Odmah da kažem da nisam ljubitelj osamdesetih kad
je hrana u pitanju. Znam, svi se sećaju te decenije sa setom, super muzika,
opušten fazon... jeste da je to bio i meni lično najbezbrižniji deo života, ali
kada pomislim na to šta sam jela tih godina, sigurno se ne bih tamo vratila vremeplovom.
Meni je hrana ipak vrlo važna u životu.
Osamdesete godine u Jugoslaviji su i dalje bile u
znaku socijalizma, malo poljuljanog, ali i dalje jedinog prihvatljivog
uređenja. A tamo gde je socijalizam tu hrana sigurno nije najbitnija stvar na
svetu. Delom zato što se pravljenje i konzumacija hrane vidi kao nešto što
oduzima radnom svetu dosta vremena, kantine se vide kao uspešna alternativa
kuhinjama, kuvanje je nešto previše buržoasko i retrogradno. Ruku na srce, ni
na Zapadu hrana nije doživljavala svoj procvat. Upotreba visokih tehnologija,
pogotovu u Americi, je uništila kvalitet i ukus hrane, tome treba dodati i
početak razvoja brze hrane. Tu je još jedna stvar, u komunističkim zemljama
izbor hrane u prodavnicama je bio veoma limitiran, mi smo još i dobro prošli. To
je imalo katastrofalne posledice po mnoge kuhinje u zemljama Istočnog bloka.
Sećate se vremena stabilizacije, bonovi za kafu,
ulje i šećer. Imala sam u kući neki kuvar u kome je skoro svaki recept tražio slatku pavlaku, a nije bilo šanse da je
nađem u običnim prodavnicama, samo sam mogla da gledam slike tih poslastica.
Srećom, mama je radila na Dedinju pa je povremeno dopremala “egzotičniju“ robu iz, za to vreme, super
snabdevenog C-marketa.
Meni su, recimo, devedesete mnogo interesantnije
od osamdesetih. U to vreme počinje da se nazire pokret za zdraviju i
kvalitetniju hranu, koji će svoj pun razvoj doživeti u sledećem milenijumu. Iako je u to vreme naša zemlja bila u
potpunom ekonomskom i političkom haosu, kod nas se nikada nije toliko spremala
hrana. Devedesete su potpuno bile u
znaku homemade, tada su domaćice
počele da mese hleb, prave kiselo mleko, domaći kečap i svašta još. A i ljudi
su počeli da slave slave, pa su se domaćice dale u usavršavanje pravljenja sitnih kolača i drugih đakonija.
Osamdesete u mom sećanju simbolizuju ručak za tri
dana pravljen od zaposlenih majki koje često rade po smenama (kuvana boranija,
sladak kupus, čorba od graška, krompir paprikaš, čorbasti pasulj i slično). Srećom,
to je bila zdrava hrana, ali morate priznati prilično dosadna. Doručak je bio
posebna priča. Teško za poverovati, ali u to vreme mi je bio omiljen sledeći doručak
– sendvič od belog hleba sa majonezom i parizerom, i naravno jogurt. Znam da će to mnogi da negiraju danas, ali ja
sam sigurna da je za ogromnu većinu populacije u našoj zemlji klasičan doručak podrazumevao
parizer, mesni narezak, razne kobasice i šunke, i paštete, sve ono što je danas
veliko no-no. Sećam se da je
svojevremeno jedna popularna fabrika izbacila liniju pašteta, specijalno
namenjenu deci, čak je i Dušan Petričić kreirao ambalažu.
Kad mislim na osamdesete sećam se i nekih lepih
stvari kao one pogačice koju su se prodavale u kesici po dve, volela sam da ih
jedem sa pavlakom. Sećam se i minjona
koji su se prodavali u poslastičarnici preko puta Beograđanke. I piroški na
Terazijama na koje smo svraćali mama i ja posle šopinga, njih smo krajem
osamdesetih zamenile odlaskom u Mekdonalds, isto na Terazijama. Tek pri kraju
te dekade sam otkrila burek, verovali ili ne, i sećam se kako sam nestrpljivo
čekala u pekari da naručim 200g praznog i jogurt.
Moja porodica nije živela sa bakom, što je takođe
dosta uticalo na kvalitet ishrane. Ta stara škola kuvanja je oplemenila mnoge
živote i omogućila vrlo kvalitetnu i raznovrsnu ishranu svojoj deci i unucima. Primetila
sam da su oni koju su imali bake iz Vojvodine, posebno iz Srema, veoma cenili i
poštovali njihovo umeće kuvanja. Moj muž prvi. Priznao mi je da bolje kuvam od
njegove mame, ali od babe još uvek ne.
Šećer od koga danas savremeni ljudi beže kao đavo
od krsta u osamdesetim je bio sasvim prihvatljiv. Sećam se kako nam je deda
kupovao ogromne količine slatkiša, i svi smo mislili kako je najbolji deda na
svetu, a sada bi ga optužili da truje jadnu decu. Koka-kolu sam pila tako što bih
dodavala šećer jer je on ubijao mehuriće koje nisam baš dobro podnosila. Tih
godina sam se upoznala i sa pivom, tačnije penom od piva, koju sam delila sa
tatom tokom ručka. Sa pet godina sam
počela da kuvam tursku kafu roditeljima. I da, često sam žvakala
žvake-cigaretice.
Teško je poveravati da se ljudsko društvo toliko
puno promenilo za 30 godina. Osamdesete
su bile tako politički nekorektne, opet imale su neki svoj šmek, ali sigurno
neće biti zapamćene po dobroj hrani. Iako našoj deci verovatno nećemo moći da
obezbedimo tako sigurno i bezbrižno detinjstvo kakvo smo mi imali (to je ono
kad cela zgrada zna gde tvoja porodica krije ključeve od stana, ili brine o
tebi kad tvojim roditeljima iskrsne nešto, kad non-stop visiš napolju sa decom
iz kraja, kada imaš dva kanala na televiziji, ali zato kvalitetna - bez nasilja
i pornografije), ipak sam ubeđena da danas možemo da im priuštimo raznovrsniju,
zdraviju i ukusniju ishranu. I to se računa.
Ovi keksi imaju kvalitetni holandski kakao, Dutch process cocoa, koji je dosta tamniji od običnog, zato i izgledaju tako tamno. Umesto Nutele možete da
koristite komadiće čokolade, imaćete kremastu unutrašnjost jedino dok su keksi
topli.
Sastojci za 20 komada:
240g brašna
30g kvalitetnog kakaa
½ kašičice soda bikarbone
Prstohvat soli
170g putera, na sobnoj temperaturi
150g belog šećera
50g smeđeg šećera
1 krupnije jaje
1 kašika vanila ekstrakta
4 kašika ohlađene i stegnute Nutele
Priprema:
Zagrejte rernu na 165C. Veliki tanki pleh
obložite papirom za pečenje.
Brašno i kakao prosejte dva puta dok nestanu
grudvice. Umešajte u to sodu bikarbonu i so.
Mikserom ulupajte mekani puter sa šećerom dok ne
dobijete kremastu i ujednačenu smesu. Zatim u umešajte jedno jaje i vanilin ekstrakt. Na kraju postepeno dodajte smesu sa brašnom
mešajući sve sa varjačom. Dobićete tamnu gustu smesu koja može rukama da se
oblikuje.
Rukama pravite kugle večine oraha i onda u njih
utisnite udubljenja. Kada ste završili oblikovanje kugli izvadite Nutelu iz
frižidera, vadite je manjim nožem i stavljajte u udubljenja u kuglama. Posle ih
rukama zatvorite i vratite u oblik kugle.
Pecite kekse oko 20 minuta. Najlepši su dok su jedu
topli.
Osamdesetih su ljudi zivjeli srecno u svom neznanju.Djeca su jela svasta i izrasla u zdrave ljude. Danas su ljudi optereceni time sta ce jesti do te mjere da po citav dan o tome pricaju, slatko se tretira kao zlo ali ja mislim da ni u cemu ne treba pretjerivati i da tolika opterecenost hranom i stalno odricanje mora proizvesti nezadovoljne sitnicave ljude. Treba covjek nekad i da se opusti i uziva u jeli i slatkom i masnom i dobrom vinu, kafi...
ОдговориИзбришиPrva rečenica je savršeno opisala to vreme. To se ne odnosi samo na hranu nego na mnoge druge stvari. Istina, mnoga istraživanja su pokazala da fanatizam u zdravoj ishrani je povezan sa sitnivošću kod ljudi, i osećajem da su uvek u pravu:)
ИзбришиDalo bi se o ovoj temi mnogo diskutovati. Svasta mi sada znamo, sto pre nismo znali, i sta je zdravo i sta se sme jesti, a sta ne sme. Uz svo to znanje - nikad nije bilo vise raznih restorana sa "jelima za poneti", a ne bih bas rekla da se tu sprema po sistemu zdrave ishrane. Uz svo to znanje - moja unuka u vrticu za dorucak dobije parce hleba sa pastetom, dzaba sto svi znamo kakvo je to smece.
ОдговориИзбришиIako danas, kako rekoste, mozemo deci da priustimo raznovrsniju, zdraviju i ukusniju ishranu, oni i dalje jedu pastetu koja nije ni zdrava ni ukusna, i jedu nutelu koja je samo ukusna, ali je daleko od zdravog. Ovaj kvalitetan kakao smo ponistili nutelom, ali ne treba ni robovati zdravoj hrani, kao sto rece ïrenalana". Sta cemo kad je nutela ukusna, tesko joj je odoleti. Ipak predlazem da se drzimo predlozene kockice kvalitetne crne cokolade u sredini. Pozdrav, Snezana
Ako deci u obdaništu daju nezdravu hranu, onda roditelji moraju da urade nešto po tom pitanju. Bar da deci sami spremaju upakovan ručak i užinu, lunch box, to se ovde često radi. Mada, prilično sam sigurna da se navike u ishrani nose iz kuće, ne iz obdaništa. Retko naručujem jela za poneti, pošto po običaju nisu ni preterano ukusna a ni zdrava.
ИзбришиKeksići krasno izgledaju!
ОдговориИзбришиI ja se ponekad sjetim osamdesetih i tih čudnovatih doručaka pa se u to ime počajstim sa mesnim doručkom. Znam da je to loše ali moram, ali baš moram ga pojesti jednom godišnje.
Hahahahaha! I ja volim i dalje martadelu, srećom te ne mogu da je lako nađem ovde.
Избриши80-e su imale užasnu modu, politiku i hranu. Puno toga nismo imali, ali smo kvalitetnije živjeli. I zdravije, usudim se reči. Baš zato što je svega bilo manje, a i manje se jelo.:)
ОдговориИзбришиOvo je sigurno jako fino, jedino bih ja prepolovila količinu šećera, samo ne znam kako bi u tom slućaju ispalo tijesto.
Verovatno mu ništa ne bi falilo. U pravu si, retko su se kupovali slatkiši, ustalom sve, pa se i manje jelo.
ИзбришиDivna priča, baš sam se nasmijala i prisjetila tih godina. I cigarete žvakaće...ha, ha. Možda nismo jeli zdravu hranu, ali smo non-stop visili vani i nismo gledali televiziju, nismo bili na kompjuteru, ni na mobitelu...igrali smo se, što na žalost naša djeca već skoro zaboravljaju. A što se tiče hrane, tu je stvarno revolucija...
ОдговориИзбришиZnaš kako, svako vreme ima svoje čari. Meni je baš krivo što moja deca ne mogu da vise na ulici sa drugom decom, ali eto više vremena provode sa svojim roditeljima, putuju više, idu na razna mesta, probaju razne aktivnosti, itd. Da ne pričam o hrani... današnja deca imaju mogućnosti svašta da probaju, naša ishrana je bila prilično jednolična, ma moj sin isljučivo naručuje dagnje u sosu, kad odemo u restoran, ako ih imaju na meniju, znaš kada sam ja prvi put jela školjke u restoranu? Tako da nije ni njima loše. Da ne pričam kako brinu i kako ih paze u školi. Totalno druga realnost.
ИзбришиKako se secanja na 80te razlikuju! Za mene kuhinja 80stih znaci pocetak mojih kulinarskih iskustaava - prvi kupus sa komadicima jabuke (i bez mesa), sjajne knedle koje sam samo tada sa 14 godina pravila i posle nikad vise, prve domace pizze, raznorazni recepti za kolace i peciva koje je moja mama dobijala sa raznih strana, a neke od ovih recepata sad vidjam i po blogovima! Ni ja nisam odrasla sa bakom kod kuce, ali moja mama je svakodnevno kuvala i uvek bila sklona isprobavanju novih produkata i recepata, pa smo se vrlo raznovrsno hranili. Mi nismo nikad jeli po menzama, nekad sam zavidila drugaricama i drugovima sa strane koji su se hranili u studentskoj menzi... Ja sam odrasla na slatkom dorucku - i dan danas moram nesto slatko da pojedem ujutro, pa su mi salame i parizeri uglavnom nepoznati. Mislim da je Argetina riblja pastata bila prva 'suvomesnata' namirnica koju sam rado jela. Dobitna kombinacija je bila domaci ajvar i ovciji sir, jeli smo ga svakodnevno dok ga je bilo. Izvan kuce, uglavnom pizza i odlasci u poslasticarnice, prvi banana split, najbolji kesten pire u Sarajevu (sta bih dala da ga opet probam) i naravno cevapi. I razocarenje nakod prvog odlaska u Mek, mozda je tako i bolje, od tada sam ga stalno zaobilazila. Ne znam da li je izbor tada bio limitiran, cini mi se da smo se sjajno snalazili sa onim sto imamo. A sad ne mogu da svom sinu dam paradajz i papriku na kojima sam ja odrasla - bez obzira na veliki izbor povrca i voca koje imam u Holandiji.
ОдговориИзбришиBas sam se slatko nasmejala na ono: pasulj i paprikas za tri dana... I dan-danas realnost nas koji radimo i koji nismo kod kuce od 7 do 6. Doduse samo za dva dana, ali ideja je da se pojede nesto zdravo i skuvano kod kuce, bolje nego da podgrevamo gotovu hranu (takodje sjajan izbor ovde) ili take-away. A nije nam nesto dosadno - ima dosta varijacija, pa mozemo da vrtimo dva meseca.
Fini ovi Filbiji (minus Nutella, naravno). Probacu ih sa crnom cokoladom. Holandski kakao ovde nije problem :-)
Uvek se pitam da li je moguće biti objektivan prema prošlosti. Nekako pamćenje je uvek selektivno, uglavnom se sećamo lepih stvari, i nekada one postanu još lepše nego što su bile, i pošto je prošlost konačna možemo da se ušuškamo u nju bez ikakvog straha i nesigurnosti. Ne mislim da je prošlost toliko dobra, a ni sadašnjost toliko loša, sve ima svoje dobro i loše strane. Ali lepo je pričati o prošlosti, i ti si sada sa svojom pričom prenela mene u to doba, skoro da mogu da te zamislim kako praviš svoju prvu picu... sigurno je bila ona debela, što više liči na fokačiju, a i takva, nije bila loša. Sladak kupus, pasulj, grašak, boraniju sa mesom, sve to moja deca mnogo vole, zapisano u genima:)
ИзбришиMeni je sadasnjost najbolja, u svakom slucaju poslednjih pet godina i uopste ne zalim za 80tim! A da nismo objektivni nismo! Uvek je 'nekad' bolje i negde drugde je trava zelenija. Inace, moja prva pizza je bila bas tanka, jer je trebalo da lici na specijalitet jedne pizzerije iz Skoplja. Za nadev najbolje paprike na svetu - iz baste mog dede. Zaboravila sam da spomenem pokusaj pravljenja boze, koji je vise licio na skamenjeni kacamak... Ali, uzivali smo u svakom momentu eksperimentisanja.
ИзбришиVidiš, ja sam kasno počela da eksperimentišem u kuhinji, mama me je uvek držala podalje, a i imala sam druga interesovanja. Imam i ja par bisera na početku moje kuvarske karijere.
Избриши