Ne znam da li je ikome ovo palo na pamet, spoj srpskog i američkog dezerta, ali se pokazao kao dosta dobar pokušaj. Ideju da čupavce napravim u obliku kapkejksa imala sam već neko vreme u glavi samo mi je trebao dobar recept. I našla sam ga kod Maje na blogu, ona već kod nekog drugog, i uglavnom legendarni recept se prenosi sa bloga na blog...
Sećam se, još davno, terala sam moju drugaricu Nadu da mi napravi čupavce, koje sam tadašnjem dečku, sadašnjem mužu, nosila na rođendan hvaleći se kako sam ih sama napravila. Moram da priznam bila sam beznadežan slučaj kad je u pitanju umeće pravljenja kolača i torti, i to do skoro. Jednostavno mislila sam da to nije cool, a i možeš se ugojiš od tog hobija. I onda sam shvatila da to i nije baš tako.
Dakle, pošto je teško dobiti jednake kocke, odlučila sam da kolače napravim u obliku kapkejksa. Odustala sam od prvobitne ideje da ceo kapkejkse obložim čokoladom i kokosovim brašnom, nego samo kapu, kao što se to inače radi. Da kolač ne bi bio previše suv rešila sam da napravim manje kapkejkse (biskvit), koristila sam duplo manje kalupe. Napunila sam ih do kraja tako da je testo baš nadošlo i napravilo velike kape, tj. površinu za pokrivanje čokoladom.
Recept za testo je izuzetan, kolači nisu bili suvi, naprotiv, bili su vrlo mekani i rastresiti (što se da videti na gornjoj fotografiji), i na kraju veoma ukusni. Možda bih sledeći put napravila izmene što se tiče čokoladne glazure, stavila manje putera i slatke pavlake nebili dobila gušću smesu i time veću količinu glazure na kolaču.
Sastojci za 24 manjih kapkejksa:
za biskvit:
3 jaja
125 ml ulja
280g brašna
150 g šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
1 kašičica baking powder-a (prašak za pecivo)
1 dl mleka
za glazuru (ove mere možete slobodno da prepolovite, jer meni je baš puno ispalo):
125g putera
50g šećera
120g čokolade za kuvanje, poluslatke
2 dl slatke pavlake
1/2 pakovanja kokosovog brašna (u Americi ono je dosta krupnije i uvek je zaslađeno, ja sam srećom našla domaće)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180C (355F). Stavite kapice u kalup.
- Najpre umutite belanca sa šećerom, zatim dodajte ulje, pa polovinu brašna (prosejanog i pomešanog sa praškom za pecivo), vanilin ekstrakt, žumanca, mleko, i na kraju preostalo brašno.
- Sipajte smesu u kape do samom vrha. Stavite u rernu da se peče oko 16 minuta (to važi za moju rernu). Ukoliko čačkalica prilikom uboda u testo izađe čista znači da je gotovo. Ja sam pekla kolač iz dva puta, jer imam samo jedan kalup za 12 kapkejksa.
- Dok pečete testo napravite čokoladnu glazuru tako što ćete u manju šerpicu istopiti puter i šećer i dodati izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku. Ostavite glazuru da se prohladi i malo zgusne.
- Kada se kolač ohladi umačite gornji deo kapkejksa u glazuru, da što više upije, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.
Pošto sam napravila previše čokoladne glazure preostali deo koristila sam za umakanje jagoda. Čokoladna glazura se uvek da iskoristiti.
Fenomenalno:)
ОдговориИзбришиsuper ideja, zgodno :) ove čupavce po ovom receptu sam radila i stvarno su odlični, iako ja ne volim taj kolač, ali brat obožava :)
ОдговориИзбришиIdeja je odlična, i čupavci super izgledaju u toj okruglastoj formi. To je malo suv kolač, pa mi ove jagode sa čokoladom upravo dodju kao savršene za servirati uz čupavce.
ОдговориИзбришиPozdrav!
Ovo ti je zaista fenomenalno!
ОдговориИзбришиHvala, blogodrugarice!
ОдговориИзбришиJa i dalje mislim da taj kolac nije suv, iako volim sve sto je kremasto... Htedoh da vidim kakav ce komentar na kolac da daju moje Amerikanke, al sve pojedosmo ocas posla. Sledeci put...
Odlična ideja, a realizacija je za svaku pohvalu. Klasika u novom ruhu.
ОдговориИзбришиIzgledaju kao male gljivice ali primamljive i s puno kokosa.
ОдговориИзбришиOdlicna ideja! Jako lepo izgledaju... :)
ОдговориИзбришиvolim cupavce, a i ideja je zgodna! pozz
ОдговориИзбришиJoj kako su medeni :) Super ideja
ОдговориИзбришиOdlična ideja za novi oblik čupavaca koji mi se jako sviđa. Super !!
ОдговориИзбришиSuper izgledaju. Genijalna ideja.
ОдговориИзбришиNapravila sam cupcakes cupavce, super su ispali! Sto je najvaznije, brzo se prave! Sjajna ideja!
ОдговориИзбришиOdlican ukus! Brzo se spremaju a jos brze se pojedu!
ОдговориИзбришиAnna
Klasik ostaje klasik, u bilo kom obliku:)
ИзбришиDugo sam trazila recept za mafine,gde bi oni izgledali kao velike pecurke :) i eto ga,vec ispeceni,danas za desert :)
ОдговориИзбришиSuper su. Ipak, javi ustiske.
ИзбришиOdlican recept, isprobala :)
ОдговориИзбришиHvala Vesna što si se javila!
Избриши