagrejte puno posoljene vode u
velikom loncu do vrenja, i onda kuvajte 3-5 minuta. Nemojte je prekuvati. Što
je svežija boranija to joj manje kuvanja treba.
3. Kad ste skuvali boraniju odmah je prebacite u sud za ceđenje i stavite
pod hladnu vodu i dodajte joj kocke
leda. Na taj način bornija će prestati da se termički obrađuje i zadržaće lepu
zelenu boju, kao i čvrst oblik.
Pored ova dva recepta koji slede možete da kombinujete skuvanu boraniju sa ajoli sosem ili domaćim majonezom od maslinovog ulja. Za mene je to izuzetna kombinacija.
Blanširana
boranija sa bademom
Blanširana boranija sa
otopljenim puterom ili maslinovim uljem i sa koščatim voćem može da bude
sjajana promena u jelovniku tokom leta.
Potrebno za 2-3 porcije:
½ kilograma boranije
4 kašike maslinovog ulja, ekstra devičanskog
1 kašika limunovog soka, plus malo izrendane korice
Krupnija so i sveže samleven biber
Pola šake sirovog ili pečenog badema, koga ste malo
“istukli” kuhinjskim
čekićem
Pola
šake listova ili cvetova korijandera
Priprema:
Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.
Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.
Napravite preliv tako što ćete pomešati maslinovo ulje,
limunov sok i izrendanu koricu.
Poređajte oceđenu boraniju na tanjir. Prelijte je prelivom,
posolite, pobiberite, dodajte badem i na kraju cvetove korijandera.
Ovo jelo možete da koristite kao prilog ili kao salatu.
Boranija sa zaprškom od belog luka i mrvica
Onu čorba od boranije koju sam pomenula na početku posta, e ja sam za nju koristila zapršku od maslinovog ulja i belog luka, i mislim da joj je to davalo posebnu aromu. Tu istu zapršku koristim i za čorbu od sočiva i tu se završava moja upotreba iste. Htela sam da napravim sličnu foru i sa blanširanom boranijom, i uopšte nije loše ispalo, posebno su mi bile cool hrskave hlebne mrvice
Potrebno za 4 porcije:
1 kilograma boranije
8 kašika maslinovog ulja, ekstra devičanskog
5 čena belog luka, sitno iseckana
1 šaka prezli (radije koristim Panko mrvice, a ako ne možete da ih nađete koristite obične)
1 šaka prezli (radije koristim Panko mrvice, a ako ne možete da ih nađete koristite obične)
Krupnija so i sveže samleven crni biber
Priprema:
Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.
U manjoj šerpici zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mu iseckan belog luka. Onda udahnite najlepši miris hrane na svetu:) Pržite luk oko pola minuta i dodajte mu mrvice. Kuvajte i mešajte sve još najduže 1 minut i šerpu sklonite sa vatre. Pospite boraniju sa zaprškom i posolite i pobiberite po ukusu.
Ovo jelo možete da koristite kao prilog nekom mesu.
Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.
U manjoj šerpici zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mu iseckan belog luka. Onda udahnite najlepši miris hrane na svetu:) Pržite luk oko pola minuta i dodajte mu mrvice. Kuvajte i mešajte sve još najduže 1 minut i šerpu sklonite sa vatre. Pospite boraniju sa zaprškom i posolite i pobiberite po ukusu.
Ovo jelo možete da koristite kao prilog nekom mesu.
Ivana sigurno ću probati ove tvoje recepte. Ja i boranija smo celi život na Vi. I sad sam u fazi da hoću da ju zavolim i baš se trudim i tražim recepte, svašta isprobavam, ali još mi nije pošlo za rukom. Milsim, jedem ju ja i to dosta, ali ne uživam u njoj...
ОдговориИзбришиProsle godine sam otkrila boraniju u nekom slicnom receptu, inace je uopste nisam koristila. Pinujem ove tvoje predloge / pravi letnji!
ОдговориИзбришиDosta je spremam ali na ova dva načina nisam, super ideja! Pinovala sam i mjanoz i ajoli. Staviću celu količinu devičanskog imam 5 lit domaćeg sa Krita! Bogatstvo :-)
ОдговориИзбришиBoraniju obožavam na svaki mogući način, samo ovde retko mogu da nađem žutu boraniju, nju,nekako mnogo više volim od zelene.Pravim nešto slično kao i ti.
ОдговориИзбришиi ja je bas bas volim.. taman joj sad dolazi sezona.. =)))
ОдговориИзбришиA ja volim ovu zelenu "olovku" i od nje pravim salatu. Bez badema, pa ću sledeći put i njih da dodam :))) Volim i Nica salatu sa puno boranije...
ОдговориИзбриши