понедељак, 14. децембар 2015.

Američka pita od bundeve (Pumpkin Pie)



Decembar. Za nekog najzabavniji, za druge najstresniji mesec u godini, bar ovde u Americi. I nekako baš kratko traje, treba otići i organizovati sva ta praznična dešavanja, obaviti kupovinu, slikati decu sa Deda Mrazom, poslati čestitike, dekorisati kuću i okućnicu, i još puno toga. Na sve to i žurke u školi, koje uglavnom roditelji organizuju. Na kalendaru, koji mi visi na zidu u kuhinji, za ovaj mesec skoro svaki dan je ispunjen. Kod Amerikanaca se bar sa prvim januarom sve završava, dok mi još treba da sačekamo naš Božić. 


Prošle godine sam preskočila, ali ove godine sam ponovo pravila praznično okupljanje za moje drugarice. Ovog puta nije bilo kolača i keksića, već samo slatke pite, nešto mi se svidela ta ideja. Sad ću vam reći šta sam pravila, ali moram da priznam da sam se malčice razočarala pošto se nisu pili moji omiljni napici. Možda zato što je ovde neverovatno toplo vreme za ovo doba godine, ali vino je bilo mnogo popularnije od mog kuvanog vina, kao i začinjenog sajdera.


Spremila sam i moje omiljene biskvite iliti američke pogačice sa domaćim puterom sa začinskim biljem. Da se zna da sam koristila začinsko bilje iz moje bašte, eto, toliko je ovde toplo. 


Od pita sam pravila Američku pitu sa višnjama i trešnjama, imala sam zalihe smrznutih bugarskih višanja pa sam htela da ih iskoristim, zatim Pitu sa makom, to je bila neka moja kreacija, malo je bila jaka, ali sasvim solidan dezert, ipak bila sam zapanjena kada su to moje američke drugarice opisivale kao savory stuff, kako može da bude slano kad je slatko. Zatim sam pravila Boston pie, što i nije prava pita više je kao neka vrlo jednostavna torta sa kremom od vanile i ganašom kao glazurom, ima već na blogu recept za Boston pie kapkejkse. I pravila sam klasičnu pitu od bundeve. Veoma se jednostavno pravi, to je na kraju  klasik američke kuhinje, pa neka se nađe i na mom blogu.


Sve pobrojano je bilo više nego dovoljno za petnaestak osoba, apsolutni favorit je bila Pita sa višnjama i trešnjama




Inače, Pita od bundeve se u Americi najčešće pravi za Dan zahvalnosti i Božić. Pre nego što pređete na recept postoje četiri stvari na koje treba da obratite pažnju:


I U ovom receptu je korišćeno kondezovano mleko, koje je ovde vrlo pristupačno, ali nisam sigurna da je tako i drugde. Probajte da ga sami napravite, ima dosta recepata na domaćim blogovima.


II Mešavina začina za kolače iliti Pumpkin pie spices je mešavina cimeta, on dominira, muskatnog oraščića, karanfilića i đumbira u prahu. Ovu mešavinu začina možete sami da napravite. Amerikanci je svuda koriste, bilo da je dodaju kafi, ili je stavljaju u medenjake.


III Pire od bundeve najčešće kupujem u konzervi. Ukoliko ne možete da ga nabavite napravite ga sami. Ispecite bundevu na kriške, odstranite koru, i u blenderu sa malo vode napravite pire od nje.

IV Pita od bundeve se po pravilu pravi samo sa donjom korom. Iako ima da se kupi ja bih uvek radije pravila domaću, mnogo je bolja. Detaljan opis pravljenja kore za američke pite pogledajte ovde.




Sastojci:

za koru:

150g brašna
1 kašika šećera
1/4 kašičice soli
115g putera, iz frižidera, iseckanog na manje kockice
50ml veoma hladne vode

za fil:

2 jaja
425g pirea od bundeve
415ml kondezovanog mleka (ono je već dosta slatko tako da vam ne treba dodatan šećer)
1 3/4 kašičice mešavine začina za kolače (karanfilić, muskatni oraščić, cimet i đumbir u prahu)
Prstohvat soli

Sud za pečenje pite, prečnika oko 23cm



Priprema:

Najpre napravite koru. U multipraktiku, ili ručno, najpre promešajte brašno i so, dodajte mu hladan iseckan puter, i na kraju hladnu vodu. Mesite testo vrlo kratko, ne bi trebalo da bude glatko, već sa grudvicama. Prenesite testo na radnu površinu, rakama ga oblikujete u disk, obložite plastičnom folijom, i stavite u frižider da se stvrdne, najmanje sat vremena.

Zagrejte rernu na 205C (400F).

Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga oklagijom u obliku kruga koji odgovara dimenzijama suda u kome će se peći. Kad ste stavili testo u sud, višak sa ivica uklonite makazama ili nožem. Te ostatke možete da koristite za dekoraciju. Stavite testo da se peče, na srednjoj pregradi, oko 10 minuta.

Za to vreme umutite jaja, dodajte im kondezovano mleko, pire od bundeve, prstohvat soli i mešavinu začina. Sipajte ovu smesu u sud sa korom, i pecite oko 40-50 minuta, ali smanjite temperaturu rerne na 175C. Kada je pita ispečena ostavite je sat dva da se ohladi. Služite je uz šlag. Čuvajte je u frižideru.



10 коментара:

  1. Одговори
    1. Iskreno, nisu mi nešto ispali, trebalo je da budu tanji, nego sam se zapričala sa drugaricom dok sam je pravila, a ja kad počnem da pričam...

      Избриши
  2. Ah, baš si vrijedna. Ja stalno nešto mislim kako ću isto napraviti neko okupljanje, ali onda mi vrijeme pobjegne ili utvrdim da moram prati zavjese ili slično. Planiram odraditi nekoliko ručkova i to će biti to, po svoj prilici. Sve si divno pripremila i ne čudi me da su svi našli nešto za sebe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah, ne pominji mi to sređivanje kuće, nikad kraja. Moram da priznam da me je fizički iscrplo to okupljanje, jer sam htela da usput i kuću sredim, još smo nešto renovirali po kući, pa došla prijateljica na par dana, pravljenje hrana je bio najlakši deo posla.

      Избриши
  3. Obožavam ove pite. I ovo sa kondenzovanim mlekom moram da probam, ima ga sada i kod nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, super! Dosta se koristi i po Istočnoj Evropi, samo kod nas nikada nije bilo popularno.

      Избриши
  4. Volim sve s bundevompa tako i ovakve pite. Kod nas je isto toplo i baš nekakvo čudno vrijeme za ovo doba godine.

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam bundevu! U svakom obliku i stanju, pa ne razumem price da bundeva nije ukusna. Mi smo imali supu od bundeve na veceri posle vencanja, bio je to odlican izbor za svadbu u novembru. Bas cu da isprobam ovu pitu. Izuzetno lepe fotografije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priznajem, kod mene se bundeva baš loše kotirala, tek dolaskom u Ameriku sam počela da je koristim. Ja inače svašta volim da jedem, samo ako je dobro pripremljeno. Čorba od bundeve je super!

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.