Ukoliko vam je dosadio srpski čorbasti pasulj, evo jedne drugačije čorbe od pasulja, na italijanski način. Vrlo se brzo sprema, naravno ako uzimate pasulj iz konzerve. Takođe, vrlo je aromatičan zbog začinskog bilja u njemu. Iako nisam neki preveliki ljubitelj pasulja moram priznati ova čorba mi je omiljena. Kod nas u kući ovo je najpoplarnije jelo, pravimo ga par muta mesečno. Recept je preuzet od popularne američke kulinarske zvezde Giadae de Laurentiis, plus male izmene od strane blogerke.
Sastojci:
- 2 konzerve crvenog pasulja (30 oz ili 2x 850g), red kidney beans
- 1 šolja sitnije paste, elbow macaroni su najbolji
- 100g iseckane sušene slanine
- 1 veći luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckanog
- 1 kašika maslinovog ulja
- 6 šolja supe ili vode (1 1/2l)
- 1 kašika osušenog ili svežeg timijana
- 1 kašika osušenog ili svežeg ruzmarina
- 1 list lovora
- So i biber
- Izrendan parmezan sir
Priprema:
- U manji komad gaze stavite začine, timijan, ruzmarin i lovorov list, i od toga napravite vrećicu koju će te zavezati koncem. (vidi sliku dole)
- Pasulj izvadite iz konzerve i stavite u veću cediljku da se dobro procedi. Umesto pasulja iz konzerve možete koristiti i pasulj koji ste sami skuvali, ali za to vam treba najmanje dva sata.
- Iseckajte luk i slaninu.
- U lonac najpre stavite slaninu da se prži oko 3 min, dok ne postane hrskava, zatim dodajte maslinovo ulje.
- Zatim stavite beli i crni luk da se prže oko 3 min.
- U lonac sipajte 6 šolja vode ili supe, pasulj i vrećicu sa začinima. Pojačajte vatru sve dok čorba ne počne da ključa, a zatim je smanjite, poklopite lonac i kuvajte 10 minuta.
- Izbacite vrećicu sa začinima.
- Izvadite kutlačom gušći deo čorbe tj. pasulj, sipajte je u dublji sud i izgnječite viljuškom. Ako imate blender još bolje. Uzmite količinu od 3 kutlače.
- Vratite izgnječen pasulj u lonac, pojačajte vatru i dodajte šolju makarona. Kuvajte sve još 10 minuta. Makaroni ne bi trebalo da budu prekuvani!
- Dodajte so i svež biber. Meni so uopšte nije trebala, ali to je individualno. Probajte čorbu pre nego što je posolite.
Prilikom služenja pospite čorbu sveže izrendanim parmezanom. Takođe, uz čorbu možete služiti klasičnu kupus salatu, ili kisele krastavce i marinirane pečurke kao što ja to volim.
Pogledajte recept za unapređenu verziju ovog jela, i mnogo ukusniju, koji je objavljen u online magazinu Mezze, strana 67-8.
Pogledajte recept za unapređenu verziju ovog jela, i mnogo ukusniju, koji je objavljen u online magazinu Mezze, strana 67-8.
Нема коментара:
Постави коментар
Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.