недеља, 6. фебруар 2011.

Pasta Primavera



Po mom mišljenju jedno od najlepših i najzdravijih jela sa pastom. U restoranima obično dosta škrtare na povrću a ja se trudim da ga stavim baš puno. U receptu je moja omiljena kombinacija povrća, ali slobodno možete dodati ono šta vi najviše volite (patlidžan, paprike, mladi luk, itd).

Takođe, ja isključivo koristim integralnu ili multigrain pastu i to onu koju ovde zovu angel hair. Inače im je originalan naziv capellini. Slične su špagetama jedino što su tanje.

I jedna zanimljivost... iako verovatno mislite da je ovo jelo došlo iz Italije ono se prvi put pojavilo pod ovim imenom u Njujorku 70-tih godina prošloga veka.


Sastojci:
  • 3 male zukini tikvice
  • 1 manja žuta tikvica
  • 1 manja glavica brokolija
  • 3 srednje šargarepe
  • 1 veza špargli, krajevi odsečeni
  • 3 čena belog luka
  • 1 pakovanje paste angel hair, capellini
  • 2 manje konzerve iseckanog ili pasiranog paradajza
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • Parmezan sir
  • 1 kašičica italijanskog začina (Italian seasoning), u šta spada origano, bosiljak, žalfija, timijan i ruzmarin
  • so i biber



Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 215C (420F).
  2. Očistite i iseckajte povrće na tanke trake, osim brokolija koje delite na manje cvetove. Ako su špargle suviše debele podelite ih uzdužno na 2 ili 4 dela.
  3. Stavite povrće u posudu u kojoj će se peći, dodajte začine, so i svež biber i 3 kašike maslinovog ulja i sve to pomešajte.
  4. Povrće treba da se peče oko 15-20 min, taman da bude termički obrađeno, ali i dalje hrskavo. Promešajte ga 1-2 puta dok se peče u rerni.
  5. Za to vreme napravite paradajz sos. Zagrejte maslinovo ulje i u njega dodajte iseckan beli luk. Malo ga propržite... i na taj način ćete dobiti najlepši mogući miris koji dolazi iz kuhinje. Dodajte paradajz iz konzerve i kuvajte ga 20 min. na srednjoj vatri. Dodajte soli i bibera.
  6. Takodje, u međuvremenu skuvajte pastu. Ovde pogledajte kako da dobro skuvate pastu.
  7. Kada je sve gotovo, trebalo bi sve u isto vreme, pomešajte i povrće i sos i pastu u  nekom većem sudu. Probajte da li je dovoljno slano. Dodajte i bibera ako je potrebno.
  8. I na kraju, naravno, pospite pastu sa sveže izrendanim parmezanom.


1 коментар:

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.