субота, 6. април 2013.

Njujorški čizkejk (New York Cheesecake)



Njujorški je definitivno jedan od najraskošnijih i najviših američkih čizkejkova... i verovatno najpoznatiji. Za tu tortu vam je potrebno čitavih 5 pakovanja krem sira "Filadefija", i onda zamislite kakva je to kalorijska bomba. Zato mi je i dugo trebalo da se odvažim i napravim je. Pronađen je razlog za okupljanje i pravljenje ovog čizkejka - kraj prolećnog raspusta, deca konačno kreću u obdanište, a za nas mame malo predaha uz pomenutu tortu... da ne kažem kalorije se najlakše dele u društvu drugarica:) Bio je to mali party sa pet mama i šestoro sitne dece, koji je pao na dan kad se proleće konačno stidljivo promolilo.


Kao što možete da primetite na slikama kora mi nije nešto ispala, što zbog izbora 100% integralnih graham krekera, imaju grozan izgled i ukus, plus sam zaboravila da pre upotrebe rerne izvadim kamen za pečenje, koji mi inače sad redovno stoji u rerni jer neutrališe neravnomernu temperaturu, rerna greje jače sa donje strane. I to će se pokazati kao fatalna greška, jer se njujorški čizkejk peče na jako visokoj temperature tek desetak minuta, i onda se toplota naglo smanjuje. Time se doprinosi da torta ne pukne prilikom pečenja, tj. njen kremast fil. "Usijani" kamen nije dozvolio da se takav proces desi, u mom slučaju kora je bila prepečena i površina je malko napukla. Naravno sve je to sakriveno  prelivom od jagoda.


Svejedno, bila je to jedan od najboljih čizkejk koje sam probala. Fil je tako kremast i bogat, zapravo dosta se slabo oseća sir u njemu, plus sjajan preliv od jagoda. Praveći ovu tortu konsutovala sam dva izvora: za koru sam koristila recept sa bloga Smitten Kitchen a za fil recept iz moje omiljene knjige recepata The Cook's Country Cookbook. U suštini recept za ovaj čizkejk slabo varira, svuda je manje više isti.




Sastojci za koru:

227g graham krekera (ukoliko ne možete da nađete ove krekera slobodno koristite plazmu)
113g putera, otopljenog
115g šećera


Sastojci za fil:

5 komada "Filadelfija" krem sira (svaki je težak 227g, što je ukupno 1135g), na sobnoj temperaturi
172g šećera
Prstohvat soli
1/3 šolje kisele pavlake
2 kašike limunovog soka
2 kašičice vanila ekstrakta
6 jaja + 2 žumanceta


Sastojci za preliv od jagoda:

400g svežih jagoda
1/4 šolje šećera
Prstohvat soli
1/3 šolje džema od jagoda
1 kašika limunovog soka


Priprema:

U multipraktiku najpre sameljite graham krekera, zatim im dodajte šećer i na kraju otopljen  puter. Kad je sve dobro izmešano prebacite smesu u okruglu tepsiju (prečnika 24cm, visine 7.6cm)  kojoj se pomera dno (springform baking pan). Rukama obložite celu tepsiju, i dno i zidove, tankim slojem smese. Stavite tepsiju u frižider.

Zagrejte rernu na 260C (500F).

U velikoj vangli mikserom na maloj brzini izmešajte krem sir koji je neko vreme proveo na sobnoj temperaturi jer će se tako lakše mešati. Dodajte mu polovinu šećera i soli i nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte preostalu polovinu šećera. Na kraju dodajte limunov sok, kiselu pavlaku, vanilin ekstrakt, i jaja sa žumancima, dva po dva. Dok mešate spatulom skidajte slojeve sa neumešanim sirom.

Kad dobijete glatku i ujednačenu smesu prebacite je u tepsiju za pečenju obloženu smesom sa krekerima, koju ste izvadili iz frižidera. Fil bi trebalo da ispuni skoro celu tepsiju. U slučaju da se desi neka nepredviđena situacija u rerni najbolje je da tepsiju stavite na neki veći pleh tokom pečenja.

Stavite čizkejk da se peče u predhodno zagrejanoj rerni na 260C (500C), na srednjoj pregradi, nekih deset minuta i zatim smanjite temperaturu rerne na 94C (200F) i pecite 1 i 1/2 sata. Rotirajte tepsiju u rerni na pola datog vremena.

Kada je torta gotova, izvadite je iz rerne. Ukoliko imate ubodni termometar on bi trebalo da pokazuje 66C (150F). Pređite nožem oko ivice torte da se kora ne bi zalepila. Ostavite je da se hladi nekih 2 i 1/2 do 3 sata. Skinite ivice tepsije pokrijte zvonom tortu i stavite je u frižider oko 3 sata ili da prenoći.

Kada ste spremni da služite čizkejk napravite preliv od jagoda. Isecite na tanje listove sveže jagode. Pospite ih šećerom, promešajte, i ostavite 1/2 sata da ogreznu. U međuvremenu u manjoj šerpici zagrejte džem. On će početi da penuša, posle par minuta sklonite ga sa vatre. Umešajte ga u jagode kojima ste dodali sok od limuna. Ostavite da se preliv malo ohladi a zatim ga stavite na čizkejk.

Prilikom služenja čizkejka pravilo je da ga ostavite  nekih 30 minuta izvan frižidera. Da bi vam parčići torte lepo izgledali, uvek obrišite nož prilikom novog sečenja.


Verzija za štampu

23 коментара:

  1. divno ti izgleda! i super je ovaj kontrast izmedju kore i fila.. rijetko kad naidjem na tako tamnu koru..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 100% integralni graham krekeri, nisam videla taj bitan detalj na pakovanju, plus mi malo zagorela kora. Ma, skoro da nisam ni htela da ga mećem na blog, nego moja draga drugarica Ana najavila se da će da dođe malo pre okupljanja da mi decu čuva da mogu da fotkam kejk... eto, kakvu ja drugaricu imam.

      Избриши
    2. srecom imas takvu prijateljicu, jer bi skroz steta bilo da ga nisi uslikala.. =)

      Избриши
  2. Uh, prava bomba ali vredi svaku kaloriju. Odlično izgleda. Mnogo mi se sviđa plavo postolje za tortu .

    ОдговориИзбриши
  3. Bez obzira na tvoje nezadovoljstvo korom, meni izgleda savršeno. I da, postolje je pre, pre, predivno;)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja nisam primijetila nikakav nedostatak ovom cheesecakeu, savršeno izgleda. Nema boljeg od dobrog cheesecakea uz jagode. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam ovaj kolac, al nikako da se usudim da ga napravim. Super mi je taj kontrast tamnog keksa. Definitivno je vreme za okrugli kalup! Ovde jagode samo sto nisu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravila sam da pomenem da umesto jagoda mogu da idu I borovnice i ostalo bobičasto voće.

      Избриши
  6. Nisam ljubitelj američkih kolača od sira, više mi se sviđaju njemački ali ovaj s obzirom da je pečen a i po sastojcima vjerujem da bi mi se dopao. Samo kod nas je Filadelfija sir bezobrazno skup pa ću morati jednom da zažmurim i kupim jedan da probam čisto da vidim s čim bi ga mogla zamjeniti. Sve naše, koji mogu da se nađu, krem sireve i mliječne namaze sam probala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam razmišljala šta bi moglo da zameni Filadelifija sir, a onda sam se setila da toga ima tamo već odavno. Žao mi je što je tako skup.

      Избриши
  7. Kad vidiš ovu divotu zaboraviš na sve kalorije.

    ОдговориИзбриши
  8. Divan je! Ja obozavam te pecene (prave) cheesecake-ove... Nisam ovaj jos pravila, ali sakupila sam nekoliko recepata...
    Prelep stalak za tortu!

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.