понедељак, 10. новембар 2014.

Remulad sos (Rémoulade)






Čula sam se sa mojima pre neki dan. Ove nedelje slave slavu. Mama je počela sa pravljenjem kolača još prošle nedelje. Prase i jagnje su naručeni, kažu, samo da se preuzmu na dan slave. Kupus je već odavno stavljen u burad da se kiseli. Strateški najbitnije stvari su rešene sad su ostali samo detalji. Setih se ovog sjajnog sosa da im predložim, sjajno ide uz pečenje. Da ne bude svake godine ren, malo je dosadno, osim toga ovaj sos ima rena u sebi, i izrendan koren celera, to je više nego dovoljno za moja nepca, malo je reći da ih obožavam.


Inače, Remulad je čuveni francuski sos na bazi majoneza koji se obično servira uz pečeno meso. Samo da znate da postoji i verzija iz Luizijane koja se obično servira uz škampe, krabino meso i prženu ribu. Moj plan je da na mom blogu završe i preostala dva čuvena francuska sosa Holandez i Bernez. Recepti za domaći majonez od maslinovog ulja i ajoli su već objavljeni.


Sastojci:

1 komad mladog luka, iseckanog
1 manji čen belog luka, sitno iseckan
2 kašičice limunovog soka
1 šolja majoneza
1 kašika rena
1/2 korena celera srednje veličine, sitno izrendanog
2 kašike Vorčester sosa
1 kašičica dižonskog senfa
½ kašičice mlevene slatke paprike
1 kašičica Tabasko sosa, opciono
Par listića šervila (francuskog peršuna) ili običnog peršuna za dekoraciju


Priprema:

Sve sastojke, iseckane, promešati zajedno. Sipati u posudu za služenje. I na kraju posuti iseckanim peršunom.

6 коментара:

  1. Da znaš da ću malo da promenim pa ako neko zapne za običan ren i toga će biti :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično, nisam radila jer jednostavno nisam imala recept. Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekako ta francuska jela više nisu tako popularna, i nije lako da se nađu recepti. Ne znam zašto je to tako, možda zato što nisu jednostavna za pravljenje, a možda i zbog nedostupnih sastojaka.

      Избриши
  3. Ovaj sos ću napraviti tati uz kuvanu govedinu. On obožava ren i obično njega jede u toj kombinaciji, ali mislim da je ovaj sos bolji...

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.