петак, 11. новембар 2011.

Zapečene kruške sa buđavim sirom i orasima, i par reči o knjigama za food blogere





Ovaj recept sam se spremala jako dugo da napravim. Nije uopšte komplikovan, samo mi je nedostajala prilika, a onda sam odustala od čekanja i napravila ga. Nije baš ni dezert, a ni tipična salata, više je kao neko predjelo. Najbolje je da ga napravite ukoliko vam dođu gosti, nemate baš vremena da pravite neka ambiciozna jela, a voleli bi da ih impresionirate. Morate da priznate nekako baš cool zvuči Zapečene kruške sa buđavim sirom i orasima, servirane sa rukolom.


Postoji jedna jednostavnija varijanta, Salatu sa kruškama i rukolom. Recept pogledajte  ovde.

Recept je preuzet od Ine Garten, Barefoot Contessa, sa malim izmenama.


Sastojci:
  • 4 kruške, ni previše meke a ni čvrste
  • 2 limuna
  • 50 g buđavog sira, izmrvljenog
  • 1/4 šolje krupno iseckanih oraha
  • 1/4 šolje suvih brusnica (dried cranberry)
  • 1/2 šolje jabukovog sirćeta (apple cider vinegar)
  • 3 velike kašike porta, ili neko drugo slatko vino
  • 1/3 šolje braon šećera
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 pakovanja baby rukole, može i veza krupnije rukole
  • Prstohvat soli

Priprema:
  1. Uključite rernu na 190C (375F).
  2. Isecite kruške na pola, uzdužno, očistite ih od semenki i peteljki, i kašikom za sladoled izdubite unutrašnjost. Natopite ih sokom od limuna da ne bi potamnele. Poređajte kruške u pleh u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.
  3. Napunite kruške izmrvljenim buđavim sirom, brusnicama i orasima. Napravite preliv mešajući jabukovo sirće, braon šećer i porto. Natopite kruške prelivom i sačuvajte manju količinu kojom ćete kruške preliti tokom pečenja.
  4. Stavite kruške u rernu i pecite ih 30 minuta.
  5. Kada su gotove ohladite ih.
  6. Začinite rukolu sa maslinovim uljem, limunovim sokom i predhodno napravljenim prelivom. Dodajte so ukoliko vam to prija. Služite kruške sa rukolom.


Moj napupeli kaktus u sredini.

Ko je čitao moj predhodni post upoznat je sa činjenicom da sam svoj život, pardon, kuću, obogatila novim stolom za ručavanje, klupom i stolicama. Kako to u Americi biva, uspeli smo da naknadno dobijemo značajne popuste. Mnogo volim što živim ovde pa makar samo zbog customer service-a. Morala sam da častim sebe zbog toga, pa sam se dala u kupovinu knjiga koje su mi već neko vreme na Amazonovoj wish list. Knjige su o fotografisanju hrane, pisanju o hrani, ima jedan sjajan kulinarski vodič, knjiga o začinima, itd. Skoro sam ih dobila, malo sam ih prelistavala i baš sam super srećna zato što sam ih izgleda dobro odabrala. Pošto nisam izdržala da zabeležim sliku napupelog kaktusa u mom kupatilu, knjige sam fotografisala sa njime. 


The New Food Lover's Companion,
Sharon Tyler Herbst & Ron Herbst.
Ovo knjigu sam već ranije čitala, ovo je novo
dopunjeno izdanje.U njoj je objašnjeno nekoliko
hiljada pojmova vezanih za hranu i kuvanje.
Velika preporuka.
Plate to Pixel, Helene Dugardin.
Puno dobrih saveta za one koji žele da unaprede svoje fotografisanje.
The Recipe Writer's Book,
Barbara Gibbs Ostmann & Jane L. Baker.
Iscrpna knjiga o tome kako da naučite da pišete o hrani.

Will Write for Food, Dianne Jacob.
Ova knjiga mu dođe kao biblija za food blogere.

Food Photography, Nicole S. Young.
Još jedna odlična knjiga o fotografisanju i stajlingu hrane.





 

5 коментара:

  1. Pozdrav, ova kombinacija sa kruskama, sirom i orasima zvuci sjajno, a bogme isto tako i izgleda, njam... a kolekcija knjiga, koja pravi drustvo ovom simpaticnom kaktusu, takodje je vise nego zanimljiva sudeci po naslovnim stranicama, sigurno je da ce tu biti puuuno toga lepog i korisnog za citanje i fotkanje.;))

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo dobra stavr,zapecene kruske.Kad vidim sve kuvare ima da se nakuvas raznoraznih djakonija;)

    ОдговориИзбриши
  3. Plate to Pixel si naručujem sad za Božić i jedva čekam :)
    Kruške u ovoj kombinaciji su meni vrhunska poslastica!

    ОдговориИзбриши
  4. Postovana! Pravila sam ovaj Vas recept za docek. Bio je pravi hit. Nista ukusnije, jednostavnije i brze nisam mogla ni pozeleti. Sigurno cu ga cesto praviti.
    HVALA na inspiraciji

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.