уторак, 25. децембар 2012.

Pečena ćurka




Ovog puta gost na mom blogu je moj muž...








Za ćurku za 8 osoba potrebno je:

Mlada ćurka – 5 do 6 kg

2 kašike soli

1 kašičica bibera

1 l pilećeg ili ćurećeg bujona


Kupite ćurku najmanje dva dana pre nego što ćete je peći jer proces pripreme zahteva da se ćurka unapred posoli i tako posoljena odstoji u frižideru. Ukoliko je kupljena smrznuta, dodajte tome još dva-tri dana – toliko je, naime, potrebno da se ćurka u frižideru odmrzne. Ćurka treba da bude mlada, 5 do 6 kg. Pticu veću od ovoga je u rerni vrlo teško ravnomerno ispeći.

Priprema (dva dana pred pečenje):

Ocedite tečnost iz duplje i izvadite iznutrice i šiju ukoliko su ostavljene unutra. Spolja, dobro osušite pticu papirnim kuhinjskim ubrusom i zatim u nju, spolja i iznutra, utrljajte dve  kašike soli i kašičicu bibera. Tako pripremljenu, ćurku stavite u pleh i odložite u firžider. Ne pokrivajte je. U naredna dva dana meso će potpuno upiti i ravnomerno raporediti so, što će pomoći da mišićne ćelije tokom pečenja ne izgube tečnost. U isto vreme, koža nepokrive ćurke će se u frižideru dobro isušiti i zategnuti. Rezultat će biti hrskava kožica spolja i sočno meso unutra.

Pečenje:

Ćurka treba da u plehu bude postavljena sa grudima nagore, vrhovi bataka vezani jedan za drugi kanapom, a krila zataknuta iza leđa. U pleh sipajte i dve šolje bujona. Najbolje je ako imate pleh sa rešetkom, tako da ćurka leži na rešetki iznad tečnosti. Takodje, dobro je da stranice pleha ne budu previsoke inače može da se desi da ćurka sa strane ostane nepečena.  Zagrejte rernu na 230 C i ubacite pleh. Odmah snizite temperaturu na 180 C i ostavite ćurku da se peče. Svakih pola sata prelivajte je ili premazujte bujonom sa dna pleha. Po potrebi dospite još bujona (ukoliko je ispario). Takođe, na pola pečenja rotirajte pleh za 180 stepeni da bi se obe strane ispekle ravnomerno. Ćurka se peče oko 30 minuta po kilogramu težine, znači dva i po do tri sata ukupno. Ubodite karabatak (mesnati deo) oštrim nožem i ukoliko je tečnost koja iscuri skoro, ali ne savim providna, ćurka je gotova. Možete koristiti i kuhinjski termometar-sondu, zaboden u karabatak (ne skroz do kosti), treba da pokaže oko 70C.

Kada je ćurka ispečena, izvadite pleh i prekrijte ćurku aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata. Ovaj period „odmaranja“ će pomoći da se proteini zgusnu i meso ostane sočno tokom sečenja. Za to vreme pripremite sos („grejvi“) od ćurkine moče.



Ovaj recept je objavljen u decembarskom broju online gastronomskog časopisa Mezze. Obavezno ga pogledajte. Radost za oči i stomak.



8 коментара:

  1. Nisam nikada do sad pekla celu ćurku, a svake godine se kao za Božić spremam da to uradim, i na kraju uvek završimo sa pečenim prasetom (uvek idemo u selo kod mojih za praznik, a tamo je to tradicija). Baš sam se ovih dana sa mojim mužem raspravljala da je krajnje vreme da je isprobam. Super mi je ovaj tvoj recept, a još i kad mom mužu pokažem ko je majstor. Ihaaaa... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ono tamnije meso od curke podseca na prasetinu tako da ti se rodjaci nece buniti:)

      Избриши
  2. E konacno i ja ovde curku! Ovde nije tradicija da se curka pravi za Bozic, ove godine je bila dobra ponuda francuskih curki u najboljem supermarketu, neka je reklamna akcija Jamie-a Olivera. Mi uzeli curku od 2,5 kg, ispala je super! Pekla sam je u onom celofanskom rukavu, bez dodatka ulja, meso je stvarno fenomenalno...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jamie svuda stize cak i da reklamira francuske curke... Curece meso je daleko bolje od pileceg, meni se posebno svidja tamnije meso. Nije lose da se pece punjena, ali to trazi dodatne pripreme i vreme.

      Избриши
    2. Nisam je punila, vec sam je stavila u celofanski rukav, pa se pekla u svojoj masnoci. Unutra sam stavila samo jednu mandarinu, samo da pusti fin miris u kuci. Ja sam je samo marinirala i stavila da se pece. Bilo bozanstveno, narockto crno meso.

      Избриши
    3. Nisam je punila, vec sam je stavila u celofanski rukav, pa se pekla u svojoj masnoci. Unutra sam stavila samo jednu mandarinu, samo da pusti fin miris u kuci. Ja sam je samo marinirala i stavila da se pece. Bilo bozanstveno, narockto crno meso.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.