Recept za ovu tortu je premijerno objavljen u magazinu Mezze pod nazivom Torta od badema sa džemom od malina, u odeljku koji je bio posvećen bezglutenskoj ishrani. Da, ova torta nema ni mrvicu pšeničnog brašna. Kore se sastoje samo od brašna od badema, jaja i šećera. Tu je i džem od malina kao fil i šlag. Ima li išta jednostavnije od toga? O da, definitivno spada u niskokalorične torte.
To je torta koju sam pravila više puta ove godine, skoro sam samo nju i pravila ako me pamćenje dobro služi, zato što je toliko jednostavna i ukusna.
Ne pravim često torte, kad to radim služim se uglavnom tuđim proverenim receptima. Ipak, ova tortu mogu donekle da nazovem mojom kreacijom, zato sam se okuražila da joj dam i ime, po mojoj ćerki. Pre neki dan sam joj je pravila za treći rođendan.
Krenula sam od originalne verzije španske tradicionalne torte Tarta
de Santiago. Ta torta je baš obična, više podseća na kolač, bez fila i šlaga, samo
posuta šećerom u prahu. Međutim, kada joj se doda fil od džema i šlag
postaje pravo malo savršenstvo od torte. Plus, u kore sam dodala više bademovog brašna. Originalno u koru ide i izrendana korica pomorandže ili limuna, ali ja sam želela da ukus badema bude čist i dominantan pa sam ga dodatno pojačala ekstraktom od badema, koji ide i u koru i u šlag. Džem od maline se neverovatno dobro slaže sa ukusom badema, mada možete da stavite i džem od mešanog šumskog voća.
Kao što sam rekla, vrlo je jednostavna za pravljenje, jedino što je fora u tome da se žumanca i belanca odvojeno mute, i da kada se meša sa brašnom od badema to bude jako brzo, jer badem brzo upija tečnost i onda se zgrudva. Tako ćete dobiti izdašnu koru, koja inače mnogo lepo miriše kad se izvadi iz rerne. Možete praviti i služiti tortu isti dan, ali je bolje da ona nafilovana prenoći u frižideru jer u tom slučaju kore lepo upiju džem.
Sledi recept za tortu prečnika 20cm, ukoliko želite da napravite spratnu tortu kao na prvoj slici uvećajte količinu datih sastojaka za 25%, u i tom slučaju gornja kora se peče u okruglom plehu prečnika 15cm.
Za
kore:
300g
sirovih badema
8
jajeta, na sobnoj temperaturi
140g
šećera u prahu
1/4
kašičice ekstrakta od badema
Za
fil:
200g
kvalitetnog džema od malina ili šumskog voća
Za
šlag:
300ml
slatke pavlake
3-4
kašike šećera u prahu
1/4
kašičice ekstrakta od badema
Za
jednostavniju dekoraciju torte vam treba:
Par
komada malina, zamrznutih
Grubo
iseckanih badema
Za složeniju dekoraciju torte vam treba:
Par komada zamrznutih kupina i malina, i sveže borovnice
Grubo
iseckanih badema
Listići nane i matičnjaka
Priprema:
Najpre
napravite bademovo brašno. Iako možete da ga nađete u kupovini radije ga sami
napravite, jer ono kupovno je suviše fino, a kora je mnogo lepša kad je brašno
krupnije samleveno. Ovo
brašno se pravi od oguljenog badema, a njegovu koru ćete najlakše skinuti ako
bademe na minut potopite u vrelu vodu. Stisnite zrno prstima i ono će odmah izaći
iz opne. Kada ste oljuštili bademe prosušite ih, ja to radim uz pomoć rerne, na veoma tihoj vatri. Zatim ih sameljite u
multipraktiku.
Zagrejte
rernu na 175C (350F). Obložite okrugao pleh za tortu, prečnika 20 cm, papirom za
pečenje.
Razdvojte
belanca od žumanaca. Belanca čvrsto umutite mikserom. U drugoj većoj posudi
mikserom dobro umutite žumanca i šećer, dodajte im ekstrakt od badema. Spatulom
umešajte badem u smesu sa žumancima. Pošto se bademovo brašno brzo zgrudva u
tečnosti potrebno je da to sve brzo odradite. Trećinu belanaca umešajte
spatulom u tu smesu, zatim dodajte još jednu trećinu, i na kraju poslednju. To
je najbolji način da sve dobro umutite ali da i imate izdašno testo.
Smesu
izručite u pripremljeni pleh i stavite da se peče na srednoj rešetki. Pecite
45-50 minuta, dok središnji deo ne postane dovoljno čvrst.
Kad
je kora ispečena izvadite je iz rerne, posle par minuta i iz pleha, i
stavite na rešetku da se ohladi.
Kad
je torta ohlađena rebrastim nožem isecite kore na tri dela. Filujte ih džemom
od malina. Tortu ostavite u frižideru da prenoći jer će na taj način kora da
lepo upije fil.
Sutradan
napravite šlag i njime pokrijte tortu. Malinama i istucanim bademom je
dekorišite.
Ukoliko pravite spratnu tortu, koru u manjem kalupu pecite oko 25 minuta. Obe kore filujte sa džemom od malina. Šlag stavite najpre na veliku, a zatim na nju dodajte manju, koju ćete takođe pokriti šlagom.
ovo je fantastična torta!
ОдговориИзбришиHvala, Tamara.
Избришиi moja cura puni 3 u nedelju. imamo istu krunu, a delimo ljubav i prema narukvicama i raznim dzidza-bidzama, a bogami i prema pevanju na mikrofon pred publikom, a moze i bez. onda mislim da bi bio red da napravimo i istu tortu :) moze li djem od kajsija, sta mislis, umesto malina? pozdrav iz ns!
ОдговориИзбришиZnači da je faza, bar se nadam... iskopala je neki poklon sa stvarima za princezu i otada ih ne skida sa sebe. Našli su i neki lak za decu pa joj je moj sin lakirao nokte na nogama, na jednoj nozi je roze lak, a na drugoj ljubičasti. Ludilo!
ИзбришиMislim da je džem od kajsija ok, sigurno se lepo slaže. Good luck sa žurkicom!
Ja samo mogu da zamislim prefinjen jednostavan ukus ove torte! I mogla bih sa se osmelim za pravljenje iste, ali pravljenje brasna mi je nemoguca misija, a opet da kupim...tacno znam kako ce ispasti, nece biti rastresita i socna...ili da trazim negde krupnije brasno. Oh zasto su jednostavne stvari tako komlikovane :-) :-) :-)
ОдговориИзбришиMa upšte nije komplikovano skidanje ljuske sa badema, ja sam recimo to radila dok sam gledala tenis ovih dana, smiruje živce:) To kako je badem samleven ne utiče na izdašnost, ali ima jedan detalj koji sam zaboravila da napomenem a to je da prilikom konzumacije torte ostanu na kraju ti krupniji komadi badema i nekako daju lepu završnicu zalogaju... znam da smešno zvučim ali ne znam bolji način da to opišem. Na izdašnost torte utiču belanca, posebno umućena. Testo se diže zbog jaja, nema ništa drugo što će ga podići, kao recimo prašak za pecivo ili soda bikarbona. Btw, kako si, koliko još do due date-a?
ИзбришиDa probam onda sa kupovnim? Pa cu zimus da ljustim bademe :-) a znam za krupnije delove, volim i ja da skupljam po tanjiru. Lepi dan je u septembru, taman kad prodju vrucine :-) :-) :-)
ИзбришиZnači biće ludo i nezaboravno leto:)
ИзбришиTorta je stvarno prelepa! Pravila sam jednu tortu bez brasna po receptu Annabel Langbein i stvarno je super, sigurna sam da je i ova sjajna.
ОдговориИзбришиZa sve vas mame koje se zalite na princeza-faze: iz iskustva znam da faza igranja sa automobilcicima kod decaka zna da traje i vise od 40 godina. Dakle, uzivajte u kratkoj fazi princeza, zavidim vam na tome!
Pa kad bi mi videla šminku, na šta liči, znala bi o čemu pričam:)
ИзбришиPrelepa torta tako nežna!
ОдговориИзбришиHvala, Džoli!
ИзбришиSavršeno izgleda, moram je isprobati.
ОдговориИзбришиObavezno, videćeš kako je dobra.
ИзбришиPredivna je torta i princeza!
ОдговориИзбришиIrina torta je skoro tako lepa i slatka kao devojcica po kojoj je dobila ime :--) Napravljena za rodjendansku proslavu mog sina, puno komplimenata od gostiju za laganu i vrlo ukusnu tortu. Licno ne volim ukus slatke pavlake i izbegavam je kad god mogu, ali ovde je valjda zbog dodatka ekstrakta od badema ukus sasvim drugaciji. Ili je u pitanju celokupni utisak ;-) U skripcu s vremenom ja sam koristila vec blansirane i izmlevene bademe, ovde su onako rusticni ne preterano fino samleveni, pa sam dobila strukturu kao kod tebe. Torta se sigurno ponavlja!
ОдговориИзбришиHvala, Slađana!
Избриши