I dalje tvrdim da je podvarak sa dimljenim svinjskim crevima najbolja moguća kombinacija, ali kad nema crevaca onda su i dimljeni ćureći bataci dobri.
Ovo je sad idealno vreme za ovakvo jelo. Napolju ciča zima, a u kući se širi miris podvarka. Ja često pravim ribanac ali sa kobasicama, pa ga još zapečam sa pastom... da, da, pasta i ribanac se super slažu (pogledajte recept ovde). I suve šljive su sjajne gde god da ih stavite.
Što se tiče ćurećih bataka to mi je jedno od omiljenijih komada mesa, jedino što ih ovde ne spremaju tako dobro kao kod nas, i uopšte tako je sa bilo kojim mesom. Priznajem ove zime me više interesuju pačiji bataci i dok in ne nabavim i ne napravim čuveni Pačiji konfit neću se smiriti.
I da, obavezno stavite lovorov list i crni biber u zrnu, bez toga nema dobrog podvarka.
Sastojci:
4 dimljena ćureća bataka
60g slanine, iseckane
1 crni luk, iseckan
2kg kiselog kupusa ribanca
2-3 lista lovorovog lista
1 kašičica crnog bibera u zrnu
1 šaka suvih šljiva
Priprema:
Ćureće batake oprati i staviti u šerpu sa hladnom vodom. Kuvati ih oko 30 minuta, zavisi koliko su bataci slani.
U šerpi ispržite iseckanu slaninu. Kad postane hrskava, dodajte joj luk. Posle 2 minuta prženja dodajte ribanac koji ste malo ocedili. Tečnost je neophodna da ne bi kupus zagoreo tokom prženja. Dodajte kupusu crni biber u zrnu i lovorov list i poklopite šerpu. Povremeno mešajte kupus da ne bi zagoreo, dodajte mu vodu ako je neophodno. Kuvajte kupus oko 30 minuta na srednje jakoj temperaturi.
U međuvremenu zagrejte rernu na 205C (400F).
Kad su meso i kupus skuvani, stavite ih u neki zemljani sud, dutch oven ili sličnu posudu i pecite oko 50 minuta, najpre poklopljeno poklopcem ili folijom, a onda otvorite da se lepo zapeče.
Služite jelo uz crno vino ili pivo i prepečen hleb. Uživajte!
Podvarak u Americi :)
ОдговориИзбришиDivno, jednostavno, precizno, bas mi se svidja.
Pozz :)
Hvala, Margie!
ИзбришиKako kiselite kupus tamo daleko? Nemate probleme sa komšilukom kada zamiriše - prvo iz bureta, a potom iz šerpe?
ОдговориИзбришиPitam, jer sam čula da se u Americi kupus kiseli sirćetom ili kvascem, nekako.
Ima da se kupi ribanac gde poželiš. Ovde u mom komšiluku ima poljska prodavnica gde prodaju samo kobasice i kupus:) Zovu ga sauerkraut. Celi listovi kiselog kupusa se teže nalaze. Mi ga ponekad kupimo u tegli u našim radnjama. Nije mi palo na pamet da kiselim kupus, a mogla bih.
ИзбришиSviđa mi se dodatak suvih šljiva! Odlično izgleda ovaj podvarak!
ОдговориИзбришиSuve šljive, pored suvih kajsija i višanja, su najlepše sušeno voće uopšte. Planiram uskoro da napravim čokoladni hleb sa suvim šljivama, sigurno će dobro ispasti.
Избриши