петак, 18. фебруар 2011.

Jagnjetina na orijentalni način


Jelo za sofisticirane pripadnike «jagnjećih brigada»!

Puno ljudi ne voli previše jagnjetinu i to uglavnom zato što nisu probali ništa drugo osim jagnjećeg pečenja. Iskreno, nemam ništa protiv pečenja, ali dok nisam probala neke druge stvari sa jagnjetinom kao što su Jagnjeći ražnjići, Jagnjetina pod sačem, Kleftiko, Rack of Lamb i sjajna jela od jagnjetine u našem omiljenom libanskom restoranu, ni ja nisam znala koliko u stvari volim to meso. Jagnjetina je obično među skupljim mesom, a uz to ne možete da je često nađete u supermarketima, osim kad su veliki praznici.

Recept koji sledi je iz indijske kuhinje, ali ja sam dodala i kuskus koji je karakterističan za severnoafričku kuhinju. Pri kraju posta nalazi se malo duže objašnjenja šta je to kuskus.


Sastojci:
  • 400 g jagnjećeg filea iseckanog na male komade
  • 1 komad đumbira dužine 2.5cm, oljušten i iseckan na tanke štapiće
  • 2 kašika ulja
  • 4 karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica čilija ili samlevene ljute paprike, ovo dodajte samo ako volite ljuto!
  • 1 glavica luka, srednje veličine, iseckane u tanke trake
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 5 komada mladog crnog luka, iseckanog dijagonalno, sačuvajte malo za dekoraciju.
  • 150 ml jogurta
  • so & biber

Za kuskus:
  • 1 šolja kuskusa
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so



Priprema:

  1. Bar 30 minuta pre pravljenja jela napravite marinadu za meso. Što jagnjetina duže stoji u marinadi, tim bolje. U dublju posudu stavite 1 kašiku ulja, cimet, korijander, kari, čili ili ljutu papriku (ako želite ljuto), so i svež biber, dodajte jogurt i na kraju potopite iseckano meso u marinadu. Pokrijte plastičnom folijom sve i stavite u frižider.
  2. Napravite kuskus. Zagrejte vodu u šerpi do ključanja i dodajte maslinovo ulje, puter i so. Kada proključa, sklonite sa ringle, sipajte kuskus i poklopite šerpu. Posle 15 minuta. kuskus je spreman. Samo ga pre služenja malo viljuškom «protresite».
  3. U međuvremenu iseckajte luk, đumbir i pripremite začine.
  4. Kada je sve spremno zagrejte ulje u nekom većem tiganju ili voku i dodajte karanfilić, pa ga izvadite posle 20 sekundi prženja.
  5. Zatim dodajte luk (crni, beli i mladi) i đumbir i pržite sve oko 5 minuta na srednje jakoj temperaturi uz stalno mešanje dok luk ne omekša.
  6. Dodajte meso sa marinadom i sve zajedno pržite oko 15 minuta na istoj temperaturi.
  7. Kada je meso gotovo, servirajte ga na kuskusu i preko pospite iseckani mladi luk. Ja volim da uz jelo pijem jogurt, mada i vino lepo ide.

Šta je to kuskus? 

Kuskus je vrsta zrnaste paste koja se pravi od pšeničnog duruma, iako na prvi pogled podseća na neku žitaricu. Poreklom je iz Severne Afrike, ali sada je već postao internacionalna hrana koju ćete naći i na Bliskom Istoku (tamo se koristi krupniji kuskus), Južnoj Evropi i Americi, Indiji, itd.

Jako se jednostavno pravi, uz to ga možete služiti uz razna jela kao prilog, kao zamenu za hleb, krompir ili palentu. Takodje, od kuskusa može da se napravi i glavno jelo. Ja ga najviše volim kada se pravi sa sušenim i koštunjavim voćem. O tome u nekom od sledećih postova.



Нема коментара:

Постави коментар

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.