Pošto u naslov nije moglo sve da stane evo kako treba da izgleda isti -
Poklanjam knjigu Will Write for Food, autorke Dianne Jacob, koristan priručnik za food blogere i sve one koji vole da pišu o hrani, onom ko bude imao najviše sreće tj. bude izvučen.
Razmišljala sam dosta koja knjiga bi bila najinteresantnija kao poklon blogerima i upšte ljubiteljima pisanja o hrani i mislim da je ovo dobar izbor. Najpre zato što se često zanemaruje tekst o hrani, i zato što obično fotografije odnesu prevagu u odnosu na reči koje su čak i važnije.
I pošto je knjiga sa ovom tematikom retka i pošto znam koliko je komplikovano nabaviti takvo štivo kod nas meni je baš stalo da je nekome poklonim.
Ko god vodi blog o hrani zna da nije lako napraviti dobar članak. Od izbora teme tj. recepata, pa zatim razvijanja priče, sve do nabrajanja sastojaka i njihovih količina i instrukcija za pripremu. Nekad mozak naprasno stane pred belilom strane i ni makac. E pa tu je ova knjiga da vas malo ohrabri, da vam da ideje, da vam ukaže na stilske i krajnje praktične detalje.
Ja sam uglavnom pročitala celu knjigu i mogu da kažem da ima veoma korisnih saveta, neke ću čak i da stavim na ovaj post. I pridržavam se nekih iako za mene to nije lako. Meni je blog ipak hobi i volim tu slobodu da radim sa njim šta ja hoću.
Da bi osvojili knjigu treba da ostaviti neki komentar (na primer kako vam se sviđa moj blog, možete da ga hvalite ili kudite, samo bez preterivanja:). Komentar ostavite ovde na ovom postu, ili ako vam je to komplikovano idite na moj Face Book Page i ostavite poruku na postu sa fotografijom ove knjige. To je uglavnom zbog toga da bih mogla lakše da vas kontaktiram ukoliko dobijete nagradu. Nagradna igra traje od 12. - 19. decembra 2012.
Izvlačenje će biti javno... probaću da snimim mog sina kako izvlači dobitnka, a ako po običaju bude nešto komplikovao, ta dužnost će pripasti mojoj ćerkici.
Knjiga će vam stići poštom iz Amerike nadam se pre praznika. Nikad se ne zna sa međunarodnom poštom.
Nije suvišno znati da su pre nego što su postali popularni i Ree Drummond (The Pioneer Woman) i David Lebowitz su se kalili na ovoj knjizi, a i Anthony Bourdain je pun hvale za nju.
Knjiga takođe daje savete u vezi pisanja za časopise o hrani, zatim pravljenje kuvara, pisanje memoara, prikaza restorana, dakle sve o hrani. Puna je saveta ljudi koji su vrlo uspešni u tom poslu. Stil i jezik su vrlo jednostavni tako da i ako vam engleski jezik nije jača strana knjiga vam neće biti teška za razumevanje.
Par saveta iz knjige:
- Od pisanja o hrani se nećete obogatiti.
- Naslov, prva rečenica i podnaslovi su jako važni, kako zbog pažnje čitalaca tako i generisanja poseta. Naime ključna reč ili fraza bi trebalo da se ponavljaju u njima, pa i u tekstu, kako bi vas Google pretraživač visoko rangirao. (tako funkcioniše SEO - Search Engine Optimization)
- Čitaoci provedu oko 1-2 minuta čitajući post zato je nabolje da odmah pređete na suštinu i ograničiti pisanje na 250 reči. (Sad but true)
- Što više postova na blogu to ste više Googleable - ljudi češće dolaze na vaš blog. Preporuka je dva posta nedeljno. (Uf, mnogo)
- Ukoliko vaš blog nema puno komentara, najbolje je da počnete da komentarišete one blogove koji imaju 5 ili manje komentara jer će vam ti blogeri biti veoma zahvalni pa su velike šanse da će svratiti na vaš blog i ostaviti komentar. (ovo mi je skroz ludo, komentarišem samo kada imam vremena i kada mi je interesantno to što pročitam... nekad jednostavno nemam šta pametno da kažem)
- Pre nego što objavite svoj recept trebalo bi ga bar četiri puta isprobati.
- Kada nabrajate sastojke krenite redom po redosledu njihove upotrebe.
- Najbolje je pisati mere u šoljama i kašikama, jer ljudi obično nemaju vage i ništa im ne znače mere u gramima. (O ovome puno razmišljam u poslednje vreme i pitam se da li ima smisla)
- Ukoliko imate oko 1000 poseta dnevno priključite se mrežama (BlogHer, Federated Media, Foodbuzz, Glam Media, Martha Stewart Circle PlateFull) gde možete da zaradite zahvaljujući CPM-u (Cost Per Thousand) oko 3 dolara dnevno.
Puno sreće svima. Uživajte u predprazničnim radostima!
Joj nisam znala da je pisanje bloga tolika "nauka"... ja obično pišem srcem i idem nekim svojim instiktom a ne interesom ali zanimljiva tema u svakom slučaju...
ОдговориИзбришиJa tvoj blog baš volim, a to i sama znaš...Sviđaju mi se tvoje teme o začinima, bašti, Americi a vala i recepti su ti super tako da...s radošću isčekujem svaki novi post...
Ova žena živi od predavanja o pisanju o hrani, i od knjige, i njoj je u interesu da od toga napravi nauku, da živiš u Americi znala bi o čemu govorim. Ipak, pored par saveta koje sam stavila u knjizi se zaista može naći dosta toga što može da pomogne u pisanju bloga. Neko na kraju želi da živi od toga.
ИзбришиIzgleda kao veoma interesantna i korisna knjiga, a moram priznati da je u knjižari ne bih uzela u razmatranje - obično tražim knjige sa zanimljivim receptima.
ОдговориИзбришиSaveti su mi vrlo razumni i logični, osim ovoga o šoljama i vagama (..."jer ljudi obično nemaju vage"....?!?!)- očigledno je usko fokusirano na američko tržište, tako da je odgovor na tvoju dilemu da nema smisla u Evropi, ali ako imaš pretežno US čitaoce - nama ovde ostaje da konvertujemo on line :-)
I da znaš da sam pročitala ceo post, a verovatno ima više od 250 karaktera :-)
Ima sigurno vise od 250 reci:) Oprezno sa knjigama sa receptima... kakvih sam se ja samo gluposti nakupovala... oči brže od mozga...
ИзбришиVeć sam snimila ovu knjigu i jako sam zainteresirana za nju. Ni ja ne podržavam ovo sa mjerama, jer kod nas te mjere u šalicama i žlicama nisu udomačene.
ОдговориИзбришиVidiš ja sam počela intenzivno da kuvama u USA i meni je prilično dalek taj evropski pristup... znači naša domaćinstva imaju vage ili je to čist osećaj za grame.
Избришиvideću ako ima i kod nas prevedeno .. ima istine u ovih par saveta . Treba ih primeniti. Mada mislim da nisu problem grami. Ima amatera kuvara kojima te mere itekako znače. Znam u svojim počecima da mi ništa nije značilo " dodati brašna po potrebi " ili " šaku ovoga onoga". Svačija šaka je drugačija.
ОдговориИзбришиMislim da je nažalost nema sa prevodom. Kad bolje razmislim naše tržište kulinarskih knjiga je prilicno oskudno. I ja sam uvek za tačnu gramažu.
Избриши
ОдговориИзбриши1. Tačno, ne možemo se obogatiti, ali bi moglo da nam donese solidne prihode, da su nek stvari kod nas malo bolje regulisane.
2. Tačno
3. Nikada nisam volela da pišem, a ni umela iskrena da budem, neke uvodne priče uz post. Kod mene je uglavnom samo recept sa fotografijom.
4. Ja vala idem na tri nedeljno i nije mi problem. :)
5. Ja nemam puno komentara na blogu, i ne komentarišem sama puno. A tek me posebno iritira sistem: ja tebi, ti meni.
6. Čitam sto puta.
7. Trudim se da stavim sve.
8. Čini mi se da kod naših prolazi sve, kašičice, šolje, grami. Barem iz mog iskustva.
9. Što se poseta tiče, ja sam mojim veoma zadovoljna, ali se fokusiram na naše tržište. Biće valjda i tu nekih boljitka.
Da...što reče Olja, pišem i ja srcem, ali se ne bih baš žalila da mogu od bloga i da živim. Iskreno!
Tvoj blog mi je lep i sviđaju mi se recepti, posebno slatkiši. :)
Šta ti je iskusna blogerka. Baš super što možeš od toga da živiš. Zapravo, ja sam vrlo impresionirana. Svaka čast!
ИзбришиPa ne mogu baš da živim još uvek, možda se nisam dobro izrazila, ali kad kapne, nije loše ni za potcenjivanje.
ИзбришиDa su svi kao što je bila Coca Cola...ihhhhhhhh, gde bi nam bio kraj.
Ajde pa sledece godine da se i to desi... sto ne napises knjigu sve sa babinim receptima u funtama.
ИзбришиBaš si dobar Deda Mraz :) Knjigu imam u elektronskom obliku te me izuzmi iz izvlačenja. Moram da priznam da sam počela da je čitam pa stala ali sad si me motivisala da je ponovo uzmem. Nasmeja me prva konstatacija, nećete se obogatiti :) Knjiga jeste prilagođena američkom tržištu ali ima dobre osnovne ideje kao ove što si navela koje su primenljive gde god da bloguješ. Ja se isto teško pridržavam pravila a obzirom da mi je ovo hobi , mislim da i ne moram . :) Odoh da knjizi dam drugu šansu. :)
ОдговориИзбришиImam isti problem sa non-fiction literaturom - kad citam beletristiku tu sam vrlo disciplinovana, ali sa ovom drugom stalno nesto preskacem, nikako da se koncentrisem... valjda se nerviram sto mi procitane stvari tako brzo ispare iz mozga. Možda su resenje audio knjige, tu stvarno moras da odslusas od pocetka do kraja.
ИзбришиodlBlog je odlican uvek mnostvo zanilljivih i isprobanih recepata
ОдговориИзбришиAh, kad bi mi ostavila ili ostavio ime...
ИзбришиBlog je odlican uvek mnostvo zanilljivih i isprobanih recepata
ОдговориИзбришиTvoj blog ima interesantne recepture. Knjiga mi deluje zanimljivo :)
ОдговориИзбришиHvala, Jasna.
ИзбришиOdlicna i korisna knjiga! kao i ove tvoje kratke natuknice savjeta. Sumnjam da ce se itko od nas hobby-blogera baciti u teske,proracunate profi blogerske vode i ako ju procita, no savjet je uvijek dobrodosao! Neki post napisem duzi od cijelog recepta, neki jedva popartim sa jednom recenicom. Kako sam raspolozena tako pisem. Ali svakako bi bilo koje stivo tebalo imati barem nekog smisla.
ОдговориИзбришиUz dobar recept, volim procitati dobar savjet, pricu, iskustvo. Nisam dugo pratila tvoj blog no cini mi se da je ovo poprilicno dobro mjesto za to :)
Sretni i blagoslovljeni blagdani..
Hvala na lepom komentaru. I ja tebi zelim lepe praznike.
ИзбришиInteresantna knjiga i sigurna sam da se u njoj moze naci dosta toga zanimljivog, bez obzira gdese nalazimo! Meni je pisanje uvodna uvek malo problematicno i bas sam razmisljala da se malo vise posvetim poboljsanju tog dela...
ОдговориИзбришиDraga, ti si samo preumorna od brige za mladuncima, u tome je fora... znam iz iskustva. Za pisanje je cesto neophodna odmorna glava i telo.
ИзбришиSamo da i ovde ostavim komentar da volim tvoj blog jer osim odličnih recepata uvek imaš neku interesantnu priču, neki insight o životu u Americi a to baš jako volim.
ОдговориИзбришиSamo nastavi tako!:)
Ovu knjigu sam kupila kada sam počela da pišem blog i naučila sam puno korisnih stvari. Sa nekima se slažem, sa nekima ne...
Sigurna sam da ko je osvoji će biti jako zadovoljan:)
Hvala, draga. Zivo me interesuje gde si kupila knjigu?
ИзбришиNarucila preko net-a:)Ja tako kupujem sve gastro knjige i kuvare.
ИзбришиPa mi stiže u Nemačku, u firmu sa kojom sarađujemo. Pa mi oni pošalju po vozaču kombija, kad se vraća za Srbiju. Komplikovano, znam, al nema vajde od domaćih izdavača, kao što i ti kažeš gore u nekom komentaru.
Jedina mana je što moram duže da čekam na knjigu al znaš ono, odlaganje zadovoljstva, kažu da je dobar trening:):):)
Meni neke knjige i stvari koje narucim preko Amazona stignu bukvalno za dva dana, posto smo uplatili specijalnu uslugu Amazon prime, plus za neke stvari uopste ne placam postarinu. Uopste mi nije jasno zasto tako kilavo stvari funkcionisu tamo. Valjda ce biti bolje.
ИзбришиBlog odise dobrom atmosferom, i vec sam ti ostavila komentar na nekim drugim postovima. Krivo mi je samo sto sam za tebe otkrila tako sto su mi drugi rekli da "ima tamo neki dobar blog na kom se deli nagrada" :) Iz tog razloga mozda je vise fer da nagradu dobije neko ko te vec redovno prati. I ja isto krecem od danas!
ОдговориИзбришиNemas brige! Ja zaista ne trzim nista zauzvrat. Na kraju to je samo knjiga, nikako skup poklon.
ИзбришиOdlican recept i savjeti za prhko tijesto. Pohranjeno u arhivu!
ОдговориИзбришиNova sam na tvom blogu, a zainteresirala me knjiga koju cu svakako probati nabaviti, ne bude li tvoj sincic po mene sretne ruke jer i sama pisem blog o hrani. Iako jos uvijek ne znam kako se ograniciti na mali broj rijeci...
Eto, autorka knjige je dobila besplatnu reklamu:)
Избришиne znam kako sam vaš blog previdjela, ima krasnih recepata :) posebno mi se sviđa torta Gustav Klimt :) a ova knjiga mi se čini jako zanimljiva, ja sam nova u blogo sferi pa sigurno ima dobrih savjeta:)
ОдговориИзбришиGood luck sa blogovanjem! Da, Gustav Klimt je bas retka torta.
ИзбришиKnjiga zvuči jako zanimljivo, ali kao i većina blogera, ovo radim zbog svog vlastitog zadovoljstva, a ne po nekim pravilima. Doduše, pročitala sam ove savjete iz knjige i ispada da ih većinu i slijedim :D Kao i ostale cure, nikako se ne mogu složiti s činjenicom da ljudi nemaju vagu, već bih prije rekla da ljudi s našeg područja nemaju CUP mjericu.
ОдговориИзбришиTo ti je dobar point - kod nas se ne koriste cups - iliti svežanj različitih cups (1/2, 1/3, 1/4 šolje itd), isto za kašike, baš mi je teško to da rečima opišem. U tome je fora... Meni je često problem da koristim šolje kao meru kad prevodim neke američke recepte jer američka šolja je nešto manja od naše. Istina šolje su prilično neprecizne mere.
Избришиja isto mislim da kod nas malo koje domacinstvo nema vagu.. knjiga je pretpostavljam pisana za americo trziste, pa je samim time i teziste ka mjernim jedinicama u soljama.. koliko god da sam se navikla na americke solje i zlicice i dalje mislim da je vaga puno preciznija =)))
ОдговориИзбришиa onda kad mi nesto ne uspije ja to prepisem upravo tom nedostatku preciznosti, heheh
sto se tice tvog bloga, nema tu sta puno da se kaze, samo tako nastavi =)))
Imas pravo, vaga je zakon.
Избришиmojaz ena obozava da mesi...imala je i svoj blog a uz ovu knjigu verujem da bi ga ponovo pisala :)
ОдговориИзбришиNinoslav Kovacev
Ninoslave, bas ste slatki i pazljivi. Nadam se da ce vasa supruga ponovo da pocne da pise blog.
Избришиkrasna je nagrada..i sama znam koliko je pisanje bloga zahtjevno tako da je svaki savjet dobrodosao
ОдговориИзбришиPuno srece!
ИзбришиKnjiga zvuči zanimljivo. Inače na Diannin blog "Will write for food" ponekad svratim, ima zanimljive članke, jesu prilagođene američkom tržištu ali ima korisnih stvari.
ОдговориИзбришиTvoj blog pratim već duže vrijeme iako ne komentiram redovno, čisto zbog manjka vremena :) Dopada mi se tvoj način pisanja, o životu u Americi, o bašti, o začinima, a recepti su precizni i popraćeni lijepim fotografijama. Btw, zaljubila sam se u tvoje Raffaelo kuglice, napravila sam ih prije nekoliko dana i divne su!:)
Tanja, bas mi je drago da pamtis toliko detalja sa mog bloga. Dve nedelje za redom pravim Raffaelo kuglice... inace to je svekrvin recept.
ИзбришиPratim tvoj blog jer su mi, osim dobrih recepata, zanimljive i tvoje priče o životu u Americi. Još uvek se oštrim za vlastiti blog, zapravo moram prvo da naučim nešto o fotografisanju, jer smatram da ni najbolji recept nije dobar bez dobre fotografije.
ОдговориИзбришиVerujem da kod nas svaka kuća ima vagu, čak su nam i digitalne vage postale dostupne i relativno jeftine, a što se tiče merica "cups" u zadnje vreme ih ima po kineskim radnjama.
Moja najveća zamerka većini food blogova ne odnosi se na mere tipa kašika, šolja ili gram (uostalom čak i za recepte gde se mere daju u uncama, postoji konvertor na guglu), već na to što niko ne kaže dimenzije pleha u kome se peku kolači. Nije isto smesu za kolač sipati u kalup prečnika 20 ili 28 cm, zar ne?
Al se raspisah :) Pozdrav.
Ima istine u tome sto kazes, velicina kalupa je bitna.
ИзбришиNemoj da se opterecujes kvalitetom fotografija, to ce doci vremenom... pocni sto pre da pises blog, stvari ce u hodu poceti da se popravljaju.
Uh, nisam nikada razmisljala o nekim pravilima za pisanje bloga, mada moram priznati da zanimljivo zvuce te crtice iz knjige, verujem da ima istine u tome, mozda nije bas sve primenljivo kod nas (bas sam se pre neki dan mucila da pretvorim "stick of butter" u grame, pa sam pronasla neki sajt za konvertovanje mera;)). Mozes nam jos koji put otkucati nesto tako zanimljivo, tvoj blog je drugaciji jer nam priblizava drugaciju kulturu i recepte, nekada jednostavno samo uzivam u citanju, a ne da mi se kuckati komentar... nadam se da mi i ostali dragi foodiji ne zameraju.:))
ОдговориИзбришиStick of butter je tacno 113.4g. To sa merama moze da bude veoma komplikovano. Postoje sajtovi za konvertovanje mera ali neki nisu tacni... osim toga solja brasna nije teska kao solja putera, itd. Da, mogla bih da postavim i nesto iz drugih interesantnih knjiga, taman da nateram sebe da ih procitam:) Sramota me je ali pre neki dan sam slucajno pronasla knjigu o fotografisanju za koju sam potpuno zaboravila da postoji.
ИзбришиTo oko komentarisanja... bukvalno postoje neki blogovi koje ja volim i komentarisem i stalno im se vracam, a ti blogeri nikad nisu bar odgovorili na njih, i ja sam ok, ne muci me to.