субота, 30. март 2013.

Cušpajz, baby, cušpajz!




Znate ono kad mislite da je nešto super cool i drugačije, a onda ukapirate da je to neka obična stvar koju ste probali sto puta, samo je malo drugačija. Uvek se setim kako smo u nekom budimskom restoranu na meniju našli jednu salatu "koja se sprema mesecima", i brzopleto je naručili. Imali smo šta da vidimo, to je bila naša obična turšija.


Tako sam i ja mislila za Glazed carrots, mora da je to nešto baš posebno. Zavaralo me to što je često prave sa šargarepama različitih boja (ovde ima da se kupi struk šarenih i zove se rainbow carrots), ili ostave malo od stabla pa dobije neki rustičan izgled. Gledam ja tako jednog dana na televiziji Martu Stjuart koja pravi ovo jelo, i pomislih u sebi "Čekaj bre, pa to je naš cušpajz!"


Za razliku od našeg cušpajza od šargarepa u ovaj ne ide brašno, već med i balzamiko sirće. Ako vam je dosadio naš evo recepta kako da malo osvežite ovo tradicionalno jelo.


Sastojci za 2-3 porcije:

1/2 kg očišćene šargarepe, možete da stavite one baby kao što sam ja koristila na slikama, ili ih samo isecite na oko 2cm dužine.
1 kašika ulja
1 ljutika luk (shallot), iseckan
So i biber
1/2 šolje vode
2 kašike balzamik sirćeta
1 /4 šolje meda
1-2 kašike putera


Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrejte ulje u šerpi i zatim mu dodajte iseckanu ljutiku. Posle 1 minuta stavite iseckanu šargarepu i pržite je par minuta uz mešanje. Zatim dodajte vodu, balzamik sirće,  med, so i biber. Sve dobro promešajte i sačekajte da proključa. Smanjite temperaturu, poklopite šerpu i dinstajte šargarepu oko 10-15 minuta.Onda skinite poklopac i kuvajte dok ne ispari tečnost i dobijete gustu glazuru. U to dodajte na kraju puter i služite odmah dok su tople.

Ovako pripremljene šargarepe služite kao prilog uz meso, pirinač, ja ih volim u kombinaciji sa barenom boranijom.


9 коментара:

  1. Sto su slatke sargarepice!:)) Svidja mi se sto je recept drugaciji, obicno dodam samo malo secera i dinstam dok ne omeksa, ne stavljam brasno, ali napravicu jednom ovako.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Ni ja ne pravim s brašnom. Ali cušpajz je opaka stvar.

    ОдговориИзбриши
  3. Sećam se tih baby šargarepica i one kesetine u kojoj su se prodavale. Kod nas ih nema ali su zato one prve prave mlade mngoo bolje od tih, ali ih treba uloviti. Šargarepa je nepravedno zapostavljena, a stvarno je divan prilog.

    ОдговориИзбриши
  4. Haha, znam taj osećaj :) Kao da te neko ošamari :D Obožavam ovako spremljene šargarepe i užasno patim za tim šaernim o kojima pričaš :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja mlade mrkvice ispečem s mesom u roli, kao prilog. Ćušpajz baš ne radim, ali ovo s balsamicom je dobra ideja.

    ОдговориИзбриши
  6. Ne znam kako bi mrkva prošla kod mojih kao prilog, ionako mi stalno prigovaraju da ne znam ništa da skuvam a da ne stavim mrkvu.
    Cušpajz (jedva napisah kako treba) kod nas se nikad nije pravio, predpostavljam da je to prilog, dodatak glavnom jelu.

    ОдговориИзбриши
  7. Čudo jedno kako neke ako ih malo lijepše nazoveš odmah imaju bolju prođu.
    Ove tvoje mrkvice krasno izgledaju.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.