среда, 24. април 2013.

Jedan sasvim voćkast džem (sa papajom, jabukama i pomorandžom)



Poslala ja Politici, pre izvesnog vremena, članak o američkoj kuhinji* za moju omiljenu rubriku Moj život u inostranstvu, i pošto je objavljen, dobijem ja puno pisama, najviše iz dijaspore, i između ostalog dobijem čak i recepte. Pošto sam uvek u potrazi da dobrim, proverenim receptima, ja sam se tome baš obradovala. Ovaj sam dobila od gospođe Zlate, koja već jako dugo živi u Kanadi. Ona je bila toliko ljubazna da mi ga pošalje kao i neke druge.

Šta drugo da kažem nego da mi se mnogo dopao njen džem, iako nisam baš džem person. Ali ovo nije tipičan džem. Običan džem kada jedete više je kao šećer nego voće, ali kod ovog je to obrnuto. Pošto nije toliko sladak onda ga i više pojedete. Stvarno imate osećaj da jedete čisto voće.

Takođe, za razliku od džema koji je želatinast, ovaj nije, ali dovoljno je gust da ga namažete na hleb ili na palačinke. Nisam proveravala ali biće da voćke u ovom džemu nemaju previše pektina, koji ima ulogu da zgusne masu, a osim toga kratko se i kuva. Ono što je takođe dobro u vezi ovog džema je i to da se kratkom termičkom obradom smanjuje gubitak hranljivih sastojaka voća.


* Naslov je trebalo da bude O američkoj kuhinji, ali su mi ga izmenili... ne bih kukala o tome da naslov imam bilo kakve veze sa mojim tekstom, čisto da se zna)



Papaya Orange Preserve


Sastojci:

1 velika zrela papaja
5 jabuka
Sok od jedne pomorandže
Istrugana kora cele pomorandže
200g šećera


Priprema:

Oljuštite i očistite papaju, i u multipraktiku od nje napravite pire masu. Očistite i izrendajte jabuke. Stavite papaju, jabuke i šećer  u veću šerpu i kuvajte uz mešanje oko 20 minuta. Zatim iscedite sok od jedne pomorandže i nastružite pomorandžinu koru. To dodajte masi koja se kuva i nastavite sa kuvanjem još oko 10 -15 minuta.

Kad je džem gotov još vrelog stavite ga u tegle i dobro ih zatvorite. Džem čuvati u frižideru. Ova smesa je dovoljna za tri tegle.



4 коментара:

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.