понедељак, 5. јануар 2015.

Kukuruzne projice




Dani oko našeg Božića su mi uvek u znaku domaće kuhinje. Zapravo to već krene od Nove godine, baš svake godine pravimo rusku salatu. Iskreno, ja sam uvek u potrazi za nekim novim jelom, volim da istražujem i eksperimentišem u kuhinji, teško mi je da razumem ljude koji stalno jedu jednu te istu hranu celog života, to se odnosi i na ostale stvari, tako da domaća hrana odavno više nije jedina koje se pravi u mojoj kući. Mogla bih čak da kažem da je ne pravim često.


Ipak, u ovo doba godine baš mi se jedu neka naša tradicionalna jela, recimo prebranac, za koji mislim da je jedno izuzetno originalno i ukusno jelo, sarma, neki kolači i tako to. I dalje pravim neke domaće stvari veoma često kao što su uklupčana pita sa sirom ili spanaćem, koja je u nekom trenutku zamenila klasičnu gibanicu, i ove projice.


Pa i te projice su unapređene, sada ih samo sa kukuruznim brašnom pravim, znači bezglutenske su. Volim kad su onako rustične, a i uvek su sjajan izbor ne samo za doručak i užinu, nego za veća slavlja umesto hleba. Nekad stavim neke dodatke, recimo vlašac mi je omiljen. Ako pak volite mekanije onda dodajte još jogurta.


Ima nešto slično što Amerikanci prave a zovu ga Cornbread. Nisam neki jubitelj te stvari jer je onako slatkast a služi se uz slana jela.


Mene ove kukuruzne projice dosta podsećaju na Proju, hleb od kukuruznog brašna koji je moja baba nekada pravila, bio je baš dobar.




Sastojci za 12 komada:



240g kukuruznog brašna, krupnije mleveno

80g palente (možete da je zamenite sa kukuruznim brašnom), ona daje rustičnu teksturu

2 kašičice praška za pecivo

½ kašičice soli

2 jajeta

250ml jogurta, ukoliko volite mekše projice dodajte još 1/3 od date količine

110ml ulja

100g Feta sira (za emigraciju) ili običnog domaćeg zrelog sira, izdrobljenog




Priprema:

Zagrejte rernu na 190C (375F).



Nauljite udubljenja na plehu za mafine, mada možete da stavite i kapice.

Pomešajte kukuruzno brašno sa palentom i tome dodajte soli i prašak za pecivo. 

U drugoj posudi  umutite jaja, pa im dodajte jogurt i ulje. Na kraju umešajte smesu sa kukuruznim brašnom.

U tu smesu dodajte izdrobljen sir.

Ispunite udubljenja na plehu sa testom, oko 2/3, i stavite da se peče 20-25 minuta.

Kada su projice gotove izvadite ih iz rerne, i posle par minuta iz pleha, možda će vam za to biti potrebna plastična spatula, i stavite na rešetku da se malko prohlade. 

Služite ih tople, najbolje uz jogurt.

2 коментара:

  1. I ja sam kao ti - stalno nesto novo spremam i stvarno ne mogu da razumem ljude koji jedu jedno te isto citavog zivota. Meni je to izgleda genetski - moja mama je uvek gledala da uvede nesto novo u svojoj kuhinji i isprobavala je razne novitete. Domaca jela - narocito ona na kasiku - su mi zgodna za dane kada sam na poslu, jer se lako podgreju.Verovala ili ne - projice nikad nisam pravila! Za prebranac se slazem, a moj favorit je bezmesni brat - gravce na tavce.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gravče na tavče sam prvi put probala, verovala ili ne, u Americi, u nekoj neviđenoj birtiji. Stvarno je prebranac super, baš originalno jelo. Jednino kad se pravi oseća se pržen luk na sve strane a i peku oči. Moj muž to inače uvek pravi sam, i onda nosi naočare za plivanje dok se bavi lukom. Ne mogu da verujem da nisi pravila projice!

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.