уторак, 25. септембар 2012.

Utisci iz Toronta




















Možda nekima Toronto, i uopšte Kanada, ne izgleda kao preterano uzbudljiva destinacija, ipak meni je poseta ovom gradu ostala u sjajnoj uspomeni. Mada se na prvi pogled mnogo ne razlikuje od drugih velikih severnoameričkih gradove, u Torontu ima mnogo detalja koji ga izdvajaju.


Pre nego što se raspišem samo da znate da je na New York Times vebsajtu objavljen moj recept za Punjene suve paprike, pa ako hoćete da ga pogledate idite ovde. Inače, meni su te paprike izuzetan delikates i čini mi se da je to nešto originalno naše. Da, te naše slatke crvene paprike nikada nisam mogla da nađem u Americi, ali neverovatno našla sam ih upravo u Torontu.




 















Iako sam se tokom više godina provedenih u Americi navikla na šarenolikost ljudi i kultura, diverzitet sa kojim sam se susrela u Torontu bio je iznad svakog očekivanja. Jedva da se čuje engleski jezik na ulici. Iz raznih delova sveta ljudi su doneli svoju kuhinju tako da ima mnogo internacionalnih restorana - sjajna prilika da se probaju razna jela u originalnom izdanju. Zapamtite, samo sveži imigranti insistiraju na autentičnom kuvanju, posle se sve to postepeno prilagođava ukusu lokalnog stanovištva.

Kineska četvrt


U svakom delu grada dominira određena kuhinja: na glavnoj ulici ima mnogo bliskoistočnih i mediteranskih restorana sa nezaobilaznim girosom. U kineskoj četvrti su, naravno, lokali sa raznim dalekoistočnim kuhinjama – kineskom, japanskom, vijetnamskom, generalno veoma popularnim u Americi i Kanadi. Zatim, restorani sa modernom severnoameričkom kuhinjom, sa italijanskom, indijskom, francuskom... može da se bira. Ima i onih mesta koje služe takozvani fusion, od svega pomalo. Recimo, u jednom takvom restoranu moguće je naručiti hamburger slajders sa pomfritom i edamamom (soja u mahuni) ili kapreze salatu sa zelenom salatom i kruškama, i na kraju kao glavno jelo piletinu na malezijski način.


Hamburger sliders, pomfrit i edamame

Kapreze salata, plus zelena salata sa kruškama
Piletina na malezijski način





Marche restoran

Interesantan mi je bio i Marché, lokalni ogranak švajcarskog lanca restorana, koji ima sledeći koncept: u ogromnom prostoru smešteni su punktovi gde se pred mušterijama sprema različita hrana, supe, paste, salate, peciva, morska hrana, suši, torte i kolači, itd. Na ulazu dobijete magnetnu karticu kojom “plaćate” na svakom punktu gde uzimate hranu. Zapravo, plaćate samo jednom, na izlazu, za sve ono što se na kartici skupilo. Tek tada ćete, naravno, i primetiti da ste potrošili mnogo više nego što ste planirali za jedan obrok! Inače, jede se za stolovima, baš kao u klasičnom restoranu. To sve i ne bi bilo toliko zanimljivo da enterijer i hrana ne izgledaju tako dobro i primamljivo. Ukus je, sve u svemu, ipak bio ispod očekivanog.




Pravi biser za ljubitelje hrane je zatvorena pijaca Sent Lorens (St. Lawrence) u centru grada. Na dva nivoa nekadašnje fabrike automobila može da se nađe ogroman izbor svega i svačega, ima neverovatan broj vrsta lososa, jastoga, kobasica, mesa od kamile, emua, kengura, krokodila, itd.





Popularna Carousel pekara


Tu je i čuveno mesto za doručak Carousel, gde smo probali jaja sa topljenim sirom i kanadskom slaninom u zemički, uz kafu. Ima li išta tipičnije američko od ovoga?











Inače, kad smo kod tipične kanadske hrane, izdvojila bih dve namirnice - kanadsku slaninu (to je naša svinjska pečenica) i sirup od javora, bez koga se ne jedu američke palačinke.





Da se vratim na pijacu... ono što je mene posebno osvojilo jeste radnja sa priborom za kuvanje. Na jednom tako malom mestu sakupljeno mnoštvo alatki i posuđa koje sam oduvek želela da imam u svojoj kuhinji.



Lososi





Meso od kamile


Turšija









Kalupi za kolače... ima ih bezbroj


Pogled na radnju sa stvarima za kuvanje


Sjajna radnja...


Jednom prilikom smo sticajem čudnih okolnosti dospeli u Design District, pratili smo živu rok svirku sa prikolice kamiona kao deo praznične šetnje nekog radničkog sindikata (bio je Labor Day), i tu smo našli divne male butike i kafiće. Jedan od kafea nosi super ime - Ezra Paund.


Simpatičan detalj u izlogu kafea koji ima super ime - Ezra Paund


Coffee pots u izlogu jednog kafea


Našla sam i jednu interesantnu knjižaru u kojoj se prodaju samo knjige o kuvanju. Slika sledi...





Iako Toronto važi za grad sa hladnom klimom mi smo se nagledali brojnih bašti restorana prepunih ljudi.

























Sve u svemu, Toronto uopšte nije dosadan grad, ima tu puno toga da se vidi, pojede i doživi.



Čuveni toranj






Glavna ulica



Ostrvo na jezeru Ontario



Panorama Toronta, pogled sa ostrva



Stara destilerija preuređena u fensi kraj prepun restorana, kafića i umetničkih radnji





Stara destilerija



Sjajne oaze među oblakoderima


Sugar Beach





29 коментара:

  1. Živim u ovom divnom gradu i hvala ti na ovako lepoj prezentaciji Toronta.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican post bas sam uzivala citajuci a i recept za paprike cu pogledati svakako

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uvek se nerviram kako nasu kuhinju zaobilaze u sirokom luku po tim food casopisima i uopste medijima, pa eto moj mali prilog da svet cuje da i mi postojimo:)

      Избриши
  3. Super, super, super post!!! Ja bih se pogubila u radnji sa stvarcicama za kuvanje! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Evo jutros citam clanak o tome kako je Kanada zemlja sa najboljom reputacijom... nimalo iznenadjena... http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2012&mm=09&dd=25&nav_id=646035

    ОдговориИзбриши
  5. Upravo sam dobila ovaj link od jedne moje prijateljice iz Danske koja isto ise blogs o kuhinji, kuhanju, Danskoj i svemu lijepom sto joj se ucini....
    phttp://www.kuhinjskeprice.com/

    Ja zivim vec preko 20-tak godina u Zapadnom dijelu Kanade ( Calgary) i bas mi se svidjelo kako si prestavila ovaj dio svijeta.... Jeste, Kanadu mnogi smatraju hladnom, i neprivlacnom, nekako je stalno uporedjuju sa Amerikom, ali ima ona i svojih ljepota i cari.... Probacu tvoj recept za paprike.....
    Super blog, super slike... Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, meni se ono sto sam videla u Kanadi bas dopalo... malo su skuplje stvari u prodavnici, takse su vece, ali ljudi su tako opusteni... Citala sam da tu vise od polovine stanovnistva nije rodjeno u Kanadi, to je neverovatno kako domacini prihvataju strance... Btw, hvala za komplimente.

      Избриши
    2. Upravo idem da posetim tvoje drugarice blog.

      Избриши
  6. U baš izgleda super grad za razgledanje!Svega za videti, pomirisati i pojesti...
    Hvala na razglednici:)
    I čestitam na objavi recepta!!!Baš mi je drago da tako fin, naš recept saznaju i druge nacije!

    ОдговориИзбриши
  7. Super, super, super!
    Tvoja reportaza je u meni probudila jako lepe memorije... Marche mi se licno jako dopao, ali nista ne moze da se poredi sa vecerom u restoranu CN-tower-a. Usluga o kakvoj Amsterdameri mogu samo da sanjaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O restoranu na kuli nismo ni razmisljali, pogadjaj zasto:)

      Избриши
    2. Ha, ha, pa nije valjda strah od visine??? Scotch on the rocks i nema problema!!!

      Избриши
    3. Ma kakva visina... dovoljno mi je da budem u zatvorenom prostoru tj. restoranu sa moja dva deteta, pa jos na takvoj visini. Sad smo se vratili sa vecere, i uvek kazemo sebi ovo nam je poslednji put da idemo negde sa njima, i tako dok ne zaboravimo, i tim redom... najbolje je kad ubacimo u petu brzinu sa ubacivanjem hrane... Jao!!!!!

      Избриши
  8. Divna reportaza. Mora da je veoma zanimljivo sa svim tim kuhinjama. Put me od brzih recepata (googlajuci) doveo do Mezze/a pa evo i do tebe.Jako zanimljiv blog. Mislim da sam trebala da budem kuvarica .... mozda. Pratim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrodosla na blog... Sigurna sam da je lakse voditi blog o hrani nego biti kuvarica... tako bar kazu...

      Избриши
  9. Uzivala sam u ovoj reportazi,,,septembar je najlepsi deo godine ,to je zaparavo kanadsko prolece .
    Posto niste bili u restoranu na CN Tower-u eto razloga da ponovo posetite Toronto.

    ОдговориИзбриши
  10. Divno si predstavila moj grad. Ne kazem ja bez razloga da si ti moja najdraza blogerka :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, hvala! Išla bih tamo ponovo...

      Избриши
    2. Ja sam isto svetski putnik, nigde me ne drzi mesto. Trenutno ne napustam Kanadu, ali zato gosti su dobro dosli uvek i u svako doba.
      "Gde celjad nisu besna, ni kuca nije tesna"
      Pa izvolite u goste jednom virtuelnom prijatelju :)

      Избриши
    3. Hvala, Jadranka, na pozivu. Mi imamo malu decu tako da nam je svako putovanje jako stresno, jedva čekam da porastu, zato ne putujemo često. Ali setiću te se kad budem bila negde severnije. I ti kad budeš odlučila da kreneš južno, javi se.

      Избриши
  11. Moji sinovi su 17 meseci razlika i znam jako dobro sta znaci putovanje sa malom decom. Jos sam ja uvek sama putovala, jer moj muz je uvek imao neka "preca" posla. Pa eto i na drugi kraj sveta sam dosla sama sa njima, on je zakljucio da jos nije momenat za njega ... Proletelo je njihovo detinjstvo jako brzo.
    Hvala i tebi na pozivu, seticu se sigurno.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.