четвртак, 2. август 2012.

Hleb sa tikvicama (Zucchini Bread) i godišnjica




Pre desetak dana muž i ja smo slavili deset godina braka. To deluje baš dugo, a još duže kad pomislim koliko smo godina zajedno. Proslavili smo ga u trku, kako drugačije sa dvoje male dece. Ipak, uspeli smo da pobegnemo malo i uživamo u divnom restoranu smeštenom negde na ivici grada.




Mene teško mogu stvari puno da impresioniraju, škrta sam na komplimentima, ali mesto gde smo bili za tu priliku je stvarno bilo wow. Počevši od kompleksa gde se restoran nalazi, pa ambijenta, hrane, do toga kako su konobari bili obučeni, kao sa Levi's reklame negde krajem 80-tih, kad je ta marka bila veoma popularna.







A tek hlebčići koje su služili pre dolaska hrane. Ja se inače uvek zasitim od njih, šta ću kad ih voleeeem, i onda jedva ostane mesta za konkretne stvari. E, među tim hlebčićima je bio i Zucchini Bread, i toliko mi se svideo da sam odlučila da ga obavezno napravim, čim pre.


Našla sam neke recepte na netu, dodala nešto svoje i ispao je sasvim zadovoljavajući hleb, ali ne liči na onaj iz restorana. Moj je znatno slađi, sledeći put smanjujem šećer, i ima više začina, i orahe. Još sam ja plus dodala integralno brašno i braon šećer da bi bio zdraviji.


Da, verujem da našim ljudima ideja o slatkom hebu sa tikvicama ne zvuči baš primamljivo, ali tikvice su tu da daju sočnost hlebu, i jedva se osećaju. Nisam sigurna koliko je moguće naći zukini tikvice u Srbiji, jedino ako se javite mom tati kojem sam poslala seme pa ih sada ima u bašti, ali sam sigurna da možete koristiti ona naše tikvice, samo neka budu dosta mlade.


Ovaj hleb je idealan uz kafu, možete da ga jedete sa puterom i džemom za doručak, ako uopše volite sladak doručak. Inače, zbog svoje jednostavne pripreme je veoma popularan u Americi.
Često se pravi i sa komadićima čokolade i super je. Nekako se namestilo da mi je i komšinica dala dve vekne ovog hleba, pa je završio u zamrzivaču, što je puno, puno je.




Inače taj restoran gde smo bili, Woodberry Kitchen, je napravljen u nekom rustičnom, country, stilu. Fora je tome što se za pripremu hrane koriste isključivo lokalni proizvodi (sarađuju sa farmama) koji su provereno zdravi. Nema tu previše jela u ponudi, obično su ona jednostavna sa naglaskom na kvalitetu sastojaka. Meso im je vrhunsko. Često konobari naširoko pričaju o hrani koju vam služe, nama srećom nisu jer je bio busy day. I ono što je baš slatko imaju u ponudi zimnicu. Iskreno ja sam se iznenadila da mnogo toga se i kod nas pravi, recimo slatko od belih trešanja. Ko hoće da vidi kako restoran izgleda neka ode na njihov sajt.


Originalan recept naćićete ovde.

Napomena: u originalnom receptu mere su date u šoljama, ali pazite to su američke šolje, koje su nešto manje od naših. Pošto je nezahvalno govoriti koliko tačno staje recimo brašna u jednoj šolji, jer to može vrlo da varira, ja bih vam savetovala da ne puniti do kraja šolju od 250ml.

Sastojci:

2 šolje belog brašna
1 šolja integralnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
3 kašičice cimeta
1/2 kašičice narendanog oraščića

4 jajeta
1 šolja belog šećera
1 šolja braon šećera (ja bih smanjila količinu šećera bar za četvrtinu)
1 šolja ulja
3 kašičice ekstrakta vanile
1 šolja krupno iseckanih oraha (ja sam ih kombinovala sa pikanima)
2 šolje narendanih tikvica (sve sa korom)


Priprema:

Zagrejte rernu na 165C (325F). Pripremite dva manja ili jedan veći kalup. Obložite ih masnom hartijom.

Najpre u jednu posudu stavite prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, oraščić i cimet.
U drugoj posudi umutite jaja, dodajte šećer, ulje, ekstrakt vanile i na kraju dodajte izrendane tikvice. Iseckane orahe uvaljajte u brašno da ne bi padali na dno hleba.
Smesu sa brašnom umešajte u smesu sa tikvicama. Ne mešajte previše.

Sipajte smesu u kalup ili kalupe. Ukoliko pravite jednu veknu trebaće vam oko 75 minuta da je ispečete, a ako spremate dve onda oko 40 minuta. Pošto rerne različito greju najbolje je da stavite čačkalicu u testo i utvrdite da li je hleb gotov. Ako nema zalepljenog testa znači da je pečen.


Sledi fotografija hleba sa tikvicama sa komadićima čokolade i suve kajsije. Mljac!




Verzija za štampu

11 коментара:

  1. Srecna godisnjica nama ce ove godine 9 godina braka i 20 godina od kako smo zajedno. Jesmo vas presisali?

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam, uz najlepše želje da u slozi i poštovanju dočekate i zlatnu svadbu!
    Oštrim se da pravim mafine sa tikvicama, jer sam preživela (i ostala oduševljena) tortom sa šargarepom, pa me ništa više ne sme iznenaditi.
    A američki konobari - mnogo me nervira taj njihov ritual što vole da pričaju sa gostom - nadugačko i naširoko, da me toliko isteraju iz takta pa mi dođe da odem u kuhinju i sama napravim šta sam htela, samo da ne moram sa njim da diskutujem. Vrlo lep ambijent, negde u Baltimoru? Nas su svojevremeno (upravo u periodu kada si se ti udavala :-)) vodili na neko mesto na gala-večeru koja je u muzeju železnice, pa su stolovi bili smešteni oko pravih lokomotiva i kompozicija. Zanimljivo, ali se osećalo na muzej, metal i mašine - ne baš prijatno kada hoćeš da jedeš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa to si bila u muzeju zeleznice, ne znam da li je vec tada bio renoviran, Baltimor se puno promenio od tad... tamo se obicno ide uoci Bozica sa decom... jednom smo posebno platili da se vozimo nekim vozom, kad ono voz isti onakav koji se jos uvek koristi u Srbiji... bila sam u fazonu "idi begaj":)
      Sto se tice restorana on se ne nalazi u samom gradu... tu su nekad bile fabrike koje su pretvorene u stanove, restorane i radnje. Mnogo cool izgleda, nisam imala aparat da to lepo slikam, neko na brzinu telefonom. I ja sam zivela u nekoj staroj fabrici, koja je super bila uredjena. Ovde kod mene sad prave stanove u nekoj crkvi, zivo me zanima kako ce to da izgleda.
      I meni je ta sargarepa torta smetala, sad i to mogu da jedem:)

      Избриши
  3. Odlican restoran i jos bolji ambijent. A hlebcici izgledaju fenomenalno.

    ОдговориИзбриши
  4. lijepi odmor, i čestitke :)
    baš sam mislila raditi kruh s tikvicama, ali u slanoj verziji. meni se dopada i ova slatka!

    ОдговориИзбриши
  5. vec se neko vrijeme spremam napraviti nesto ovakvo za tikvicama pa nikako da se nakanim.. ova tvoja veknica divno izgleda! pravi mali kolac =)

    p.s. sretna obljetnica! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Cudi me da ga nisi ranije pravila...ovde je to uzasno popularan hleb/kolac.

      Избриши
  6. Vidjala sam recepte za ovaj hleb i bas me zanima kakv je...nikako da probam. Deluje mi bas fino!

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.