понедељак, 9. новембар 2015.

Špageti od tikve




Sećate se, letos sam pravila fenomenalne Špagete od tikvica, ovog puta takođe vam spremam alternativne špagete ali od tikve, i to one špagetare. U pitanju je izdužena tikva žute boje koju ovde zovu Spaghetti Squash, možete da vidite na poslednjoj slici kako ona izgleda.


Moram da priznam da sam podozriva prema alternativnim jelima, ali ovo je sjajna hrana, čak se i mom mužu veoma sviđa. Veoma se lako pravi. Beli luk, ruzmarin, maslinovo ulje, so, biber, i pinjoli su sve što vam treba, i malo strpljenja dok se tikva peče u rerni.  Ovo je odličan prilog uz neko meso. Takođe, možete da ih kombinujete sa bolonjez sosom i onda dobijate potpuni obrok.


Mani je najinteresantniji deo kada, pošto je tikva pečena, viljuškom povlačim rezanca. Čista magija. Po pravilu tikva se seče horzontalno, ali ja to radim vertikalno, jer sve mislim da tako dobijam dugačke rezance:)





Sastojci:

1 „špageti“ tikva (spaghetti squash)
3 čena belog luka, iseckanog na listiće
2 kašičice iseckanog svežeg ruzmarina
2 kašike maslinovog ulja
½ kašičice soli
¼ kašičice mlevenog bibera
1 kašika maslinovog ulja, ili putera
2-3 kašike prepečenih pinjola



Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F).

Prepolovite tikvu i kašikom je očistite od semenki. Po unutrašnjosti nanesite so, biber, ulje, iseckan ruzmarin i dobro ih utrljajte. Stavite u pleh i pecite u rerni, na srednjoj pregradi, oko 50 minuta, dok tikva ne omekša.

Kada je tikva ispečena, ostavite je oko 10 minuta da se prohladi, a zatim viljuškom izvlačite „rezanca“.


Na kraju dodajte još malo maslinovog ulja, soli i bibera, ukoliko je potrebno. Pospite špagete prepečenim pinjolima i služite ih dok su još tople.




2 коментара:

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.