недеља, 20. децембар 2015.

Tart sa karamelizovanim orašastim plodovima i semenkama



Slatke pite i tartovi, to je ono što me inspiriše u poslednje vreme. Kad sam ugledala ovaj tart na stranicama jednog kulinarskog časopisa, momentalno sam prestala sa nonšalantnim prelistavanjem, duboko sam uzdahnula, i izgovorila, Ovo moram da pravim!




Recept je ispunio očekivanja, na kraju, šta tu ima da bude loše, jer kad se svi ti plodovi, zajedno sa meni omiljenim semenkama, pomešaju sa karamelom ne može a da ne bude odlično. 


Podseća malo na kupovne pločice sa orašastim i suvim voćem, samo što je lepše. Fenomenalno se slaže sa sladoledom od vanile, u tom slučaju zagrejte tart.


Trebalo je da se vidim sa drugaricom, spakovala sam joj komad ovog tarta, tako kompezujem svoju nesavršenost u odnosima sa ljudima, znam da ću da ih time razoružati. Nije htela da ga jede odmah kad sam joj ga dala, ipak, samo malo da ga proba, kaže mora da ga podeli sa mužem. Ništa ti neće biti ako ga sama pojedeš, kažem joj, ah, da, čuva linuju. Uh, što je dobro, sačekaj, još samo malo da ga gricnem, mmmm, mnogo je ukusno... i tim redom.

Vratih se kući, stiže poruka na telefonu, jel' možeš da mi daš recept za tart? I tada sam znala da za muža ništa nije ostalo.




Originalni recept je izmenjen utoliko što sam ja karamel pravila samo sa medom, vi možete da dodate šećer. Što se tiče odabira koštunjavih plodova to je na vama da odlučite šta ćete i koliko će te da stavite. Lepota ovog tarta je u tome što ste slobodni da ga kreirate po vašoj volji, ja recimo najviše volim lešnike i bademe pa sam ih najviše stavila. Ukoliko koristite lešnike, skinite sa njih ljuske da vam ne bi izgledali suviše tamno.


Sastojci za tart prečnika 23cm:

za koru:

200g brašna
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
115g putera
2 žumanceta


za fil:

6 pune kašike meda 
4 kašike slatke pavlake
60g putera
1/2 kašičice soli
1 kaščica ekstrakta vanile
300-330g raznih orašastih plodova (bademi, celi ili iseckani na listiće, lešnici, pikani ili orasi, pistaći, kikiriki)
50-80g semenki od bundeve i suncokreta


Priprema:

Najpre ispecite u rerni koštunjave plodove i semenke, ukoliko su sirovi.

U multipraktiku najpre pomešajte brašno, so i šećer. Umešajte hladan puter dok ne dobijete sipkavu smesu. Na kraju dodajte umućena žumanca sa jednom kašikom vode. Kada testo počne da se formira u veće komade, isključite multipraktik i smesu stavite u pleh u kome će se tart peći. Rukama ga dobro razvucite, gledajte da mu ivice mu budu malo deblje od dna. Stavite testo u zamrzivač da se ohladi, nekih 15 minuta.

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pre nego što testo stavite da se peče izbockajte ga viljuškom i pecite ga u rerni oko 20 minuta.

Za to vreme u manjoj šerpici zagrejte med sa jednom kašikom vode, kuvajte ga na slaboj vatri uz mešanje. Kad med počne da tamni dodajte mu vanilin ekstrakt, so, puter i slatku pavlaku. Pojačajte vatru u kuvajte sve dok ne dobijete dovoljno gust karamel. 

Dobijeni karamel zatim dobro pomešajte sa orašastim plodovima i semenkama. Sve to stavite u koru, dobro rasporedite i pecite tart još 25-30 minuta na srednjoj rešetki. 




4 коментара:

  1. I aj bih takvu prijateljicu koja nosi ovakve divne pite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znači ne plašiš se suvišnih kalorija:) Mada, ovaj tart je prilično zdrava poslastica u poređenju sa drugima.

      Избриши
  2. Ne verujem da bi i kod mene ovaj tart docekao da ga neko drugi proba... Definitivno bez secera, samo med! Prva fotografija je bas po mom ukusu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta misliš na šta bi ličila da ne delim slatkiše koje pravim sa prijateljima i komšijama:)

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.