петак, 21. јануар 2011.

Graten sa moračem i krompirom









Pre neki dan sam kupila komorač ili fennel (eng.) prvi put u životu, čisto da probam i tu biljku. Jedino što sam već znala o njoj jeste da je njeno seme začin anis (ne, nije anis, mada je dosta slično) čiji mi se miris i aroma puno dopadaju. Našla sam par recepata ali koliko sam shavitila od ove biljke se uglavnom pravi graten ili se koristi sveža u salati. Moram da priznam kada sam počela da je spremam nisam baš bila sigurna kako da joj priđem.

Malo sam istraživala ovu biljku na internetu i saznala sam da se kod nas zove morač ili divlja mirođija, i da je naravno veoma zdrava. Dok sam živela u Srbiji nikada se nisam susrela sa ovom biljkom.


Sastojci:
  • 2 srednja morača
  • 3 veća crvena krompira
  • 1 veći luk
  • 2 šolje (500ml) slatke pavlake
  • 1 1/2 šolja rendanog sira (ja sam koristila mešavinu – azadjo, provalone i mocarela)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • so i biber


Način pripreme:
  1. Najpre očistite morač, odstranite drške i donji deo lukovice. Prepolovite lukovicu i seckajte je poprečno na tanje listove.
  2. Oljuštite krompir i iseckajte ga na tanje listove. Isto uradite i sa lukom.
  3. Zagrejte rernu na 175C. Pripremite kaserol sud u kojom ćete peći graten.
  4. Morač i luk dinstajte u šerpi u kojoj ste najpre zagrejali maslinovo ulje i puter, oko 10-15 min.
  5. Skinite šerpu i u nju dodajte iseckan krompir, slatku pavlaku, čašu rendanog sira, so i biber. Sve to izmešajte i stavite u sud u kojem ćete peći smesu. Vrh gratena pospite ostatkom sira.
  6. Pecite u rerni 1h 20min.

Jelo lepo ide kao prilog nekom mesu. 




Нема коментара:

Постави коментар

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.