уторак, 30. октобар 2012.

Kolač Uragan Sendi





Pošto je bilo tolike halabuke o uraganu Sendi ja bih o tom događaju vrlo kratko... ipak sam bila svedok istog. Jeste, bilo je čupavo, ali ovde je to prilično česta pojava. Prošle godine smo imali Irenu, koja je po mom mišljenju bila i jača, ali je kraće trajala. Hoću da kažem ljudi su ovde navikli na vremenske neprilike. Ipak, mediji ne odustaju od preterane drame. Ruku na srce imamo struju, vodu i sve ostalo, pa je meni lako da pričam kako nije bio big deal. A i na brdu smo, iako blizu vode.


Mamina reakcija kad smo joj rekli da će da nam dođe uragan - priceless. Od toga je uvek imala neviđeni strah. Kao i svi kontinentalci. A samo za par dana putuje natrag kući, ipak ju je zakačilo.


Noćas dok sam pokušavala ponovo da zaspim, ja sam jedna od onih mama koju beba i dalje budi tokom noći, i osluškivala fijuke vetra, palo mi na pamet, nešto što samo čoveku u sitne sate može da padne na pamet, da napravim kolač koji će da simboliše uragan Sendi. Plus, verovatno me je proganjalo i to što nisam uspela ništa da napravim sa Nutelom u igrici Ajme, koliko nas je.


Ovo je zapravo prerađen Kolač od krema, banana i piškota iz sveske recepata moje svekrve, sa dodatkom Nutele, koja uz pomenute sastojke ide kao kec na desetku.

Mere koje su date možete prepoloviti.





Sastojci:

Za karamel krem:

8 kašika šećera
1 l mleka
6 žumanceta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike gustina

300g piškota

5 banana

1/2 tegle manje Nutele


Priprema:

U šerpi napravite karamel od 8 kašika šećera. Kad karamel dobije braon boju dodajte 1 l mleka. Kuvajte mleko dok se karamel potpuno ne rastopi. Za to vreme pomešajte 6 žumanceta, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna i 2 kašike gustina,  i to dodajte mleku. Na tihoj vatri mešajte smesu dok ne počne da se zgušnjava (ne treba da bude posebno gusta).

U dubljoj staklenoj posudi ređajte sastojke sledećim redom:

- piškote* (prepolovite ih i ređajte)
- karamel krem
- banane (iseckane na kolutove)
- piškote
- karamel krem
- banane
- Nutela (morate da je zagrejete da bi mogli da njome prelijete kolač, najbolje u mikrotalasnoj)

*Piškote će se natopiti kremom i biti meke.

Kolač ostavite u frižideru na sat vremena i služite.

14 коментара:

  1. hahaha, odlicno izgleda! tocno ko ova oluja sto prodje.. a da su napumpali cijelu pricu, jesu!

    ОдговориИзбриши
  2. Šta si spremala za 'Irenu'?:-) Nama lepa poslastica a tebi smirenje u radu:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad je bila Irena bila sam na ivici nervnog sloma, u to vreme je bio i zemljotres, i preseljenje, i mesec dana bez interneta... nije mi bilo ni do cega...

      Избриши
  3. Istina, vi ste navikli na te stvari a ja se uopšte ne sećam i jednog jedinog uragana u Vašingtonu. Doduše jeste jednom bila jaka oluja par dana pre mog dolaska pa je drvo )ogromno) u dvorištu palo. Tražili su par hiljada dolara da ga uklone. Važno je da ste dobro. Da, baš si blesava! Kome osim food blogerumože na pamet da padne da kuva u toj situaciji. Terapeutski.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Washington je inland vise zato i nije bilo strasnih uragana... ko je na otvorenom okeanu to je vec druga prica. Pa jel' ste samo posekli drvo?

      Избриши
  4. Super nacin da se i daleko od Amerike upamti Sendi! Bolje nego 'ajkule' u metrou!
    Konacno koristan nacin da se upotrebi jedan bespotrebno izvikani, visokokaloricni i apsolutno nekoristni proizvod kao sto je Nutella.

    ОдговориИзбриши
  5. Ja se ne plasim oluja, ali verovatno mi ne bi bilo svejedno da prvi put dozivljavam uragan kao tvoja mama... :)
    Desert je odlican! Karamel krem - extra!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znas ti kakav strah moja mama ima od tih stvari... tata mi je danas rekao da treba da razmislim o selidbi sto dalje od okeana;)

      Избриши
  6. Ahahahah, nisam jedina koja i u polusnu misli o hrani. Dezert odlučan. Drago mi je da je kod teb prošlo sve u redu.

    ОдговориИзбриши
  7. Ja bi se vala uplašila... ne volim kada grmi i duva jak vetar tako da... kolač je super :)

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.