петак, 28. јануар 2011.

Osso Bucco



Ovo je po mom mišljenju jedno od najlepših italijanskih jela. Inače, ovde u Americi u svim boljim italijanskim restoranima ćete naći ovo jelo na jelovniku, ali naravno uvek kao najskuplje. Najbolje ide uz rižoto sa šafranom, ali možete ga služiti i uz palentu.




Sastojci:
  • 1 teleći odrezak po osobi, nadkolenica, ali isečena popreko. U središtu se nalazi deo koske za koju se kaže da sadrži nešto što je veoma ukusno, ali iskreno ja sam probala i baš nisam sigurna u to. U Americi se to zove Veal shank.
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 iseckana stabla celera
  • 2 veće šargarepe isečene popreko
  • 1 veće glavica iseckanog luka (ja uvek dodam par komada mladog luka)
  • 1 konzerva iseckanog paradajza pelata (diced tomatoes)
  • 3 iseckana čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica suvog timijana
  • malo peršuna
  • pola šolje vode
  • so i biber


Priprema:
  1. Najpre komade mesa, koje ste prethodno posolili i pobiberili, uvaljajte u brašno.
  2. Zatim u veću šerpu zagrejte puter i na jakoj vatri proprižite meso sa obe strane da malo potamni (oko 5 min).
  3. Izvadite meso i u šerpu stavite iseckano povrće i začine.
  4. Dinstajte oko 10 min, a onda dodajte paradajz iz konzerve i pola šolje vode.
  5. Promešajte sve i dodajte prethodno proprženo meso.
  6. Poklopite šerpu i nastavite da kuvate na vrlo tihoj vatri dok nije gotovo, a to će biti za 2 h i 30 min. Jeste da se dugo kuva, ali ukus je neponovljiv.

8 коментара:

  1. Jos jedno jelo, sa ovog divnog bloga napravljeno! Sos je bio divan, a meso je bilo malo cudno - iako sam ga kupila u radnji kao specijalno za tu vrstu jela, mekano ali je imalo dosta masnih koncica. Uglavnom sutra dan sam ga jela sa fetucinama i bilo je super. Jos me cudi kako posle toliko kuvanja da sargarepa ostane skoro potpuno sirova!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super izbor! Sledeći put probaj da napraviš Rižoto sa šafranom, videćeš koliko je to dobra kombinacija. Naravno sve zavisi od kvaliteta mesa... kod mene je baš teško naći ga, uglavnom je u prodavnicama oko praznika. To za šargarepu je baš čudno, pa i da si cele stavila za to vreme kuvanja bi odmekle.

      Избриши
  2. Znaci da ne verujes!!! Ziva ko da sam je samo ubacila u vrucu vodu, sve od mesa i povrca uzimam organsko ili bio kako ovde kazu, a meso kakvo god hoces i sta god hoces u svako doba dana, samo naravno dosta skuplje. Ali sa hranom nikad ne pravim kompromise. Da ja sam ga kuvala u dutch oven, mozda to ima neke veze...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema veze da li je organska ili obična šargarepa, verovavatno je bila stara, dešava se... nego kad imaš tako dobru ponudu mesa radoznala sam da saznam gde živiš.

      Избриши
  3. Trenutno u Ninbergu, Nemacka. Zato mogu tvoje recepte da pratim. Inace ovo je grad koji je najrazvijeniji u
    Evropi po proizvodnji organske hrane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad nisam bila tamo...imam neki maslinasti somotski mantil koji mi je muz kupio tamo:) Interesantno, ne znam kako fukcionisu stvari u Evropi sto se tice organske hrane.

      Избриши
  4. Ja nisam nikako mogla da zamislim da se u Americi kuva pa jos da ima organska hrana! Jer sve ove sto poznajem iz Amerike Mek im je zakon, niko ne kuva. Sa ovim blogom sam tek saznala da se moze i tamo pristojno jesti. Ovde je GMO zabranjen, ali samo prva setva i berba, dalje nije, i to mnogi ne znaju. Medjutim ljudi ovde i dalje jako postuju seljake i njihovu proizvodnju, pa tako i ja kud kupuju nemci ja za njima, jer oni sigurno sebi nece dozvoliti bilo sta da pojedu sto pokazuje njihov zivotni vek - zive ko metuzalemi. Veliki je paradoks sto je ovde industrijska hrana smesno jeftina i deca su nemilosrdno izlozena secerima. Tako da ima i previse gojaznih sa druge strane ali to je uglavnom medju doseljenicima. Nego verujem to za mantil, ovde ni nemas drugu boju da kupis, sem ako ne zelis bas sarenu musemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Istina živa, ništa ne izmišljam. Mene iskreno nervira taj fanatizam, ali tako je to u Americi, sa jedne strane predebeli ljudi koji se loše hrane, a sa druge, fanatici kad je u pitanju zdrava hrana ili fizička aktivnost. Organska hrana je ovde veliki biznis. Da vidiš koliko ljudi ima koji učestvuju u maratonu. Mac je no-no, i tu ide samo sirotinja. I ovde ima puno metuzalema, govorim o srednjoj klasi, nisam primetila da u Srbiji tako dugo žive.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.