Po
starom običaju kraj februara-početak marta je period kada je moja
životna enerija na najnižem mogućem nivou. Samo što je ove godine
posebno loše, pogled kroz prozor govori sve. Sivilo. Već nedeljama smo
okovani snegom i ledom, i još je veoma hladno. Zimskih čarolija i
radosti više nema ni u tragovima, čak je i deci sve to dosadilo. Kad smo
kod dece ona skoro da i ne idu u školu jer se stalno zatvaraju zbog
nevremena. Da samo dodam i moju višenedeljnu prehladu, zbog koje nemam
energije bilo šta ozbiljno da radim.
Uglavnom svi smo se zatvorili u kuće i čekamo... čekamo da dođe proleće.
Kupujem prolećno cveće da ga dozovem, postavljam prolećne recepte na blogu da što pre dođe.
Kupujem prolećno cveće da ga dozovem, postavljam prolećne recepte na blogu da što pre dođe.
Probala
sam razne američke palačinke ali ove su definitivno moj favorit. U pitanju su
nešto drugačije palačinke od onih klasičnih američkih, ove su vazdušaste i omanje,
podsećaju na oblake. To se postiže dodavanjem posebno ulupanih belanaca. Na taj
način se dobija divna tekstura i palačinke su zaista mnogo bolje.
Palačinke oblaci
Sastojci:
160g
brašna
1
kašičica praška za pecivo
½
kašičice soli
1
kašika šećera
300ml
mlaćenice (buttermilk), zamena može da bude jogurt ili toplo punomasno mleko u
koje ste stavili 1 1/2 kašiku limunovog soka
4-5
kašika kisele pavlake
2
kašike otopljenog putera + 3 kašike za pečenje palačinki
4
jajeta, žumanca odvojena od belanaca, na sobnoj temperaturi
Priprema:
Najpre
pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte im mlaćenicu i kiselu pavlaku.
Tu smesu izručite u onu sa brašnom i sve zajedno promešajte, ne previše,
grudvice su ok.
Ulupajte
mikserom belanca dok ne dobijete gust sneg, par minuta. Belanca umešajte u
testo, ali iz tri puta. Dobićete vrlo vazdušastu smesu za palačinke.
Zagrejte
veliki tiganj. Stavite na
njega malo putera i sipajte testo da se peče, mala šoljica za kafu bi bila
prava mera. Posle svake tura dodajte malo putera na tiganj. Možete da koristite
i ulje, ali sa puterom je sve ukusnije.
Pecite palačinke na srednje jakoj vatri, kad dobiju zlatno braon boju
prevrnite ih.
Služite
ih odmah, dok su još tople i pufnaste, na slici su splasle zbog čekanja.
Najbolje su uz javorov sirup i bobičasto voće.
I mene muči što proljeće nikako da dođe, tješim se da neće još dugo :)
ОдговориИзбришиPalačinke odlično izgledaju!
Hvala. Evo i sad pada sneg... škole zatvorene, ljudi ne idu na posao, već od kuće rade... idila.
ИзбришиUh, bas vam se oduzila ova zima... Kod nas se polako oseca prolece, u mom dvoristu iznikao kukurek! Doduse, kod nas retko pada sneg, ali nas zato vetar ubija. Fotografije su ti nestvarno dobre, ovo voce zove da se pojede. Palacinke jako volim, ali naj, naj, najvise one klasicne francuske, tanke i sa dobrom marmaladom. Ovde su uglavnom negde izmedju francuskih i americkih, OK su, ali malkice teske, a americke bas teske. Ovi tvoji oblacici me podsecaju na holandske poffertjes - e to, vec moze.
ОдговориИзбришиhttp://en.wikipedia.org/wiki/Poffertjes
Dobri su, poffertjes. Ovde ima nešto što se zove Baby Dutch, pravila sam, kako ti se dopada? Ma i ja volim naše palačinke, ali srećna sam kad imam američke palačinke za doručak, iako ne volim slatki doručak, naravno, sve zavisi kako su spremljene. Ove su odlične zato što su tako pufnaste i male. Da znaš kako smo deca i ja navalili na tanjir, posle fotografisanja:)
ИзбришиNadam se da si ozdravila, a ako nisi želim ti brz oporavak. Nisam neki ljubitelj ovih palačinki, ali tvoje deluju ubedljivo ;) Rado bih se poslužila.
ОдговориИзбришиP.S. I mi čekamo proleće, al nikako da nam se približi. Najavi dolazak, pa odustane...