Ovo
je idealan party food. U Americi kremasti dip od spanaća i artičoki je jedan od najpopularnijih dipova. Meni
su lisnate kapice veoma interesantne za služenje ovog dipa, ali umesto njih
možete da koristite prepečen hleb, tortilja čips ili krekere. Ovaj dip se služi
topao. Lisnate korpice možete da koristite za razne druge stvari, pileću ili
salatu od pečuraka, gvakamoli, pa čak i rusku salatu, ili pak za pravljenje dezerta, recimo u njih stavite šlag i
jagode, i malo iseckane sveže nane.
Sastojci
za dip:
300g
odmrznutog spanaća
450g
odmrznuta srca artičoki, ako već nisu isecite ih na četiri dela
2
kašike putera
230g
krem sira, najbolje Filadelfija, na sobnoj temperaturi
4
kašike izdrendanog parmezana
½
šolje kisele pavlake
1
kašičica belog luka u prahu (ima sasvim drugačiji ukus od svežeg belog luka)
So
i crbi biber
1
kašičica soka od limuna
Sastojci
za 12 korpica:
3
lista srednje tankih kora
60g
putera, otopljenog
Priprema
korpica:
Zagrejte
rernu na 175C (345F).
Pripremite
pleh za mafine. Namažite udubljenja otopljenim puterom.
Uzmite
3 kore. Svaku namažite otopljenim puterom, i ređajte ih jednu preko druge.
Zadnju i prednju stranu ne mažite puterom. Nožem isecite kore tako da dobijete
12 jednakih kvadrata. Svaki kvadrat, koji se sastoji od tri slepljena lista,
stavljajte u udubljenje, na kraju korpicu premažite puterom. Ili, kao što možete da vidite na slikama, listiće malo ispomerajte da bi dobili "lisnatiji" efekat.
Pecite
ih u rerni 10-15 minuta, dok ne porumene. Kada su gotove izvadite ih iz pleha.
Priprema
dipa:
Obarite
artičoke i spanać u vreloj vodi, nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre,
stavite pod hladnu vodu i dobro ocedite.
U
šerpi zagrejte puter na srednje jakoj temperaturi, stavite oceđen spanać i
artičoke, i kuvajte ih uz mešanje oko 5 minuta. Zatim tome dodajte krem sir,
parmezan, kiselu pavlaku, belik luk u prahu, so i crni biber. Mešajte sastojke dok ne dobijete kremastu
smesu. Na kraju dodajte limunov sok. Dip servirajte u predhodno napravljenim
korpicama od kora, a služiti ga dok je još topao.
Baš izgleda kao idealan finger food.
ОдговориИзбришиOdlično je ovo, baš pravo predjelo za Uskršnji ručak. Za probati.
ОдговориИзбриши