субота, 30. јануар 2016.

Kuk-kus od karfiola




Sigurno ste već primetili kao što postoji moda u odevanju, tako isto postoje trendovi u ishrani. Istina je, nešto što vam sada izgleda bezveze nekada ste obožavali, i obrnuto.


Teško mi je da poverujem da postoji neko organizovano i masovno kreiranje ukusa kod ljudi kada je hrana u pitanju, nemoguće je to kontrolisati, ne verujem čak da na to mogu da utiču poznati kuvari ili kulinarski gurui. Opet neke stvari su mi neobjašnjive, kako se desilo da u poslednjoj deceniji verovatno najmanje omiljeno povrće postane tako popularno. To su  kejl, brokoli, prokelj, karfiol, i jedino povrće koje nije iz porodice kupusa, cvekla. Odmah da kažem ja volim da jedem svo pobrojano povrće, istina, ne postoji povrće koje mi nije drago, ali znam puno ljudi koji zaziru na samu pomenu ovih namernica. Možda je popularno zato što je tako zdravo, hm, ima i drugog veoma zdravog povrća. Jednostavno, desilo se. Kad tako nešto uđe u modu onda ljudi postaju veoma kreativni u pripremi raznih jela od te namernice. I onda se desi da se neko seti da napravi kus-kus od karfiola.


Pre nego što pređem na karfiol, još jedan interesantan osvrt na trendove u ishrani. U Americi je poslednjih godina grčki jogurt doživeo ogroman bum, jedva da se mogo naći običan. Rafovi su bili puni ove namernice, u svim mogućim ukusima. Međutim, u poslednje vreme njegova prodaja stagnira ili opada, dakle, vreme je za nešto novo.



Postoji par stvari koje volim kada je karfiol u pitanju. Karfiol iz turšije je meni omiljen, apsolutno neodoljiva stvar, onda ona kupa od cele glavice zapečena sa pavlakom, sirom i prezlama (recept pronađite u Patinom kuvaru), i pohovani. Ispečeni karfiol je takođe dobar, ali kuvani moja porodica ne voli, dovoljno je da osete miris. I odskoro ovaj kus-kus. Moj muž, kada ga je prvi put probao, nije verovao da je u pitanju karfiol. Najbolje je da ga pravite sa začinim, suvim i koštunjavim voćem. Umesto ribizla može suvo grožđe, umesto pinjola bademi, umesto zatara, kumin u prahu, itd. Takav kus-kus se odlično složio sa jagnjećim kobasicama, koje su takođe fino začinjene. Zovu se Merguez, i prave ih na Severu Afrike i na Bliskom Istoku. Odlične su.




Kuk-kus od karfiola sa zatarom, sušenim ribizlama i pinjolima 



Očistite karfiol od lišća, operite ga i osušite.




Natopite 3 kašike sušenih ribizili, ili nekog drugog sušenog voća, u vrelu vodu. Ostavite ih oko 15 minuta da nabubre.




Pecite pinjole dok ne dobiju tamno zlatnu boju.




Pripremite začine, maslinovo ulje i narendajte koricu limuna. 




Karfiol isecite na manje komade.




Stavite karfiol u multipraktik da se "izmrvi", iz 2-3 puta.




Da bi se karfiol izmrvio potrebno je svega par sekundi, nikako nemojte da preterujete. Ukoliko ostanu već komadi, izdvojte ih, i stavite ponovo u multipraktik sa sledećom rundom karfiola.




Ukoliko nemate multipraktik možete da izmrvite karfiol uz pomoć rendeta, što je mnogo teži posao.




Dobijeni karfiol treba da bude teksture baš kao ovaj na slici.




Neki ovakav karfiol obrađuju na pari, meni pak više odgovara onaj ispržen u maslinovom ulju. Zagrejte 2-3 kašike ulja na srednje jakoj vatri i pržite karfiol uz mešanje oko 4-5 minuta, taman da bude al dente. Dodajte 1/2 kaščice krupne soli i crnog bibera prema ukusu. 




Sklonite karfiol sa vatre i u njega umešajte 1 kašiku soka od limuna i 1-2 kašičice strugane kore limuna, 1-2 kašike zatara, oceđene ribizle i prepečene pinjole. Ostavite ga par minuta da se ukusi prožmu, a onda kus-kus služite kao prilog.




Ukoliko volite klasičan kus-kus, sličan recept pogledajte ovde



8 коментара:

  1. Odavno sam pravila kus kus od karfiola. Ni po kakvom trendu. slučajno sam negd evidela recept i dopao mi se. I meni je malo grozno kad vidim kako se neke blogerke pomodare, hrono , paleo, dr ovaj onaj. Prosto postanu preko noći nutricionisti. Uvek sam za nas kuvala ono što volimo i volim da isprobam i nove stvari. U svemu treba biti umeren pa i u ispiranju mozga nekim trendovima koje vam nameću drugi..imitirajuči treće...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom. Kao što sam rekla meni je istorija ljudske ishrane fascinantna, čak volim da čitam knjige o tome, bez recepata:) i neverovatno je kako se ukusi menjaju i šta dovodi do toga. Et

      Избриши
  2. Slazem se sa Dzoli - trendovi u ishrani su mi bas bezveze. Nisam pomodar ni u cemu, sigurno ne u kuhinji. Puno putujem i imam puno prijatelja, kolega i poznanika iz raznih zemalja, pa volim da isprobavam recepte sa svih strana sveta. Plus, odrasla sam uz mamu koja se nije drzala klasike, vec je probala nove stvari. U Holandiji ima puno Marokanaca, pa je tako i marokanska kuhinja prilicno zastupljena. Marokanci cesto stavljaju suvo voce u tazin jela, koja su prilicno zacinjena. Bas cu da potrazim ove kobasice, pa da probam, iako nisam neki ljubitelj mesa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kobasice su fenomenalne, pre par meseci sam ih probala u nekom nazovi mediteranskom restoranu i oduševila sam se. Kad sam ih videla u radnji odmah sam ih kupila, ima i ljutih, i onda sam se setila da bi kus-kus od karfiola super išao uz njih.

      Избриши
  3. Istina u zadnje vrijeme je baš ta modernost izražene u prehrani. Ja sam vidjela rižoto od karfiola.

    ОдговориИзбриши
  4. Slažem se sa prethodno rečenim, ali kus-kus od karfiola mi je zanimljiv i već neko vreme ga planiram praviti. Videla sam i onu varijantu gde se karfiol koristi kao podloga za picu. Moram i to jednom napraviti. Mada, meni je i dalje omiljeni pohani karfiol, pa preliven bešamelom i zapečen u rerni... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pravila sam kuskus od karfiola i jednostavno ga obožavam...ne pratim modne trendove u ishrani, spremam ono što volimo i što smo uvek voleli, jedino što pazim je koliko količinski pojedem i da sam fizički aktivna, jer, u mojim godinama se nema puno izbora. Prijatno vam bilo:)))

    ОдговориИзбриши
  6. The 13 best casinos with slots machines - Mapyro
    Best casinos with slots machines 부산광역 출장샵 · Casino Queen · 공주 출장안마 Blackjack · Roulette · Sic Bo · 청주 출장안마 Poker. 속초 출장마사지 · Keno · Keno · Video Poker. · The 강릉 출장샵

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.